Ψωρίαση

Ψωρίαση Facebooktwitterpinterest

Ψωρίαση: η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, υποτροπιάζουσα, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που εμφανίζεται σε κληρονομικά προδιατεθειμένους ανθρώπους. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική.

Εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές μορφές, συχνότερα ως ερυθρές πλάκες με παχιά λέπια στην επιφάνειά τους, σε περιοχές όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής.

Άλλες σπανιότερες μορφές τις νόσου περιλαμβάνουν τη σταγονοειδή ψωρίαση, την ψωρίαση των ονύχων, των παλαμών/πελμάτων, την ανάστροφη ψωρίαση δηλαδή την ψωρίαση των δερματικών πτυχών, την ερυθροδερμική και τη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση. Επίσης η νόσος μπορεί να συνδέεται με εκδηλώσεις από τις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα).

Η βαρύτητα της νόσου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν και πολλούς άλλους παράγοντες που αφορούν στον κάθε ασθενή, ο δερματολόγος μπορεί να επιλέξει από μία ευρεία γκάμα θεραπειών, προκειμένου να ανακουφίσει τους ασθενείς του (π.χ κερατολυτικά σκευάσματα, τοπικά στεροειδή, τοπικά παράγωγα της βιταμίνης D, πισσούχα σκευάσματα, φωτοθεραπεία, από του στόματος ανοσοτροποποιητικά, από του στόματος ή τοπικά ρετινοειδή και ενέσιμους βιολογικούς παράγοντες).

Ανατολή Καρτερίδου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Ανατολή Καρτερίδου,
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.