To Botox φαίνεται να λειτουργεί και ως αντικαταθλιπτικό, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Facebooktwitterpinterest

Το Botox, ένα φάρμακο που προέρχεται από μια βακτηριακή τοξίνη, χρησιμοποιείται συνήθως για να μειώσει τις ρυτίδες. Η ένεση της ουσίας στο μέτωπο δοκιμάζεται επίσης σε κλινικές δοκιμές για την ικανότητά της να θεραπεύει την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές της Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών του Skaggs στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ερεύνησαν τι ανέφεραν σχεδόν 40.000 άτομα ότι συνέβη μετά από θεραπεία με Botox για διάφορους λόγους.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports , η ομάδα ανακάλυψε ότι τα άτομα που έλαβαν ενέσεις Botox, ανέφεραν κατάθλιψη λιγότερο συχνά από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαφορετικές θεραπείες για τους ίδιους λόγους.

«Για χρόνια, οι γιατροί παρατήρουσαν ότι το Botox που εγχύθηκε για αισθητικούς λόγους φαίνεται να μειώνει την κατάθλιψη για τους ασθενείς τους», δήλωσε ο Ruben Abagyan, PhD, καθηγητής φαρμακολογίας.

Ο Abagyan ήταν επικεφαλής της μελέτης με τον Tigran Makunts, PhD, ο οποίος ήταν φοιτητής στο τμήμα φαρμακολογίας εκείνη τη περίοδο και τώρα είναι ερευνητής στο FDA, και ο Marc Axel Wollmer, MD, ψυχίατρος και ερευνητής στη Γερμανία, ο οποίος ηγήθηκε προηγούμενων κλινικών μελετών στις οποίες το Botox βρέθηκε να ανακουφίζει την κατάθλιψη.

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε αναφορές για άτομα που αντιμετώπιζαν ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τη θεραπεία με Botox. Αυτό που βρήκαν δεν ήταν καθόλου ανεπιθύμητο, διότι η κατάθλιψη αναφέρθηκε 40 έως 88 τοις εκατό λιγότερο συχνά από ασθενείς που έλαβαν Botox.

“Αυτό το εύρημα είναι συναρπαστικό επειδή υποστηρίζει μια νέα θεραπεία για να επηρεάσει τη διάθεση και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, μία από τις κοινές και επικίνδυνες ψυχικές ασθένειες – και βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο σύνολο στατιστικών δεδομένων, παρά σε περιορισμένες παρατηρήσεις”, δήλωσε ο Makunts.

Οι ερευνητές δοκιμάζουν τη θεραπεία με Botox για οκτώ διαφορετικούς λόγους και σημεία ένεσης, όπως μέτωπο, λαιμό, άκρα και ουροδόχο κύστη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότερα από 264 εκατομμύρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται συχνά με ψυχοθεραπεία, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, αναστολείς επαναπρόσληψης ντοπαμίνης-νορεπινεφρίνης και / ή αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης. Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις είναι αναποτελεσματικές για σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών. Γι ‘αυτό οι γιατροί και οι ερευνητές διερευνούν άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως ηλεκτροσπασμοθεραπεία, διακρανιακή μαγνητική διέγερση, εγχύσεις κεταμίνης και, πιο πρόσφατα, ενέσεις Botox στο μέτωπο.

Εύη Αναστασίου,Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Εύη Αναστασίου,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.