Διαταραχές διατροφής αθλητών

Facebooktwitterpinterest

Κάποια αθλήματα που απαιτούν τον έλεγχο του σωματικού βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαταραχών διατροφής όπως είναι η νευρική ανορεξία και η βουλιμία. Οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετέχουν σε αγωνίσματα όπως είναι η ενόργανη γυμναστική, η πάλη, η άρση βαρών, η ρυθμική, η συγχρονισμένη κολύμβηση, τα αθλήματα αντοχής κλπ δέχονται συνεχώς πιέσεις για την μείωση του σωματικού τους βάρους γεγονός που τους οδηγεί σε προβληματικές συμπεριφορές ακόμα και μετά την διακοπή του αθλήματος.

Προβληματική συμπεριφορά μπορεί να είναι η υπερβολική ενασχόληση με τη διατροφή και την εικόνα του σώματος σε σημείο που επηρεάζει την καθημερινή ζωή του αθλητή. Όπως για παράδειγμα να μην βγει έξω με φίλους ή να μιλάει συνεχώς για τις συνήθειες διατροφής του και των άλλων. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να έχουμε την πρόκληση εμετού ή ακόμα και την χρήση διαφόρων ουσιών για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι διουρητικά,λιποδιαλυτές, ακόμη και στεροειδή αναβολικά.

Τα άτομα με διαταραχές διατροφής, τείνουν να κρίνουν υπερβολικά τον εαυτό τους, θέτουν πολύ υψηλούς στόχους για το σωματικό τους βάρος. Πολλές φορές οι αθλητές συσχετίζουν τοσωματικό τους βάρος με την αθλητική τους απόδοση και επιτυχία. Συγχρόνως μπορεί να έχουμε την εμφάνιση σύγχυσης, ντροπής, αμηχανίας και αδυναμίας στις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες. Ως συνέπεια αυτών μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές άγχους και ψυχαναγκαστικές-καταναγκαστικές συμπεριφορές.

Για να αποφευχθούν λοιπόν τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να υπάρχει σωστή στάση αρχικά από τους προπονητές τους και τους γονείς ως προς τα θέματα διατροφής και σωματικού βάρους και να προωθείται ο υγιεινός τρόπος διατροφής. Πρέπει να δίνεται έμφαση στην απόδοση του αθλητή και όχι στο σωματικός βάρος. Επίσης οι παρατηρήσεις ως προς το σωματικό βάρος να γίνονται με προσοχή και ποτέ να μην εφαρμόζονται υπερβολικές πιέσεις. Τέλος σε περιπτώσεις που έχουμε την εμφάνιση συμπτωμάτων διαταραχών διατροφής να απευθυνόμαστε σε κάποιο ειδικό για την αντιμετώπισή τους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.