Σκληροθεραπεία Κιρσών

Σκληροθεραπεία Κιρσών Facebooktwitterpinterest

Μια επιτυχημένη, σύγχρονη θεραπεία για τους κιρσούς…

Η Σκληροθεραπεία Κιρσών με ενέσεις (ή απλώς, Σκληροθεραπεία) αποτελεί μια σύγχρονη, ασφαλή και επιτυχημένη μη επεμβατική μέθοδο, που στόχο έχει την εξαφάνιση των «χαλασμένων» αυτών φλεβών των κάτω άκρων.

Α. με χρήση Σκληρυντικού Αφρού

Η σκληροθεραπεία των κιρσών των κάτω μελών με αφρό αποτελεί μία πολύ σημαντική θεραπευτική μέθοδο αντιμετώπισης της χαρακτηριστικότερης αυτής κλινικής εκδήλωσης της Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρόκληση χημικού ερεθισμού στο τοίχωμα αυτών των ανεπαρκών φλεβών, ο οποίος οδηγεί με την σειρά του σε σύγκλειση-συγκόλληση αυτών και ακολούθως σε αποδόμηση τους μέσα στο υποδόριο λίπος.

Σκληροθεραπεία Κιρσών 2

Β. με χρήση Υγρού Σκληροφαρμάκου

Η σκληροθεραπεία των κιρσών των κάτω μελών με έγχυση υψηλής συγκέντρωσης σκευασμάτων σκληρυντικών ουσιών, όπως polidocanole 2 και 4% αλλά και άλλες ουσίες, είναι μέθοδος που έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν με πτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα (αδυναμία επιτυχούς σύγκλεισης των σαφηνών φλεβών ή και μεγάλα ποσοστά υποτροπής), αλλά και σημαντικές παρενέργειες και επιπλοκές και που έχει πρακτικά πλήρως αντικατασταθεί στις ημέρες μας με την σκληροθεραπεία με αφρό.Γενικότερα, τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται πλέον μόνο σε περιπτώσεις κιρσών άλλης αιτιοπαθογένειας και εντόπισης, όπως των κιρσών οισοφάγου ή των πυελικών κιρσών ή συμπληρωματικά σε διάφορους χημειοεμβολισμούς.


Τί πρέπει να γνωρίζω για τη μέθοδο και τις συνεδρίες;

Η έγχυση του σκληρυντικού μίγματος (αφρός) γίνεται με άμεσες παρακεντήσεις των κιρσώνείτε με ειδικές βελόνες είτε με πεταλούδες ή και με εισαγωγή εντός αυτών μικρών καθετήρων και αφού ο ασθενής τοποθετηθεί σε κατάλληλη θέση, δηλαδή με τα πόδια να ευρίσκονται σε χαμηλότερη θέση από τον κορμό.

Οι παρακεντήσεις αυτές μπορεί και πρέπει να γίνονται στοχευμένα και όχι στα τυφλά, με την βοήθεια-καθοδήγηση των υπερήχων, υπό <<άμεση όραση>> ουσιαστικά, σε περιπτώσεις φλεβών που βρίσκονται βαθιά μέσα στο υποδόριο λίπος του δέρματος ή εντός περιοχών με λιποδερματοσκληρυνση κτλ.

Ιδιαίτερα ανατομικά μορφολογικά κριτήρια ή κριτήρια μεγέθους δεν υπάρχουν και με τα σύγχρονα σκληροφάρμακα είναι πρακτικά δυνατή η επιτυχής σύγκλειση ακόμη και των κιρσών με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκατοστά.

Σκληροθεραπεία Κιρσών 3

Οι θεραπείες είναι σύντομης διάρκειας, (συνήθως 20-30 λεπτών), ανώδυνεςαπλές κατά την εκτέλεση τους και εκτελούνται, συνήθως, κατά συνεδρίες, αφού ο όγκος του χορηγούμενου κάθε φορά αφρού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 ml (δηλαδή μέχρι τέσσερις σύριγγες-ενέσεις ανά συνεδρία).

Σκληροθεραπεία Κιρσών 4

Σκληροθεραπεία Κιρσών 5

Τί πρέπει να γνωρίζω για την αποθεραπεία;

Βασικό στοιχείο για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας, αποτελεί η άμεση άσκηση πίεσης επί των τοιχωμάτων των κιρσών για 4-5 ημέρες τουλάχιστον μετά από κάθε συνεδρία, με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης σύμπτωση αυτών.

Η άσκηση πίεσης γίνεται με την χρησιμοποίηση ελαστικών καλτσών ισχυρής διαβαθμισμένης συμπίεσης, συνήθως 25-35 mmHg ή και ελαστικών επιδέσμων, αλλά και ειδικών υποστρωμάτων σύμπτωσης των φλεβών με άμεση εφαρμογή τους κατά μήκος της πορείας των φλεβών (rubber pads).

Άμεσα μετά από την εκτέλεση τους, ο ασθενής θα πρέπει να κινητοποιείται και να βαδίσει για 20 με 30 λεπτά τουλάχιστον.

Η συστηματική βάδιση είναι απαραίτητη σε όλο το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτές οι θεραπείες, προκειμένου να απομακρύνεται το σκληροφάρμακο από την συστηματική κυκλοφορία και να αποφεύγεται η εκδήλωση θρομβώσεων.

Σκληροθεραπεία Κιρσών 6

Σε τί διαφέρει η σκληροθεραπεία κιρσών με αφρό από εκείνη των σαφηνών;

Η δράση του σκληρυντικού αφρού επί των κιρσών δεν διαφοροποιείται από την αντίστοιχη επί των σαφηνών φλεβών.

Σκληροθεραπεία Κιρσών 7

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Σημαντικές αντενδείξεις για την εκτέλεση τους δεν υπάρχουν, πέρα από :

  • χρόνια κατάκλιση ή αδυναμία επαρκούς κινητοποίησης μετά από εκτέλεση τους
  • ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε προηγούμενες ανάλογες θεραπείες

Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές;

Μεταξύ των λίγων και σποραδικών παρενεργειών, μπορεί να είναι:

  • Η πρόκληση ενός πρόσκαιρου τοπικού ερεθισμού του δέρματος ( συνήθως τοπικά στο σημείο της ένεσης), ο οποίος συνίσταται στην εμφάνιση εξοίδησης και ερυθρότηταςχωρίς ιδιαίτερο άλγος ή ενόχληση και που υφίενται μέσα σε 3-4 ημέρες.
  • Η εκδήλωση ψηλαφητών σκληριών κατά μήκος της συγκολλημένων φλεβών (ιδιαίτερα συχνή σε λεπτόσωμα άτομα με ευμεγέθεις και έντονα επιφανειακές φλέβες), οι οποίες αναπαριστούν ουσιαστικά τις ινώδεις χορδές στις οποίες μετατρέπονται οι κιρσοί μέχρι να απορροφηθούν πλήρως.

    Σκληροθεραπεία Κιρσών 8
  • Η εκδήλωση αντιδραστικών γραμμοειδών μελαγχρώσεων (επιμήκεις σκούρες γραμμές, ιδιαιτέρως σε ασθενείς με σκούρο χρώμα δέρματος) κατά μήκος των ατελώς συγκολλημένων κιρσών σε περιπτώσεις μερικής θρόμβωσης, αντί πλήρους συγκόλλησης αυτών ή και ρήξεως τους, κατά την έγχυση του σκληρυντικού αφρού, οι οποίες εξαφανίζονται σταδιακά, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μέσα σε λίγους μήνες.Στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκληθεί επαναπλήρωση (να ξαναγεμίσουν δηλαδή), των κιρσών με αίμα και θρόμβωση αυτών αντί για συγκόλληση. Η εκδήλωση θρόμβωσης αντί συγκόλλησης των κιρσών οδηγεί συνήθως άμεσα σε έντονα μεταφλεβιτιδικά ενοχλήματα και, έμμεσα, σε ατελή συγκόλληση ή και επανεμφάνιση των κιρσών. Τα μεταφλεβιτιδικά ενοχλήματα μπορεί να προκληθούν και σε περιπτώσεις επιτυχούς σύγκλεισης των κιρσών, όταν αυτοί είναι εξαιρετικά ευμεγέθεις, επιφανειακοί και ο ασθενής λεπτόσωμος και συνίστανται σε εμφάνιση επώδυνης τοπικής εξοίδησης και σκληρίας, ερυθρότητας, τοπική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος.
  • Σοβαρότερες μορφές, όπως είναι η τοπική νέκρωση του δέρματος ή η δημιουργία κοκκιωμάτων ή ακόμη και η εμφάνιση απομακρυσμένων συστηματικών επιπλοκών, όπως η δημιουργία εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής ή παροδικού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι με τα χρησιμοποιούμενα στις ημέρες μας φάρμακα, τόσο εξαιρετικά σπάνιες.
Θεόδωρος Ι. Κώστας , Αγγειοχειρουργός,

Θεόδωρος Ι. Κώστας ,
Αγγειοχειρουργός,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.