Το πόδι του αθλητή

Facebooktwitterpinterest

Το πόδι του αθλητή είναι μυκητίαση του άκρου ποδός, που παρά την ονομασία της δεν συμβαίνει μόνο σε αθλητές. Είναι πιο συχνή σε αυτούς γιατί ο κυριότερος προδιαθεσικός παράγοντας της πάθησης αυτής είναι η εφίδρωση των ποδιών μέσα σε κλειστά υποδήματα. Η μυκητίαση ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών ευθύνεται για τη δυσοσμία τους και την «βρεγμένη» εμφάνιση τους.

Η θεραπεία είναι εύκολη όταν διαπιστωθεί από τον Δερματολόγο και δοθεί η κατάλληλη αγωγή ωστόσο κάποια γενικά μέτρα είναι χρήσιμα για την πρόληψη τόσο της πάθησης, όσο και των υποτροπών της.
• Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι σε δάπεδα γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων και σε μοκέτες ξενοδοχείων.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα σπόρια των μυκήτων μπορεί να επιβιώσουν εκεί έως και 12 μήνες!
• Στις ντουζιέρες των γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων φοράτε σαγιονάρες, μην πατάτε ξυπόλυτοι.
• Προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες και όχι τις συνθετικές, αλλάζετε τις συχνά και βάζετε στεγνές όταν υγραίνονται από τον ιδρώτα των ποδιών.
• Προτιμάτε τα υφασμάτινα ή δερμάτινα παπούτσια από τα συνθετικά.
• Βγάλτε τα παπούτσια σας, πλύνετε τα πόδια σας, στεγνώστε τα καλά και φορέστε στεγνές κάλτσες φτάνοντας στο σπίτι.
• Εάν τα παπούτσια δεν είναι στεγνά από τον ιδρώτα όταν χρειαστεί να τα ξαναφορέσετε, προτιμήστε κάποιο άλλο ζευγάρι αν διαθέτετε.
• Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει το πόδι του αθλητή, μη μοιράζεστε πετσέτες, παντόφλες, κάλτσες και παπούτσια και μην περπατάτε ξυπόλυτοι στο σπίτι.
Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι σημαντική, όχι μόνο λόγω της δυσοσμίας, αλλά κυρίως γιατί οι βλάβες αποτελούν μια μόνιμη πύλη εισόδου μικροβίων στο σώμα μας. Επιπλέον με την μακρόχρονη παραμονή των μυκήτων στο δέρμα του ποδιού αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής και των ονύχων.

Παυλίνα Στόγιου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Παυλίνα Στόγιου,
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.