Ψωρίαση: Συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται  από ερυθηματώδεις κηλίδες, βλατίδες και πλάκες οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Χωρίζεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Κλασσικές περιοχές εντόπισης είναι οι αγκώνες και τα γόνατα. Η ψωρίαση εμφανίζει σημαντική συχνότητα στο γενικό πληθυσμό (2-3%) και συχνές συννοσηρότητες όπως μεταβολικό σύνδρομο, ψωριασική αρθρίτιδα  και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου .

Επιπλέον, οι ασθενείς με ψωρίαση βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Από τι προκαλείται;

Η αιτία παραμένει άγνωστη. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι εκλυτικοί παράγοντες όπως διάφορες ψυχογενείς καταστάσεις,  λοιμώξεις, τραυματισμοί,ενδοκρινικοί παράγοντες κτλ.  Τα τελευταία χρόνια έχουν ενοχοποιηθεί δεκάδες περιοχές στο γονιδίωμα που μπορεί να είναι υπεύθυνες και είτε απο μόνες είτε αλληλεπιδρώντας με τους παραπάνω παράγοντες να ευθύνονται για τη νόσο.

Είναι μεταδοτική;

Όχι, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική ακόμη κι αν κάποιος έρθει σε επαφή με πάσχοντα. Δεν πρέπει να συγχέεται με την ψώρα που προκαλείται από παράσιτο και επομένως μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο

Ποιες είναι οι κύριες θεραπείες;

Οι κύριες θεραπευτικές κατηγορίες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι οι τοπικές θεραπείες (πχ τοπικά κορτικοστεορειδή, ανάλογα της βιταμίνης D) , η φωτοθεραπεία, και κλασικές συστηματικές θεραπείες (πχ μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη, ρετινοειδή).

Ποιες είναι οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις;

Τα τελευταία χρόνια η βαθύτερη γνώση της παθογένειας της ψωρίασης και η αναπτυξη της έρευνας στα αυτοάνοσα νοσήματα, οδήγησε στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τους βιολογικούς παράγοντες. Οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να έχουν ευεργητική επίδραση  σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών, παρουσιάζουν μακροχρόνια αποτελεσματικότητα, υψηλό προφίλ ασφάλειας και περιορισμένη τοξικότητα κατά τη χορήγηση τους.

Να πάρω βιολογικούς παράγοντες σε ήπια ψωρίαση για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση μου;

Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν πάρει έγκριση από τον ευρωπαικό και αμερικάνικο οργανισμό φαρμάκων για τη θεραπεία μέτριας ή σοβαρής ψωρίασης. Η ήπια ψωριάση αποτελεί ένδειξη τοπικής θεραπείας και φωτοθεραπείας μόνο.

Έχω ακούσει πως η διατροφή βοηθά, ισχύει;

Δεν υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια πως η αποφυγή κάποιων συγκεκριμένων τροφών ή η υιοθέτηση κάποιας δίαιτας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει έχουν δείξει πως η αυξημένη χρήση αλκοόλ επηρεάζει την αναπόκριση στη θεραπεία. Συνιστώνται τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή όπως φρούτα και λαχανικά, ψάρια και τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί κ.α, αλλά κι εδώ τα ερευνητικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μου;

 Πολλοί ασθενείς αισθάνονται την ανάγκη να κρύψουν την ασθένειά τους, γεγονός που οδηγεί στην κοινωνική περιθωριοποίηση, διότι αισθάνονται ντροπή και αμηχανία για το δέρμα τους και ψυχολογική επιβάρυνση, όπως άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το 35% των ασθενών αποφεύγουν τις κοινωνικές δραστηριότητες ενώ το 50% εμφανίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Πως μπορεί να επιδράσει το νόσημα στο οικογενειακό μου περιβάλλον;

Η φύση και η χρονιότητα της νόσου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το στενό οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών. Πολλές φορές οι κοντινοί συγγενείς βιώνουν και οι ίδιοι ψυχολογική πίεση στην κοινωνική τους ζωή, στις οικογενειακές δραστηριότητες και στις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Χαρακτηριστικά, τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικογένειες τος δυσκολεύονται να εξηγούν συνεχώς πως το νόσημα δεν μεταδίδεται.

Η σχέση με το δερματολόγο μου.

Συχνά οι ασθενείς αισθάνονται ότι ακόμη και ο γιατρός τους δεν κατανοεί πόσο μεγάλο αντίκτυπό έχει η ψωρίαση στην ποιότητα ζωής τους. Θα πρέπει όμως να είναι βέβαιοι πως ο θεράπων ιατρός τους θα επιλέξει εξατομικευμένα και με βάση τα επιστημονικά τεκμήρια την ιδανική θεραπευτική αγωγή αξιολογώντας τη βαρύτητα της νόσου, τη γενική κατάσταση των συνοδών αναγκών και της επίδρασης της νόσου στον ασθενη. Η θεραπευτική προσέγγιση της ψωρίασης είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και απαιτεί την ιδανική σχέση γιατρού–ασθενούς. Στη Dermaclinic εφαρμόζουμε εξατομικευμένα πρωτόκολλα βασισμένα στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις με στόχο την καλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του ασθενούς.

Που αλλού μπορώ να βρω υποστήριξη;

Σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν τμήματα ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν επίσης διάφοροι σύλλογοι ασθενών που έχουν συσταθεί και σκοπό έχουν την υποστήριξη και τη διεκδίκηση των δικαιώματων των ασθενών με ψωρίαση.

Κατερίνα Μπίμπου , Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Κατερίνα Μπίμπου ,
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.