Ωτοακουστικές εκπομπές και πρώιμη διάγνωση βαρηκοΐας

Ωτοακουστικές εκπομπές και πρώιμη διάγνωση βαρηκοΐας Facebooktwitterpinterest

Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι μια εύκολη, γρήγορη, απόλυτα ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής εξέταση που μας βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση της βαρηκοΐας και κώφωσης.

Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της βαρηκοΐας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ένα παιδί που δεν ακούει, δεν θα αναπτύξει επαρκώς την ομιλία του.

Οι ωτακουστικές εκπομπές παράγονται σε όλα τα φυσιολογικά άτομα και δεν υπάρχουν σε βαρηκοΐα ακόμα και μικρού βαθμού, γι’αυτό και η εξέταση έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία.

Ωτοακουστικές εκπομπές και πρώιμη διάγνωση βαρηκοΐας

Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο τοποθετώντας μια ειδική θηλή στο αυτί, διαρκεί λίγα λεπτά και γίνεται με το παιδί σε κατάσταση ηρεμίας ή σε κατάσταση ύπνου (για τα νεογνά) γι’αυτό και συνιστούμε στους γονείς να το έχουν ταΐσει λίγο πριν. Όσο πιο νωρίς διενεργείται η εξέταση στη ζωή ενός νεογνού τόσο το καλύτερο οπότε είναι ιδανικό να γίνει τις πρώτες μέρες της ζωής.

Η εξέταση είναι καλό να γίνεται σε κάθε παιδί που γεννιέται αλλά είναι ακόμα σημαντικότερη σε περιπτώσεις πρόωρων νεογνών. Επίσης είναι σημαντική όταν υπάρχουν υπόνοιες των γονιών για ύπαρξη διαταραχής στην ακοή ή στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού.

Πλούκος Κωνσταντίνος,ΩΡΛ

Πλούκος Κωνσταντίνος,
ΩΡΛ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.