Αυξημένο βάρος μετά τις γιορτές;

Χριστουγεννιάτικο διατροφικό κουίζ: Facebooktwitterpinterest

Οι γιορτές πέρασαν και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είχαν τo τίμημά τους. Η ζυγαριά όμως μας επαναφέρει στην πραγματικότητα και τα λίγα παραπάνω κιλά, μας υπενθυμίζουν τις ανάγκες του σώματός μας.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Πανικός για αποτοξίνωση, μονοφαγία, μήπως οι περίφημες χημικές δίαιτες ή μήπως η διάσημη δίαιτα των αστροναυτών αρμόζουν στην περίσταση; Φυσικά όχι.
Ούτε την ψυχραιμία μας χρειάζεται να χάνουμε, ούτε να προσαρμοζόμαστε σε συστήματα που έχουν αποδειχτεί επώδυνα.

Κατ’ αρχήν τα κιλά των διακοπών χάνονται εύκολα, αρκεί να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος. Αν όχι, μπορεί αυτά να μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Τα κιλά αυτά λοιπόν ο οργανισμός δεν τα έχει αφομοιώσει, που σημαίνει ότι σύμφωνα με την αρχή του εξατομικευμένου διαιτολογίου μπορούν να χαθούν μόνιμα και σωστά.
Παρακάτω αναφέρονται μικρές πρακτικές συμβουλές για να χάσει κάποιος τα κιλά των διακοπών χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
1. Κατανάλωση πρωινού! Το πρωινό γεύμα ενεργοποιεί τις καύσεις του οργανισμού και την κινητικότητα του εντέρου. Οπότε καταπολεμούμε τη δυσκοιλιότητα που παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια των εορτών.
Μια καλή επιλογή για να ξεκινήσει κάποιος την ημέρα του είναι:
1 ποτήρι νερό για την ενυδάτωση του οργανισμού μετά τον ύπνο
1 μερίδα γαλακτοκομικού με δημητριακά ολικής αλέσεως
Ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι ή μαρμελάδα
1 ποτήρι φυσικό χυμό ή ένα φρούτο
2. Άφθονα φρούτα και λαχανικά. Όχι μόνο μας παρέχουν ενέργεια και ζωντάνια αλλά συμβάλουν και στην ενυδάτωση του οργανισμού, αφού έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Ακόμα βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου λόγω των αυξημένων φυτικών ινών.
3. Ένα κυρίως γεύμα την ημέρα είναι αρκετό! Αν σκοπεύετε να φάτε το κυρίως γεύμα σας το βράδυ, ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες πρωινό, ενδιάμεσα κάποια φρούτα και το μεσημέρι ένα πλήρες ελαφρύ γεύμα (π.χ. σαλάτα με τόνο και παξιμάδι, τοστ).
4. Καταναλώστε όσο πιο αργά γίνετε τα γεύματά σας. Τουλάχιστον 20 λεπτά χρειάζεται το στομάχι για παράγει κάποιες ουσίες που δίνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο ‘είμαι πλήρης’.
5. Μικρές μπουκιές καλά μασημένες! Με αυτό τον τρόπο κάθε μπουκιά ανακατεύεται πολύ καλά με το σάλιο, που περιέχει αμυλάση, ένα ένζυμο που στη συνέχεια θα βοηθήσει το στομάχι να διασπάσει καλύτερα το άμυλο των τροφών και να διευκολύνει τη χώνεψη.
6. Αύξηση κατανάλωσης υγρών. Ο οργανισμός έχει ανάγκη το νερό. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση υγρών που περιέχουν καφεΐνη, ζάχαρη, αλκοόλ γιατί εκτός του ότι παρέχουν ‘άδειες’ θερμίδες οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες υγρών.
7. Τσιμπολογήστε έξυπνα. Ξεγελάστε την πείνα σας με ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αριάνι, κράκερ ή φρυγανιές ολικής άλεσης, κριτσίνια πολύσπορα, ξηρούς καρπούς ανάλατους, μπισκότα ολικής άλεσης.
8. Έξυπνες γλυκές απολαύσεις. Μπορείτε να απολαμβάνετε ζελέ light, ξερά φρούτα ή γλυκό του κουταλιού.
9. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα! 30 λεπτά περπάτημα, τζόκιν, κολύμπι καθημερινά θα σας ωφελήσει. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να ασκηθείτε και να ‘κάψετε’ θερμίδες αλλά και να αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό!
Εκτός της τήρηση όλων των παραπάνω ωφέλιμο είναι η καταγραφή διατροφικού ημερολογίου!
Σύμφωνα με μελέτη American Journal of Preventive Medicine όσοι διατηρούσαν ημερολόγιο καταγραφής καθημερινά διπλασίασαν την απώλεια βάρους τους.

Βαϊκούση Ελένη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Βαϊκούση Ελένη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.