Διαφορά στην ανάπτυξη του βρέφους, μεταξύ θηλασμού και formula.

Η αξία του μητρικού γάλακτος Facebooktwitterpinterest

Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσω να εξηγήσω, γιατί μετά τον 6ο μήνα ζωής του βρέφους σας ,όπου τρέφεται μέσω μητρικού θηλασμού, εμφανίζεται μία μειωμένη ανάπτυξη σε σχέση με τα βρέφη όπου καταναλώνουν γάλα formula.

Το μητρικό γάλα, βρίσκεται στον κολοφώνα της θρέψης και της ποιότητας εν συγκρίσει των λοιπών γαλάτων formula.

Τα αντισώματα του, ΔΕΝ έχει καταφέρει κάποια εταιρεία να τα εντοπίσει και να τα προσθέσει στο γάλα formula.

Όμως, επειδή σε κάποια περίοδο της ζωής του βρέφους, μεταξύ 6 μηνών έως τα 2 έτη, πολλές μητέρες αγχώνονται για την αργή ανάπτυξη του παιδιού τους, θα προσπαθήσω με επιστημονικές έρευνες, να εξηγήσω το γιατί , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι υπέρ του εμπλουτισμένου γάλατος, όχι μόνο για τους δικούς μου λόγους αλλά και για τους προφανείς.

Σε έρευνα του 1984, οι γυναίκες στην Βραζιλία, σταματούν τον θηλασμό γιατί τα βρέφη τους έχουν μικρότερη ανάπτυξη.

Τα χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης που βρέθηκαν στο μητρικό γάλα σε σύγκριση με το γάλα formula θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα μωρά που θηλάζουν, μεγαλώνουν πιο αργά από τα αντίστοιχα που τρέφονται με γάλα formula, σύμφωνα με νέα έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. .

Η υποστήριξη της Ε.E. , προήλθε από το πρόγραμμα EARNEST_ έργο, το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων».

Ορισμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ της ταχείας αύξησης βάρους στα βρέφη και της τάσης για παχυσαρκία αργότερα στη ζωή, για όσα ΔΕΝ θήλαζαν. Επιπλέον, τα παιδιά που τρέφονται με φόρμουλα είναι γνωστό ότι μεγαλώνουν γρηγορότερα κατά το πρώτο έτος της ζωής -μετά το πρώτο 6 μηνο- από τα μωρά που θηλάζουν.

Να σημειωθεί ότι πολλά σκευάσματα φόρμουλα, περιέχουν ταυρίνη και σύνθετα λιπαρά- με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την αρνητική επίδραση στην υγεία!

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης που βρέθηκαν στο γάλα γάλα θα μπορούσαν να είναι πίσω από αυτό το φαινόμενο. Οι επιστήμονες στρατολόγησαν γονείς που είχαν ήδη επιλέξει τη διατροφή με μπουκάλι. Στη συνέχεια, διαίρεσαν περισσότερα από 1.000 μωρά που τρέφονται με φόρμουλα από 5 χώρες σε 2 ομάδες, ένα από τα οποία έλαβε φόρμουλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ενώ το άλλο έλαβε φόρμουλα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τα παιδιά ζυγίστηκαν και μετρήθηκαν σε ηλικία 3, 6, 12 και 24 μηνών. Η ανάπτυξή τους συγκρίθηκε με εκείνη μιας τρίτης ομάδας «μάρτυρα», που αποτελείται από μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά (τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο American Journal of Clinical Nutrition).

Μετά από δύο χρόνια, τα παιδιά που τρέφονταν με φόρμουλα είχαν το ίδιο ύψος, αλλά εκείνα που τρέφονταν με τη φόρμουλα υψηλής πρωτεΐνης ήταν βαρύτερα από εκείνα που τρέφονταν με τη φόρμουλα χαμηλής πρωτεΐνης. Επειδή δεν υπήρχε διαφορά στο ύψος, το οποίο σχετίζεται με άπαχη μάζα σώματος, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά στο βάρος και στον δείκτη μάζας σώματος οφείλεται πιθανώς στη διαφορά στο σωματικό λίπος. Είναι ενδιαφέρον ότι τα παιδιά που έτρωγαν τη φόρμουλα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες βρίσκονταν στο ίδιο εύρος βάρους με την ομάδα που θηλάζει.

«Ο περιορισμός της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες του μητρικού γάλατος μπορεί να καθυστερήσει / ομαλοποιήσει την πρώιμη ανάπτυξη περί ύψους (παροδικά) αλλά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου να γίνει υπέρβαρο/παχύσαρκο στην παιδική ηλικία.

Η παρούσα έρευνα, εκπονήθηκε στο πλαίσιο προώθησης του θηλασμού.

Σε έρευνα όπου έγινε σε δείγμα στην υπο_σαχάρια Αφρική, ο παρατεταμένος θηλασμός, κατηγορήθηκε για υποσιτισμό :

Caulfield LE, Bentley ME, Ahmed S. Is prolonged breastfeeding associated with malnutrition? Evidence from nineteen demographic and health surveys.

Int J Epidemiol 1996 ; 25 : 693 –703.

Τα βρέφη που θηλάζουν μεγαλώνουν πιο αργά από τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό, μετά το πρώτο 6 μημο και σχεδόν έως την ηλικία των 2 ετών.

Αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης ανησυχεί μερικές φορές το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης σε σημείο να εξετάσει άλλες μορφές διατροφής.

Στην παρούσα έρευνα,του 1977 στο Ισραήλ, συλλέχθηκαν δεδομένα για το ύψος και το βάρος από οκτώ κλινικές με καλά μωρά που αντιπροσωπεύουν διάφορες εθνικές καταγωγές, τρόπους ζωής και κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα. Τα παιδιά μετρήθηκαν κάθε 1 έως 2 μήνες για τους πρώτους 6 μήνες, κάθε 3 μήνες έως 2 ετών, και στη συνέχεια κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσουν στο τελικό τους ύψος.
Τα διαμήκη δεδομένα συλλέχθηκαν από 1960 υγιή παιδιά (961 αγόρια). Συνολικά, 613 από τα παιδιά θηλάστηκαν για 1 έτος και 218 για 6 μήνες.

Τα παιδιά όπου τράφηκαν με formula, είχανε μία ταχέως ανεπτυγμένη πορεία ως προς το ύψος αλλά και στο βάρος, όμως με μικρή διαφορά, μετά το πρώτο 6 μηνο κσι έως την ηλικία των 2 ετών.

Όμως, στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε, ότι τα βρέφη όπου τράφηκαν με μητρικό γάλα, μπορεί να εμφάνισαν μειωμένο βάρος αλλά αυτο δεν επηρέασε την ανάπτυξη τους, αντιθέτως μάλιστα εμφάνισαν μεγαλύτερη νοητική ανάπτυξη

Επίσης, εμφάνισαν και μείωση νοσημάτων σε σχέση με τo γάλα- formula.

Μία έρευνα ( Brakohipa LA. Prolonged breast-feeding. Lancet 1988; 2:1360–1), καταδεικνύει την σημασία του μητρικού γάλατος ότι ίσως το βρέφος, λαμβάνει όσο έχει ανάγκη και για αυτό έχει μειωμένη όρεξη σε στέρεες τροφές.

Έχοντας σε κάθε παράγραφο, τοποθετηθεί κι η σχετική παραπομπή, θέλω να τονίσω ότι η ανάπτυξη όπου γίνεται ανάφορα, είναι παροδική – σχεδόν έως τα πρώτα 2 έτη και σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την χρήση γάλατος formula.

Είμαι υπέρ του μητρικού θηλασμού και το παρόν άρθρο σκοπό έχει να απαντήσει στις θηλάζουσες μητέρες, στην απορία τους γιατί το παιδί τους δεν παίρνει ύψος και βάρος ανάλογα υψηλό σε σχέση με τα παιδιά που τρέφονται με γάλα formula.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.