Γάλα ή κάτι σαν γάλα;…

Facebooktwitterpinterest

Συχνά στο διαδίκτυο,  συναντάμε διάφορα μυθοπλασίας άρθρα, τα οποία είτε αποτελούν μέρος αστείων είτε μέρος προώθησης άλλων προϊόντων…
Στο συγκεκριμένο άρθρο μου, θα ασχοληθώ με τους μύθους του γάλατος…

1) Το γάλα,  δεν κάνει καλό μετά την ηλικία των 3 ετών.
2) Περιέχει τα αντιβιοτικα απο τις αγελάδες.
3) Το γάλα,  δεν πρόσφερει ασβέστιο και το σώμα το φτιάχνει μόνο του, δεν το χρειάζεται.

4) Τι σημαίνει ο αριθμός στο πάτο στο κουτάκι του γάλατος;

Μύθος…

Κάποιος δοκτωρ Χ κάπου έγραψε…  ότι το ανθρώπινο σώμα, το γάλα  το χρειάζεται μέχρι την ηλικία των 3 ετών…

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα, όπου να αποδεικνύει τον εν λόγω ισχυρισμό.

Επίσης,  μην ξεχνάς ότι το γάλα διέπεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε να οριστεί ως ΓΑΛΑ…. όλα τα υπόλοιπα ειναι ρόφημα, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας και την συνέπεια στην υγεία του ανθρώπου.

Τα αντιβιοτικά που δίνουν στις αγελάδες,  περνάνε στο γάλα και εμείς τα πίνουμε…

Φυσικά και ΔΕΝ ισχύει!  

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μολύνσεων από μαστίτιδα. Οι αγελάδες που υποβάλλονται σε αντιβιοτική θεραπεία για μολύνσεις από μαστίτιδα ενδέχεται να έχουν κατάλοιπα αντιβιοτικών στο γάλα τους, επομένως το γάλα από τις αγελάδες που έχουν υποστεί αγωγή είτε απορρίπτεται είτε συλλέγεται σε ξεχωριστή δεξαμενή. Το γάλα που περιέχει κατάλοιπα αντιβιοτικών δεν χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το νομικό πρότυπο, όπως ορίζεται από τον FDA, απαιτεί το γάλα να μην περιέχει ανιχνεύσιμα αντιβιοτικά όταν αναλύεται με εγκεκριμένες μεθόδους δοκιμών (Pasteurized Milk Order, 2007).

Κάθε φορτηγό δεξαμενής γάλακτος παγκοσμίως ελέγχεται για την παρουσία κοινών υπολειμμάτων αντιβιοτικών. Πριν από την εκφόρτωση του γάλακτος στη μονάδα επεξεργασίας, κάθε φορτίο ελέγχεται για υπολείμματα αντιβιοτικών. Εάν το γάλα δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο αντιβιοτικών, αντλείται στις δεξαμενές για περαιτέρω επεξεργασία. Εάν το γάλα δεν περάσει τον έλεγχο των αντιβιοτικών, το σύνολο του φορτίου απορρίπτεται.

 

 

Το γάλα,  δεν πρόσφερει ασβέστιο και το σώμα το φτιάχνει μόνο του, δεν το χρειάζεται.

Πρώτον,  αν όντως το σώμα το φτιάχνει μόνο του χωρίς την ανάγκη λήψης γάλατος και λοιπών γαλακτοκομικών και προϊόντων πλούσια σε ασβέστιο,  τότε γιατί όλα τα ροφήματα που θέλουν να γίνουν γάλα,  γράφουν ότι είναι πλούσια σε ασβέστιο και σε πρωτεΐνες;

Γιατί, πολύ απλά,  πάντα θα χρειαζόμαστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και τα γαλακτοκομικά το έχουν και το προσφέρουν σε μεγαλύτερες ποσότητες!

Δεύτερον, το ασβέστιο αποτελεί το κυριότερο κατιόν στη δομή του οστού.

Πιο συγκεκριμένα, το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και στα δόντια, όπου ο ρόλος του είναι δομικός, ενώ το υπόλοιπο 1% συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, όπως στη μεταβίβαση νευρικών και ορμονικών σημάτων, στην πήξη του αίματος, στη μυϊκή σύσπαση και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ο οργανισμός του υγιούς ενήλικα περιέχει 1-2kg ασβεστίου. Κατά τη γέννηση το ανθρώπινο σώμα έχει περίπου το 2-3% του ασβεστίου του ενήλικου σκελετού, ενώ τα πρώτα 20-30 έτη της ζωής, ολοκληρώνεται η σκελετική ανάπτυξη. Η έλλειψη ασβεστίου κατά την περίοδο της ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή κορυφαία οστική μάζα και αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.

Η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου έχει τη μεγαλύτερη επίδραση κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και όχι στα επόμενα στάδια της ζωής. Συνεπώς, οι επαρκείς προσλήψεις ασβεστίου και βιταμίνης D (η οποία βοηθάει την απορρόφηση του Ca) κυρίως μέσω της διατροφής αλλά και μέσω συμπληρωμάτων (αν είναι αναγκαίο) είναι απαραίτητες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και συνιστούν ουσιαστικές παραμέτρους της θεραπείας της νόσου.

Μάλιστα το 1993 ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ αποδέχτηκε τον ισχυρισμό υγείας ότι: «επαρκείς» προσλήψεις ασβεστίου και βιταμίνης D ως μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

 

Τι σημαίνει ο αριθμός στο πάτο στο κουτάκι του γάλατος;

Πολλά άρθρα,  αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι το πόσες φορές έχει υποστεί επεξεργασία_επαναπαστερίωση.

Φυσικά και κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. 

Ο αναγραφόμενος αριθμός,  αναφέρεται στον εκάστοτε σωλήνα, όπου αντλείται και μεταφέρεται το γάλα. 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.