Βιταμίνη D: Η επάρκεια στην εγκυμοσύνη συνδέεται με υψηλό IQ του παιδιού

Βιταμίνη D: Η επάρκεια στην εγκυμοσύνη συνδέεται με υψηλό IQ Facebooktwitterpinterest

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με υψηλότερο IQ στα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το “απόθεμα” βιταμίνης D της εγκύου περνάει στο έμβρυο και βοηθά στη ρύθμιση των διαδικασιών ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, περίπου το 46% είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια κοόρτη στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ονομάζεται “Μελέτη για τις Συνθήκες που επηρεάζουν τη Νευρογνωστική Ανάπτυξη και τη Μάθηση στην Πρόωρη Παιδική ηλικία (CANDLE). Σε αυτή έχουν καταγραφεί αναλυτικά στοιχεία για γυναίκες που ήταν έγκυοι το 2006 και για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών τους τα επόμενα χρόνια.

Μετά τον έλεγχο για πολλούς άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το IQ, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη συσχετίστηκαν με υψηλότερο IQ σε παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών.

“Η μελέτη μας δείχνει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν τα επίπεδα της βιταμίνης D πριν την εγκυμοσύνη και κατά την κύηση στο παιδί και τη νευρογνωστική του ανάπτυξη και πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τους μαιευτήρες και τις εγκύους”, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια σχετικά εύκολη λύση. Μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθεί επαρκής βιταμίνη D μέσω της διατροφής και να μην μπορούν όλες οι γυναίκες να καλύψουν το κενό μέσω της έκθεσης στον ήλιο, άρα μία καλή λύση είναι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη”, είπε η επικεφαλής της έρευνας.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι 600 διεθνείς μονάδες (IU).

Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D είναι μεταξύ άλλων: λιπαρά ψάρια, αυγά και εμπλουτισμένες πηγές όπως αγελαδινό γάλα και δημητριακά.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://academic.oup.com

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.