5 tips για να ανακτήσουμε τις καλές διατροφικές μας συνήθειες μετά το Πάσχα

Facebooktwitterpinterest

Παρά το ότι φέτος ήταν ένα πολύ «διαφορετικό» Πάσχα, ωστόσο ο κοινωνικός μας αποκλεισμός, φαίνεται να μας έφερε ακόμη πιο κοντά στις διατροφικές «αμαρτίες» αυτών των ημερών. Αφού δεν έλειψαν από κανένα τραπέζι, ούτε τα σουβλίσματα, με όλα τα καλούδια που τα συνοδεύουν, ούτε τα τσουρέκια αλλά ούτε και τα πασχαλινά κουλουράκια και τα σοκολατένια αυγά!

Ό,τι φάγαμε όμως…φάγαμε, άλλωστε η καλοκαιρινή σεζόν πλησιάζει και καλό θα ήταν να ξαναμπούμε γρήγορα σε ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, αν θέλουμε να «ξαναμπούμε» στο περσινό μας μπικίνι, μιας και τα όποια μέτρα, μέχρι τότε, θα έχουν περιοριστεί!

Ας μη χάνουμε λοιπόν χρόνο, με τα 5 απλά tips που ακολουθούν μπορείτε εύκολα και γρήγορα να ανακτήσετε τις καλές σας διατροφικές συνήθειες, να αισθανθείτε καλύτερα και να αποκτήσετε, γιατί όχι και καλύτερη σχέση και με τη ζυγαριά σας!

1. Πιείτε περισσότερο νερό ή πράσινο τσάι. Έχετε την κατανάλωση νερού ως προτεραιότητα μετά τα πασχαλινά παραστρατήματά σας. Αν δε σας αρέσει η γεύση του προσθέστε τζίντζερ ή αγγούρι. Αυτό, ταυτόχρονα και με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα σας αποτοξινώσει και θα σας γεμίσει ενέργεια, ενώ το πράσινο τσάι ή τσάι μέντας θα βοηθήσει το φούσκωμα, που μπορεί να νιώθετε μετά το Πάσχα.

2. Μειώστε τη ζάχαρη. Αν το παρακάνατε με τα πασχαλινά γλυκά, τότε σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα για να κάνετε μια μικρή αποχή από τη ζάχαρη και θα δείτε το σώμα σας να ανακάμπτει από τη κραιπάλη των προηγούμενων ημερών και να επανέρχεται στα φυσιολογικά κιλά.
Είστε έτοιμοι για μια πρόκληση; Εάν σας πιάσει λαχτάρα για γλυκό, κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας, να μείνετε μακριά από αυτά για πέντε ημέρες (μπορείτε να το κάνετε!) και να τρώτε αντ’ αυτών μόνο φρούτα. Ταυτόχρονα τα καλά λιπαρά που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε ικανοποιημένοι και θα σας κρατήσουν μακριά από τη σοκολάτα και τη ζάχαρη, μιας και βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

3. Εντάξτε στο μεσημεριανό σας γεύμα άφθονα λαχανικά. Βοηθήστε το σώμα σας να καθαρίσει, καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προσθέστε στα γεύματα σας σπανάκι, μπρόκολο, κολοκυθάκια και χόρτα και θα διαπιστώσετε ότι σιγά σιγά θα αρχίσετε να ξεφουσκώνετε και να νιώθετε κορεσμό.

4. Τρώτε θρεπτικά τρόφιμα: Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό smoothie, επιλέξτε μια σαλάτα για μεσημεριανό γεύμα με λίγο άπαχο κρέας/κοτόπουλο ή ψάρι και μια φρέσκια σαλάτα με λίγο άπαχο τυρί ή αυγό για δείπνο. Έτσι σύντομα το σώμα σας θα σταματήσει να λαχταρά όλα τα επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνατε το προηγούμενο διάστημα.

5. Μη ξεχνάτε να ξεκουράζεστε. Το πόσο ενέργεια νιώθουμε μέσα στη μέρα σχετίζεται άμεσα με το είδος της διατροφής μας, οπότε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αισθάνεστε κούραση μέσα στη μέρα, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φρέσκους χυμούς και ολικής άλεσης αρτοσκευάσματα. Και φυσικά προσπαθείστε να κοιμάστε νωρίς!

6. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Βασικό μπουστάρισμα για το μεταβολισμό μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η άσκηση. Περπατήστε, κάντε γιόγκα, ποδήλατο ή παίξτε ή τρέξτε με τα παιδιά σας, κάντε οτιδήποτε χρειάζεται απλά για να κινηθεί το σώμα σας.

Κατερίνα Βάμβουκα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Κατερίνα Βάμβουκα,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.