Κουραμπιέ ή Μελομακάρονο.. Τι να προτιμήσω;

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Facebooktwitterpinterest

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Πώς καταλαβαίνουμε ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα; Από τα σπίτια και τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων που αρχίζουν σιγά σιγά να μυρίζουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρόλη την οικονομική κρίση, ως αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα θα βρίσκονται σε κάθε ελληνικό τραπέζι.

Βέβαια ακόμη και όσοι εφαρμόζουν υγιεινή διατροφή ή βρίσκονται σε πρόγραμμα αδυνατίσματος και προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους, μπορούν να τα εντάξουν στο διαιτολόγιο τους, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Αυτό που είναι καλό να αποφύγουμε όπως και με τα περισσότερα τρόφιμα είναι η υπερκατανάλωση.

Ο κουραμπιές ή το μελομακάρονο είναι πιο ελαφρύ γλύκισμα;
Σε ότι αφορά την θερμιδική τους αξία, λίγες παραπάνω θερμίδες περιέχει ο κουραμπιές από το μελομακάρονο. Βέβαια αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και τη συνταγή με την οποία είναι παρασκευασμένα.
Αν θέλετε να επιλέξετε με βάση τις θερμίδες, ένα μέτριο μελομακάρονο 40 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 147 θερμίδες, ενώ ένας μέτριος κουραμπιές 40 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 165 θερμίδες.
Ωστόσο, όσο αφορά τη θρεπτική τους αξία, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο έχει επίσης το συγκριτικό πλεονέκτημα, διότι περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, αντί για το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Στα μελομακάρονα, το ελαιόλαδο και καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταµινών (κυρίως Ε) και ωφέλιµων λιπαρών (µονοακόρεστα και πολυακόρεστα), τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Στους κουραμπιέδες, αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η υπερκατανάλωση τους μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, παράγοντες που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ο συνδυασµός µέλι και καρύδια στα μελομακάρονα, προσφέρει στον οργανισµό μας βιταµίνες του συµπλέγµατος Β µε αποτέλεσµα να ενισχύεται η πνευµατική διαύγεια, η µνήµη και η καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήµατος. Επιπλέον η κανέλα, η οποία προστίθεται στα µελοµακάρονα, περιέχει ποσότητες μαγγανίου, φυτικών ινών και σιδήρου. Αντίθετα, η πλούσια ζάχαρη που περιέχεται στον κουραμπιέ, απειλεί την υγεία των δοντιών.
Επομένως, στο δίλημμα, μελομακάρονο ή κουραμπιέ, αναμφισβήτητα το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας και όχι τόσο λόγω της θερμιδικής του αξίας και εφόσον καταναλώνονται με ”μέτρο”, προτιμήστε ένα από τα δύο. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα πιο υγιεινό γλύκισμα!

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος!!!

Δείτε τις συνταγές για…. Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια και Κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί αμυγδάλου.

Τόνι Νζέιμ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τόνι Νζέιμ,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.