Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα Facebooktwitterpinterest

Τι είναι;

Από τις πιο συχνές παθήσεις πίεσης νεύρου στα χέρια (περιφερικά) είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Συναντάται πολύ συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Χαρακτηρίζεται από αιμωδίες (μούδιασμα) στα ακροδάχτυλα του αντίχειρα, δείκτη και μέσου συνήθως δακτύλων, ενώ άλλοτε οι ασθενείς περιγράφουν πόνο ή αίσθημα αδυναμίας στα δάκτυλα, περιφερικά του καρπού, με αποτέλεσμα και την πτώση αντικειμένων (στο πλύσιμο πιάτων ή ποτηριών, στο γράψιμο, στη πληκτρολόγηση σε υπολογιστή) σε λεπτές κινήσεις. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν το βράδυ (περίοδος ακινησίας των τενόντων), και μετά έντονη χειρωνακτική εργασία.

Πού Οφείλεται;

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου στο καρπό και συγκεκριμένα στο σωλήνα που σχηματίζεται από τον εγκάρσιο σωλήνα στο χέρι και από τα οστά κερκίδα και ωλένη. Στον κλειστό αυτό χώρο περνάνε στο χέρι 9 τένοντες και 1 νεύρο (το μέσο νεύρο). Η πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου ή η μείωση του χώρου στο σωλήνα οδηγεί στην πίεση και ισχαιμία του νεύρου, οπότε ξεκινούν και τα συμπτώματα. (Εικόνα 1).

Αιτίες

Στενός σωλήνας: Υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι από γεννησιμιού τους λόγω ανατομικής παραλλαγής παρουσιάζουν στενό καρπιαίο σωλήνα.
Επιβάρυνση του χεριού: Οι άνθρωποι με χειρωνακτικό επάγγελμα προσβάλλονται 3-7 φορές συχνότερα.
Τραυματισμοί: Κάταγμα της κερκίδας περιφερικά μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, λόγω υπερτροφικού πώρου ώστε να πωρωθεί το κάταγμα.
Φλεγμονές: Τενοντοπάθειες των 9 τενόντων που βρίσκονται γύρω από το νεύρο μπορούν να προκαλέσουν πίεση σε αυτό.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η φλεγμονή του θυλάκου της άρθρωσης ή του ελύτρου των τενόντων, που παρουσιάζουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο.
Νεφρική ανεπάρκεια: Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Μεταβολικά νοσήματα-διαταραχές: Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, παχυσαρκία, ή οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ΣΚΣ.

Εικόνα 1

Πώς διαγιγνώσκεται;

Σημαντικό μετά τη κλινική εξέταση είναι η διαπίστωση της ύπαρξης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα με παρακλινικές εξετάσεις. Εξέταση εκλογής είναι ένα σωστό Ηλεκτρομυογράφημα και Προκλητά Δυναμικά Άνω Άκρων. Με την εξέταση αυτή διαπιστώνουμε αν το νεύρο όντως πιέζεται περιφερικά στον καρπό, ή αν υπάρχει πίεση στον αυχένα από κάποια χρόνια δισκοπάθεια ΑΜΣΣ. Τα νεύρα που καταλήγουν στον καρπό και στο χέρι, ξεκινούν από το νωτιαίο μυελό του αυχένα (μέσο, κερκιδικό και ωλένιο νεύρο), οπότε πολλές φορές έχουμε συμπτώματα που αντανακλούν από τον αυχένα στο χέρι (δισκοπάθεια ΑΜΣΣ).

Συντηρητική θεραπεία;

Χρειάζεται προσοχή και σύνεση από τον Ορθοπαιδικό να διαπιστώσει πού οφείλονται τα συμπτώματα (αυχένας ή περιφερικά στο καρπό). Ακολούθως αν οφείλονται σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και το ΗΜΓ δείχνει ήπια συμπτώματα, τότε μπορεί να εφαρμοστεί ακινησία με νάρθηκα του εμπορίου, αναλγησία και αντιφλεγμονώδη (αν επιτρέπονται από το ιστορικό του ασθενούς) και ξεκούραση.
Σε μέτρια ή μεγάλη πίεση χρειάζεται χειρουργική θεραπεία, ώστε να αποφύγουμε τη μόνιμη ισχαιμία του μέσου νεύρου και τις μυϊκές ατροφίες των τενόντων που παίρνουν νεύρωση από το μέσο νεύρο.

Χειρουργική θεραπεία;

Το χειρουργείου του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι ένα μικρό χειρουργείο που γίνεται με τοπική και μέθη (δεν διασωληνώνεται ο ασθενής) και κρατά (10-15 λεπτά) στα χέρια ενός εξειδικευμένου στην μικροχειρουργική ιατρού. Θέλει προσοχή η Παρασκευή του μέσου νεύρου και του κινητικού κλάδου αυτού. Ο ασθενής φέρει μια τομή 2-2,5 εκατοστών (3 ράμματα) και χρησιμοποιεί αμέσως μετά το χειρουργείο το χέρι του. Δεν επιτρέπεται να βραχεί το χειρουργικό τραύμα για 10-14 ημέρες (έως επουλωθεί η μικρή τομή). Για δουλειές γραφείου, ο ασθενής επιτρέπει σε 24 ώρες στην εργασία του. Για χειρώνακτες χρειάζονται 3 εβδομάδες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έχετε στο ιατρείο μου.

Δημήτριος Νικολόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Δημήτριος Νικολόπουλος,
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.