Η ψωριασική αρθρίτιδα από την πλευρά του δερματολόγου

Facebooktwitterpinterest

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις κηλίδες, βλατίδες και πλάκες οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Eμφανίζει σημαντική συχνότητα στο γενικό πληθυσμό (2-3%) και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών σε καθημερινή βάση. Τα συχνότερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα και η απολέπιση. Κλασσικές περιοχές εντόπισης είναι οι αγκώνες και τα γόνατα.

Η ψωρίαση εμφανίζει συχνές συννοσηρότητες όπως μεταβολικό σύνδρομο, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη και ψωριασική αρθρίτιδα. Αναμένεται πως περίπου το 30% των ασθενών με ψωρίαση θα παρουσιάσει ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωριασική αρθρίτιδα αποτελεί μία ξεχωριστή μορφή ψωρίασης, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη κλινικών εκδηλώσεων αρθρίτιδας με κύρια χαρακτηριστικά το οιδήμα, το άλγος, και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων συχνότερα στους καρπούς, στα γόνατα, στους αστραγάλους και στον αυχένα. Συχνά παρατηρείται οίδημα και ερυθρότητα των δακτύλων (δακτυλιτίδα) τα οποία θυμίζουν την εικόνα ‘λουκάνικου’. Η πορεία της είναι συχνά εξελικτική και απαιτεί έγκαιρη και αποτελεσματική συστηματική θεραπεία, έτσι ώστε να προληφθεί η διάβρωση των αρθρώσεων

Ιδιαίτερα σε  ασθενείς που εμφανίζουν ψωρίαση τριχωτού κεφαλής ή ψωριασική ονυχία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και παρακολουθήσης καθώς σε αυτά τα περιστατικά παρατηρείται αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας. Συγκεκριμένα, ψωριασική ονυχία εμφανίζεται στο 25-50% των ασθενών με ψωρίαση δέρματος και στο 80-90% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωριασική ονυχία εμφανίζεται με αλλαγές στο χρώμα των ονύχων (λευκονυχία, σταγόνα ελαίου), και δυστροφία των νυχιών (ευθραστότητα, τραχύτητα, ονυχόλυση, υπονύχια υπερκεράτωση). Οι όνυχες μπορεί να αποκολλώνται από το δέρμα ή να παχύνονται υπερβολικά.

Ο ρόλος του δερματολόγου είναι κομβικός τόσο για τη σωστή διάγνωση και διαχείριση της ψωρίασης όσο και για την αξιολόγηση του ασθενή για ενδεχόμενη συνυπάρχουσα ψωριασική αρθρίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη παραπομπή του ασθενή στον ειδικό ρευματολόγο αποτελεί γεγονός μείζονος σημασίας για την βέλτιστη διαχείριση του.

Η διάγνωση για την ψωρίαση γίνεται με την κλινική εξέταση του δέρματος που έχει προσβληθεί από τη νόσο, καθώς οι ψωριασικές βλάβες είναι χαρακτηριστικές ως προς τη μορφολογία και την εντόπισή τους και με κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις που πιθανόν θα συστηθούν από τον θεράποντα ιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκεί όπου η ψωρίαση παρουσιάζει επιπλοκές ή μεταβάλλεται σε μία άλλη μορφή, απαιτείται η λήψη ενός μικρού τμήματος του προσβεβλημένου δέρματος για την πραγματοποίηση εξέτασης με μικροσκόπιο (βιοψία). Σε περιπτώσεις ψωριασικής αρθρίτιδας απαιτούνται και ακτινογραφίες των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Για την καλύτερη διαχείριση της ψωριασικής νόσου, οι δερματολόγοι έχουν στη διάθεση τους το χρήσιμο εργαλείο Psoriasis Epidemiology Screening Tool (PEST).

Στη Dermaclinic η θεραπεία της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας εξατομικεύεται για κάθε ασθενή ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, τη γενική κατάσταση των συνοδών αναγκών και την επίδραση της νόσου στον ασθενή. Η θεραπευτική προσέγγιση της ψωρίασης είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και απαιτεί την ιδανική σχέση μεταξύ του ασθενή, του δερματολόγου και του ρευματολόγου. Στόχος της θεραπείας είναι η κατά το δυνατόν γρηγορότερη ύφεση των συμπτωμάτων, η μακροχρόνια διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας νεότερες στοχευμένες θεραπείες εγκεκριμένες απο τον Αμερικάνικο και Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά όσον αφορά την κάθαρση του δέρματος, τη βελτίωση της ψωριασικής αρθρίτιδας καθώς και των υπόλοιπων συννοσηροτήτων προσφέροντας ελπίδα και αισιοδοξία στους ασθενείς μας.

Σήμερα οι ασθενείς που ζουν με χρόνια νοσήματα όπως η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές  θεραπείες. Η βαθύτερη γνώση της παθογένειας της ψωρίασης και η αναπτυξη της έρευνας στα αυτοάνοσα νοσήματα, έχει οδήγησει στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Κατερίνα Μπίμπου , Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Κατερίνα Μπίμπου ,
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.