Μπορεί η λοίμωξη COVID-19 να επηρεάσει τα μαλλιά μας;

Facebooktwitterpinterest

Υπάρχουν δεκάδες αναφορές στη βιβλιογραφία σχετικά με αυξημένη τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο υγιών ατόμων όσο κι ατόμων που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Κάθε τρίχα διανύει έναν κύκλο ζωής που περιλαμβάνει τις εξής φάσεις.

1. Αναγέννηση: Φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί περίπου 4 χρόνια.
2. Καταγένεση: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής.
3. Τελογένεση: Φάση όπου η τρίχα πέφτει από τη ρίζα της και διαρκεί περίπου 1-3 μήνες

Φυσικά, οι τρίχες δεν βρίσκονται όλες ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Σε ένα φυσιολογικό τριχωτό, το 85-90% βρίσκεται στη φάση της αναγέννησης ενώ το 10-15% στη φάση της τελογένεσης. Ένα φυσιολογικό άτομο αναμένεται να χάνει ~100 τρίχες την ημέρα.

Στρεσογόνες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε μπορούν να είναι καταλυτικοί παράγοντες ώστε να μεταβληθεί ο παραπάνω κύκλος ανάπτυξης της τρίχας. Ο οργανισμός βιώνει ένα πρωτόγνωρο σοκ και περισσότερες τρίχες μπαίνουν στη φάση της τελογένεσης, ένα φαινόμενο που ονομάζεται διάχυτη αλωπεκία. Η αραίωση παρατηρείται περίπου 3 μήνες μετά τη βίωση του έντονου στρεσογόνου παράγοντα. Το άτομο μπορεί να χάνει περισσότερες από 300 τρίχες σε αυτό το διάστημα.

Η διάχυτη αλωπεκία είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις και σε λίγους μήνες αναμένεται να έχει αποκατασταθεί η αραίωση του τριχωτού. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας ώστε να προσδιοριστεί ο εκλυτικός παράγοντας της απώλειας τριχών. Στην περίπτωση που η έκφυση νέων τριχών δεν είναι ικανοποιητική, στη Dermaclinic εφαρμόζουμε εξατομικευμένες θεραπείες που περιλαμβάνουν τη χρήση μινοξιδίλης, την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες ή την εφαρμογή ενέσιμων εμφυτεύματων.

Κατερίνα Μπίμπου , Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Κατερίνα Μπίμπου ,
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.