Οι κρυφές θερμίδες

Οι κρυφές θερμίδες Facebooktwitterpinterest

Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, το τι πίνετε μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το τι τρώτε, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (Βαλτιμόρη). Οι ερευνητές μελέτησαν την σύνδεση μεταξύ της αλλαγής του σωματικού βάρους και της κατανάλωσης υγρών τροφίμων και ανακάλυψαν πως ο παράγων «πίνω» είναι ίσως πιο σημαντικός από τον παράγοντα «τρώω» για την μείωση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Benjamin Caballero MD, PhD, και τα δυο είδη τροφίμων δηλαδή τα υγρά και τα στερεά τρόφιμα συσχετίστηκαν με την αλλαγή του σωματικού βάρους, όμως, μία μειωμένη πρόσληψη θερμίδων από υγρά τρόφιμα, φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της 18-μηνης παρακολούθησης 810 ανθρώπων ηλικίας 25 έως 79 ετών.

Ερευνητές χώρισαν τις υγρές τροφές σε διάφορες κατηγορίες με βάση την περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά:

Ζαχαρούχα ποτά (κανονικά αναψυκτικά, φρουτοποτά, fruit punch και υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά με ζάχαρη)
Αναψυκτικά διαίτης (σόδα και αναψυκτικά διαίτης που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες)
Γάλα (πλήρες, 2 % περιεκτικότητας σε λιπαρά, 1 % περιεκτικότητας σε λιπαρά και 0 περιεκτικότητας σε λιπαρά)
Χυμούς 100 % φυσικούς (φρούτων και λαχανικών)
Καφέ και τσάι με ζάχαρη
Καφέ και τσάι χωρίς ζάχαρη
Αλκοολούχα ποτά
Συγκεκριμένα μία μείωση σε υγρές τροφές συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους 0.25 kg στους 6 μήνες και 0,24 kg στους 18 μήνες. Επιπλέον, η μείωση κατά 1 μερίδα ζαχαρούχων ροφημάτων είναι ακόμη πιο σημαντική και συνδέθηκε με μια απώλεια βάρους 0,5 kg στους 6 μήνες και 0,7 kg στους 18 μήνες. Από τα επτά είδη των ποτών που εξετάστηκαν, τα ζαχαρούχα ροφήματα ήταν τα μόνα ποτά που συσχετίστηκαν με σημαντική αλλαγή του βάρους. Επίσης διαπίστωσαν ότι το 37 % ζαχαρούχων ποτών ήταν η κύρια πηγή πρόσληψης υγρών θερμίδων.
Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας του 21ου αιώνα.
Η κατανάλωση υγρών τροφών, αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη έχει αυξηθεί παράλληλα με την επιδημία της παχυσαρκίας. Και από άλλες μελέτες ενισχύονται οι απόψεις που επισημαίνουν τον αρνητικό ρόλο των ζαχαρούχων ποτών, π.χ. αναψυκτικά, σε σχέση με το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας και ειδικά μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Η τακτική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία προκαλεί αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2 και υψηλής πίεσης του αίματος. Τα ζαχαρούχα ροφήματα διαφημίζονται στο εμπόριο σε μεγάλο βαθμό για τα παιδιά και τους εφήβους. Τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία και συνδέονται συχνά με την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων και τροφίμων από fast foods.

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι οι θερμίδες από τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα οινοπνευματώδη ποτά αποτελούν σημαντικό ζήτημα. Εξαλείφοντας τα ή μειώνοντας τα κάνει μεγάλη διαφορά όταν προσπαθείτε να ελαττώσετε το σωματικό σας λίπος ή να διατηρήσετε το βάρος σας στα ιδανικά επίπεδα.

Βιβλιογραφία:

Liwei Chen, Lawrence J Appel, Catherine Loria, Pao-Hwa Lin, Catherine M Champagne, Patricia J Elmer, Jamy D Ard, Diane Mitchell, Bryan C Batch, Laura P Svetkey, and Benjamin Caballero. Reduction in consumption of sugar-sweetened beverages is associated with weight loss: the PREMIER trial . American Journal of Clinical Nutrition , 2009; DOI: 10.3945/ajcn.2008.27240

Αθανασία Παπαλάμπρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αθανασία Παπαλάμπρου,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.