Δημιουργώντας γωνίες σε στρογγυλά πρόσωπα

Facebooktwitterpinterest

Αφαίρεση του Buccal Fat Pad:
Καινοτόμος Τεχνική στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου.
Συχνά υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, που είτε λόγω ιδιαίτερης κατασκευής, είτε λόγω αύξησης βάρους, το πρόσωπό τους εμφανίζει συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή γύρω από τα μάγουλα. Όμως, το σύγχρονο πρότυπο της εποχής μας, θεωρεί αρμονικό πρόσωπο αυτό που διαθέτει γωνίες.

Αυτό το πρότυπο έχει οδηγήσει στη διόρθωση των υπερτροφικών παρειών με δύο τρόπους: Ο ένας είναι η λιποαναρρόφηση και ο άλλος είναι η αφαίρεση του Buccal Fat Pad [λιπώδους σωματίου]. Η λιποαναρρόφηση στο πρόσωπο γενικά δεν μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα σε βάθος, διότι στοχεύει μόνο στο επιφανειακό στρώμα λίπους, το οποίο συνήθως είναι πολύ λεπτό, με μικρές δυνατότητες αφαίρεσης (1-2 χιλιοστά). Αντίθετα η αφαίρεση του Buccal Fat Pad έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με άμεσο σμίλευμα των γωνιών του προσώπου.

Τι είναι το Buccal Fat Pad:
Είναι το λεγόμενο Λιπώδες Σωμάτιο ή Λιπώδης Σφαίρα. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα λίπους, το οποίο βρίσκεται αρκετά βαθιά στα μάγουλα και προσδίδει όγκο στη μεσότητα του προσώπου. Ανατομικά βρίσκεται ανάμεσα στους μύες της μάσησης και επεκτείνεται μέχρι τους κροτάφους. Η αφαίρεσή του μειώνει τα διογκωμένα μάγουλα και δημιουργεί «κοψίματα». Έτσι, το πρόσωπο δείχνει πιο λεπτό και αδύνατο, και αποκτά «γωνίες».

Πώς γίνεται η αφαίρεση του Buccal Fat Pad;
Επειδή το Buccal Fat Pad ανατομικά βρίσκεται βαθιά, αποφεύγουμε την αφαίρεση του μέσω εξωτερικής τομής, προκειμένου να μη δημιουργηθούν επιπλοκές. Η αφαίρεση του – συνήθως μερική – πρέπει να γίνεται μέσα από το στόμα, με μια μικρή οπή στο μέσα μέρος των παρειών. Η διαδικασία κρατάει λίγη ώρα, απαιτεί όμως μεγάλη εμπειρία από τον χειρουργό ώστε να το εντοπίζει με ευκολία και να υπολογίζει σε κάθε περίπτωση τον ακριβή όγκο που πρέπει να αφαιρέσει για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές και επομένως δεν υπάρχουν σημάδια, και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, αλλά και με τοπική σε συνδυασμό με μέθη.
Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής αναισθησίας και πόσο γρήγορη είναι η ανάρρωση;
Η συγκεκριμένη επέμβαση συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Ο χειρουργός κάνει την αφαίρεση της λιπώδους σφαίρας με δύο τομές ενδοστοματικά. Τα ράμματα απορροφώνται γρήγορα, χωρίς να ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τον/την ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ οίδημα, το οποίο υποχωρεί πολύ γρήγορα, μέσα σε τέσσερεις με πέντε ημέρες.
Για την αφαίρεση του Λιπώδους Σωματίου δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, ούτε παραμονή στο κρεββάτι. Ο/η ασθενής πρέπει να προσέχει μόνο ώστε η διατροφή του να συνίσταται σε μαλακές τροφές, και να κάνει συχνές στοματικές πλύσεις με ειδικό στοματικό διάλυμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις ήπιες καθημερινές ασχολίες από την πρώτη ημέρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό ένα μήνα μετά το χειρουργείο.
Μπορεί να συνδυαστεί η επέμβαση με άλλες τεχνικές ή θεραπείες;
Η αφαίρεση του λιπώδους σωματίου μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες [Vaser Lipo – λιπογλυπτική προσώπου], τόσο στις παρακείμενες περιοχές, όσο και στην περιοχή του λαιμού όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους. Μειώνοντας τη στρογγυλότητα του προσώπου, ο συνδυασμός των δύο τεχνικών προσδίδει μια πιο σφιχτή και νεανική όψη.
Επίσης, αρκετοί/ές ασθενείς ζητούν η αφαίρεση του Buccal Fat Pad να γίνεται συνδυαστικά με τη λεγόμενη «λακκακιοπλαστική» [dimpleplasty]. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία με την οποία ο/η ασθενής μπορεί να αποκτήσει λακκάκια ανάμεσα στα μάγουλά του. Το χαρακτηριστικό αυτό θεωρείται ότι προσδίδει ιδιαίτερη γοητεία στο πρόσωπο, και ως επέμβαση είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους millennials [ηλικίες μεταξύ 20 και 30].
Πότε επιλέγουμε τη γενική αναισθησία;
Η γενική αναισθησία είναι απαραίτητη όταν η αφαίρεση του Buccal Fat Pad συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής προσώπου, όπως ρινοπλαστκή, ανόρθωση μετώπου, πωγωνοπλαστική ή βλεφαροπλαστική. Σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται με lifting προσώπου, όπου επιτελείται μια γενικότερη ανόρθωση και σύσφιξη των μυών του προσώπου και του λαιμού.
Συμπερασματικά, η τεχνική της αφαίρεσης του Λιπώδους Σωματίου αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του πλαστικού χειρουργού, με στόχο τη διόρθωση των γραμμών του προσώπου. Με τη συγκεκριμένη τεχνική το πρόσωπο γρήγορα αποκτά μια λεπτή και πολύ πιο νεανική όψη.

Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, M.D. Χειρουργός ΩΡΛ - Πλαστική Αισθητική Χειρουργική Προσώπου

Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, M.D.
Χειρουργός ΩΡΛ – Πλαστική Αισθητική Χειρουργική Προσώπου

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.