Πρωκτικός κνησμός:

Facebooktwitterpinterest

Γιατί εμφανίζουμε φαγούρα σε αυτό το σημείο και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα;

Άβολο σημείο

Ο κνησμός γύρω από τον πρωκτό προκαλεί αμηχανία και κάποιες φορές αίσθημα ντροπής. Αν νιώθετε φαγούρα ίσως είναι δύσκολο να συγκρατηθείτε και να μην ξύσετε το σημείο.

Αλλά το ξύσιμο, παρά την προσωρινή ανακούφιση, στην πραγματικότητα επιδεινώνει το πρόβλημα. Η πραγματική αιτία δεν είναι γνωστή, ωστόσο κάποια προβλήματα υγείας ή κάποιες συνήθειες ή η διατροφή σας, αποτελούν παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τον πρωκτικό κνησμό.

Ανεπαρκής καθαριότητα

Ανεπαρκές σκούπισμα μετά την αφόδευση, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και «κάψιμο». Το πλύσιμο με άφθονο χλιαρό νερό και απαλό στέγνωμα με πετσέτα μετά την αφόδευση, μας διασφαλίζει την καλύτερη υγιεινή της περιοχής.

Η «υπερβολική» καθαριότητα

Το πολύ έντονο σκούπισμα ή το υπερβολικό πλύσιμο (πολλές φορές εντός της ημέρας) μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή να την επιδεινώσει. Όταν η περιοχή περιπρωκτικά είναι ερεθισμένη, μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, καυτό νερό, φαρμακευτικές σκόνες, αρωματισμένα σπρέι ή αποσμητικά. Μπορεί να καταστρέψουν το λιπαρό φραγμό του δέρματος που προστατεύει αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Η διατροφή

Αν πίνετε καφέ, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε πρωκτικό κνησμό. Ο καφές μπορεί να χαλαρώνει του πρωκτικούς μύες, επιτρέποντας στα κόπρανα να διαρρεύσουν, πράγμα το οποίο προκαλεί κνησμό. Άλλα προϊόντα που μπορεί να προκαλούν ερεθισμό ή κνησμό στην περιοχή του πρωκτού, είναι τα εξής:

  • Τσάι και αναψυκτικά τύπου κόλα
  • Ενεργειακά ποτά και μπύρες
  • Σοκολάτα και ξηροί καρποί
  • Εσπεριδοειδή και ντομάτες
  • Πικάντικα τρόφιμα
  • Γαλακτοκομικά
  • Το εσώρουχο

Αν είναι σφιχτό ή από συνθετικό ύφασμα, μπορεί να επηρεαστεί η ενυδάτωση στο σημείο. Προτιμήστε άνετα εσώρουχα, φτιαγμένα από βαμβακερό ύφασμα, καθώς είναι πιο απορροφητικά. Το εσώρουχο πρέπει να αλλάζεται όχι μόνο σε καθημερινή βάση, αλλά και όποτε έχουμε ιδρώσει πολύ, όπως μετά την άσκηση. Να πλένετε τα εσώρουχα με απορρυπαντικό χωρίς άρωμα.

Κόπρανα

Η συνεχής ή συχνή διέλευση υδαρών κοπράνων και το συνεχές σκούπισμα μπορεί να ερεθίσει την περιοχή του πρωκτού. Και η δυσκοιλιότητα όμως μπορεί να προκαλέσει κνησμό και πόνο. Περισσότερα υγρά και ίνες στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε κανονική κένωση. Αν αυτό δεν βοηθήσει, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Μπορεί να σας προτείνει κάποια αγωγή ή κάποιο συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες – αν υπάρχει αιμορροϊδοπάθεια – διογκώνονται μέσα ή έξω από τον πρωκτό προκαλώντας κάψιμο και κνησμό. Συχνά προκαλούνται από την πίεση που ασκείται κατά τις κενώσεις ή κατά την εγκυμοσύνη. Αν είναι σε αρχικό στάδιο, δοκιμάστε να «μουλιάζετε» το σημείο σε ζεστό νερό (μπάνιο Sitz) αρκετές φορές την ημέρα, και ειδικά μετά την κένωση. Καταναλώνετε άφθονο νερό σε καθημερινή βάση και προσθέστε ίνες στη διατροφή σας, ώστε να μαλακώνουν τα κόπρανα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι χρόνια, η αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται με laser.

Ραγάδα πρωκτού

Στον πρωκτό μπορεί να προκληθούν μικρά σκισίματα ή πληγές (ραγάδες), τα οποία προκαλούν πόνο και κνησμό. Είναι πιθανότερο να εμφανιστεί ραγάδα στην περιοχή εξαιτίας δυσκοιλιότητας ή νόσου του Crohn. Η επιμόλυνση της ραγάδας ή η δημιουργία μικρού συριγγίου στην περιοχή της ραγάδας συνοδεύεται από εκροή πυώδους υγρού με αποτέλεσμα συνεχόμενο κνησμό στην περιοχή του πρωκτού, συνήθως μετά την αφόδευση. Η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού στο Proctoclinic γίνεται με χρήση laser.

Συρίγγιο Πρωκτού

Το συρίγγιο πρωκτού είναι ένα τούνελ που συνδέει το εσωτερικό του πρωκτού ή ορθού με το δέρμα εκτός αυτού. Μέσω αυτού του τούνελ συνήθως διαρρέουν πυώδη υγρά προς τα έξω, με αποτέλεσμα να ερεθίζουν το δέρμα, προκαλώντας πόνο και κνησμό. Η νόσος Crohn, ο καρκίνος, ένας τραυματισμός ή ακτινοβολία μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης μολύνσεων και συριγγίων. Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε συρίγγιο πρωκτού, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Η θεραπεία του στο Proctoclinic γίνεται με αποκλειστική χρήση laser.

Λοιμώξεις

Ένας μύκητας, όπως αυτός που προκαλεί τις κολπικές λοιμώξεις από ζυμομύκητες, μπορεί να προκαλέσει επίσης δερματίτιδα περιπρωκτικά και πρωκτικό κνησμό. Όπως επίσης και κάποια είδη βακτηρίων. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη από σταφυλόκκοκο, που μπορεί να προκληθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, όπως και στην περιοχή του πρωκτού. Τα ίδια είδη βακτηρίων που προκαλούν στρεπτοκοκκική λοίμωξη, μπορούν να προκαλέσουν και κνησμώδες εξάνθημα γύρω από τον πρωκτό. Αυτό είναι πιο σύνηθες σε παιδιά, από ό,τι σε ενήλικες.

Κονδυλώματα

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί πρωκτικά κονδυλώματα. Αναπτύσσονται μέσα και γύρω από τον πρωκτό και μπορεί να εξαπλωθεί στα γεννητικά όργανα.
Ο κνησμός είναι σύνηθες σύμπτωμα. Αν νομίζετε ότι έχετε πρωκτικά κονδυλώματα, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Χωρίς θεραπεία, αυξάνονται σε μέγεθος και πολλαπλασιάζονται σε αριθμό. Τα πρωκτικά κονδυλώματα που δεν αντιμετωπίζονται αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού.

Παράσιτο εντέρων

Μπορεί να μην θέλετε να μάθετε γι’ αυτό. Συμβαίνει, όμως, αν καταπιείτε ή αναπνεύσετε αυγά μικροσκοπικών σκουληκιών. Εισέρχονται μέσα στο πεπτικό σας σύστημα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μέσα από τη χρήση κλινοσκεπασμάτων, ειδών μπάνιου, παιχνιδιών και αμμολεκάνης. Είναι πιο συνηθισμένο στα παιδιά. Ο κνησμός εκδηλώνεται συνήθως τη νύχτα, όταν ένα θηλυκό σκουλήκι αφήνει αυγά γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να τα δείτε στο εσώρουχό σας ή στην τουαλέτα μετά από κίνηση του εντέρου. Μοιάζουν με μικροσκοπικά κομμάτια λευκού νήματος. Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε παράσιτο εντέρου, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία ολόκληρη η οικογένειά σας.

Ψωρίαση

Εάν έχετε αυτή τη δερματική πάθηση, το δέρμα γύρω από τον πρωκτό σας μπορεί να είναι κόκκινο αλλά όχι φολιδωτό. Μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό, αλλά και πόνο κατά την κένωση. Άλλες παθήσεις του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος και της σμηγματόρροιας, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρωκτικό κνησμό.

Αντιβιοτικά

Μπορεί να τα χρειαστείτε για να θεραπεύσετε μια λοίμωξη, αλλά κάποια από αυτά μπορεί να σκοτώσουν τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερό σας. Χωρίς τα «καλά» βακτήρια, διαταράσσεται η καλή ισορροπία του εντέρου, με αποτέλεσμα συχνά να εμφανίζεται διάρροια. Από τη λήψη αντιβιοτικών, μπορεί επίσης να εμφανιστεί λοίμωξη από ζυμομύκητες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος, παράλληλα με τη λήψη του αντιβιοτικού.

Άλλα προβλήματα υγείας

Παθήσεις που επηρεάζουν όλο το σώμα, μπορεί να επηρεάσουν και την περιοχή του πρωκτού. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Διαβήτης τύπου 2
  • Λευχαιμία και λέμφωμα
  • Νεφρική ανεπάρκεια ή ασθένεια του ήπατος
  • Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής)
  • Αναιμία (δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στο αίμα σας)

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με πρωκτικό κνησμό (άνω του 50%) δεν συνυπάρχει καμία από τις παραπάνω αιτίες, και ωστόσο η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής μπορεί να είναι δύσκολη, όταν υπάρχει ανθεκτικός ιδιοπαθής πρωκτικός κνησμός.

Μέσα από την αντιμετώπιση πληθώρας περιστατικών, συμπεραίνουμε πως βασική αιτία αυτού του κνησμού είναι ο ψυχολογικός παράγοντας (στρες) και η εκδήλωση μιας νευροδερματίτιδας περιπρωκτικά. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης, είναι η εκδήλωση του κνησμού σε ώρες ηρεμίας (απογευματινές ώρες ή στη διάρκεια του ύπνου) και η ανθεκτικότητα στις θεραπείες.

Dr. Αλκιβιάδης Παππάς, Χειρουργός-Ειδικός Πρωκτολόγος,

Dr. Αλκιβιάδης Παππάς,
Χειρουργός-Ειδικός Πρωκτολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.