Πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός την ερωτική μας ζωή;

Facebooktwitterpinterest

Είναι γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την πρώτη έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, υπάρχουν πλέον ερευνητικά αλλά και εμπειρικά δεδομένα που μπορούν να απαντήσουν στο πώς και πόσο έχει αυτή επηρεάσει τη σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων ανεξαρτήτου ηλικιακού φάσματος.

Θα έλεγα με σιγουριά πλέον μέσω των περιπτώσεων που έχω αναλάβει αυτούς τους μήνες ότι δεν είναι η πανδημία αυτή καθ’αυτή ο επιβαρυντικός παράγοντας σε ότι αφορά τη σεξουαλική διάθεση και συμπεριφορά, αλλά ο φόβος και η κοινωνική απομόνωση που την χαρακτηρίζουν και την συνοδεύουν, καθώς και οι αλλαγές στο εργασιακό/οικονομικό πλάνο του καθενός.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρει από καταθλιπτική διάθεση, η οποία διαταράσσει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που υπό κανονικές συνθήκες προωθούν τη λιμπίντο και την ερωτική διάθεση για μια επιτυχημένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι παρότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η νόσος του κορωναϊού 2019 (COVID-19) μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των γεννητικών οργάνων ή/και του πρωκτού, ωστόσο, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού και της φυσικής επαφής, οι οποίες είναι κοινές πρακτικές κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ τακτικών συντρόφων και μη.

Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων και θεραπευομένων μου, επέλεγε και συνεχίζει να επιλέγει συνειδητά να απέχει από κάθε εκδήλωση οικειότητας, εξαιτίας του φόβου ότι θα μεταδώσουν ή θα προσβληθούν οι ίδιοι απο τον ιό.

Όπως κατανοείτε, αυτή η αποφυγή είναι ατυχής σε ότι αφορά τη σεξουαλική διάθεση και επαφή, επειδή η φυσική επαφή είναι ουσιαστικό μέρος της σεξουαλικής οικειότητας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της συναισθηματικής σύνδεσης και μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί αναγκαιότητα της ζωής. Για παράδειγμα, η αφή έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης και αυξάνοντας την ωκυτοκίνη, η οποία είναι η κύρια ορμόνη που εμπλέκεται στον κοινωνικό δεσμό και διευκολύνει επίσης τη σεξουαλική διέγερση.

Θα αναφέρω σε ένα μόνο από τα δεκάδες περιστατικά που μου αφηγούνται ζευγάρια που έχω αναλάβει, τα οποία ξεκίνησαν τη συναισθηματική/ερωτική τους σχέση μέσα στην πανδημία. Αναφέρεται ότι φόραγαν γάντια και μάσκες όποτε βρισκόντουσαν ώστε να μη μεταφερθεί κάτι από τη μια ή την άλλη μεριά και εν συνεχεία σπίτι στους ηλικιωμένους συγγενείς τους. Παρότι σε πρώτο πλανο ακούγεται συμπαθητικό και ρομαντικό, να κρατιούνται χέρι χέρι έστω με αυτό το προστατευτικό μέσο, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικο και καθοριστικό για την πορεία της σχεσιακής/ερωτικής τους ζωής. Σε τέτοιες περιπτώσεις το ζευγάρι κινδυνεύει να συνδέσει ασυνειδήτως την ερωτική επαφή με κάτι επιβλαβές, νοσηρό, αποστειρωμένο και απαγορευμένο.Έτσι τους μετέπειτα μήνες της σχέσης η οποιαδήποτε ερωτική προσέγγιση να είναι εγκλωβισμένη στο πέπλο της αρχικής υπόθεσης και συχνά αποτυχημένη.

Από την άλλη μεριά, η αισιόδοξη είδηση είναι ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας durex, επιλέγει να κάνει χρήση προφυλακτικού περισσότερο από ότι στο παρελθόν ως ένα μέτρο κοινωνικής ευθύνης και ατομικής υπευθυνότητας απέναντι στον/στην ερωτικό/ή σύντροφο αλλά και στον εαυτό τους.

Σμαρούλα Κυριαζίδη, διδάκτωρ Σεξολογίας

Σμαρούλα Κυριαζίδη,
διδάκτωρ Σεξολογίας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.