Καιρός . . . να αντιμετωπίσουμε το χειμώνα!

Καιρός . . . να αντιμετωπίσουμε το χειμώνα! Facebooktwitterpinterest

Το τσουχτερό κρύο και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της χώρας έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους. Αυτό δεν σημαίνει πως ο χειμώνας και γενικά οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μας σταθούν εμπόδιο στις καθημερινές μα συνήθειες και δραστηριότητες.

Ότι αφορά την άσκηση, και πιο συγκεκριμένα την αερόβια, μπορεί να γίνει κάλλιστα και σε εξωτερικό χώρο, πέρα από τον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου ή του σπιτιού.

Το τρέξιμο, μπορεί να προκαλέσει τη καύση 250-500 θερμίδες ανά ώρα, ανάλογα με το σωματικό βάρος, το ρυθμό, την ηλικία, το φύλο κλπ.
Το τρέξιμο το χειμώνα έχει επίσης ένα παραπάνω πλεονέκτημα, εν συγκρίσει του καλοκαιριού, πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να παραμείνουμε ζεστοί και άρα, να ¨κάψουμε¨ περισσότερες θερμίδες.

Συνεπώς, όσοι αγαπάτε το τρέξιμο ή το βάδην, δεν υπάρχει λόγος να μένετε κλειδωμένοι σπίτι σας, λόγω κρύου.

Τι να φάμε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από ιώσεις του χειμώνα;

Όσο η θερμοκρασία πέφτει, οι απαιτήσεις του οργανισμού μας, αυξάνονται.
Το σώμα μας, έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά που να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φυσικά να διατηρούν τη σωστή θερμοκρασία του οργανισμού.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορεί να γίνει εφαρμόσιμη από τις πρώτες μέρες του χειμώνα.

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που να παρέχει επαρκείς ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αποτελεί μια καλή ασπίδα προστασίας έναντι των ιώσεων.

Οι βιταμίνες C, Ε και Α, βοηθάνε στο σχηματισμό των αντισωμάτων, έναντι των «εισβολέων».

Η βιταμίνη C, η κατεξοχήν βιταμίνη των φρούτων.
Απαντάται σε όλα τα εσπεριδοειδή (όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια), πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες μούρα κλπ.

Η βιταμίνη Ε, εμπεριέχεται σε ελιές, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Ευεργετικά επίσης, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, πέστροφα, σολομός), αλλά και στο σουσάμι και στα φιστίκια.

Διατροφή με ενίσχυση βιταμίνης D, επίσης είναι χρήσιμη τους χειμερινούς μήνες. Γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, και εξαιτίας του ότι η έκθεση είναι περιορισμένη , έμφαση σε τροφές όπως τα αβγά, τα γαλακτοκομικά και φυσικά στα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σαρδέλες.

Τέλος, το σελήνιο, γνωστό για την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του ιδιότητα. Απαντάται στο κρέας, τα ψάρια, τα αβγά, τα θαλασσινά , τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.

Με άλλα λόγια,

Να εμπλουτίσετε το καθημερινό σας τραπέζι, με λαχανικά όπως : το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμύδια, άνηθο το μαρούλι, τα σπαράγγια, το σέλινο και το σκόρδο, καθώς και τα ενδιάμεσα γεύματα και με φρούτα όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, αχλάδια που μας προσφέρει τόσο απλόχερα η φύση.
Να αποφεύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα εκτός εποχής (π.χ ντομάτα ή αγγούρι τον χειμώνα)
Να ενυδατώνεστε είτε με νερό, είτε με φυσικούς χυμούς
Να ξεκουράζεστε επαρκώς
Εφόσων η διατροφή σας, είναι πλήρης, δεν είναι υποχρεωτική η πρόσληψη συμπληρωμάτων.
Κατόπιν ιατρικής εξέτασης και μόνον, διαπιστωθεί έλλειψη κάποιας βιταμίνης, τότε μπορείτε να συνοδεύσετε τη διατροφή σας με συμπλήρωμα , αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον ειδικό δηλαδή τον διατροφολόγο, ο οποίος θα σας δώσει τη σωστή διατροφική οδηγία.

Αντωνίου Π. Σταματίνα , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αντωνίου Π. Σταματίνα ,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.