Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo

Facebooktwitterpinterest
H σύγχρονη Αισθητική Δερματολογία δίνει την… οριστική λύση! Αφαίρεση Τατουάζ με LASER SPECTRA™ XT της Lutronic
Τί είναι το τατουάζ;

Το τατουάζ, μια εξαιρετικά δημοφιλής διακοσμητική τεχνική του σώματος – από την αρχαιότητα ακόμη – αναφέρεται σε μια μόνιμη στίξη στο δέρμα (δερματοστιξία). Η τεχνική περιλαμβάνει την εισαγωγή χρωστικής στην κορυφαία στοιβάδα του δέρματος, διαμέσου μικρών ρήξεων.

Ήξερες ότι…;
Τατουάζ = Αγγλικά Tattoo : < «ta» πολυνησιακή λέξη που σημαίνει «εντυπωσιακό»
< «tatau» ταϊτινή λέξη που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι».

Γιατί μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ένα τατουάζ;

Λόγοι αισθητικής (π.χ. αλλαγή γνώμης λόγω μόδας ή αλλαγή διάθεσης απέναντι στον συμβολισμό του σχεδίου), λόγοι κοινωνικοί ή επαγγελματικοί (π.χ. ανεύρεση μιας νέας θέσεως εργασίας που απαιτεί συγκεκριμένα standards), μέχρι και λόγοι υγείας (π.χ. αλλεργική αντίδραση) οδηγούν συχνά το άτομο στον δερματολόγο, προκειμένου το τατουάζ να αφαιρεθεί οριστικά.

Η αφαίρεση τατουάζ με LASER θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος…! Το τατουάζ αφαιρείται με επιτυχίασε ποσοστό έως και 95% …!
Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 2

Γιατί η μέθοδος αφαίρεσης τατουάζ με LASER Q-Switched, Nd:YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic είναι πιο αποτελεσματική;

Για την αφαίρεση του τατουάζ, χρησιμοποιούνται οι αποτελεσματικοί και πιστοποιημένοι από τον FDA τύποι LASER Q-Switched. Η επιλογή αυτή δίνει μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς οι παλμοί του φωτός είναι εξαιρετικά υψηλής δύναμης και μεταφέρονται σε διάφορα μήκη κύματος, τα οποία δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια για να διαλυθούν οι χρωστικές ουσίες του τατουάζ.
Ήξερες ότι…;
Πολύ παλιά γίνονταν προσπάθειες αφαίρεσης τατουάζ με κάθε λογής υλικά, μεταξύ αυτών με… σκόρδο, κρασί ή ακόμη και με… ασβέστη! Στη συνέχεια, είχαμε τις τεχνικές της χειρουργικής επέμβασης, κρυοχειρουργικής, δερμοαπόξεσης και χρήσης καυστικών οξέων. Από το 1990, οι τύποι LASER Q-Switched έγιναν διαθέσιμοι στο εμπόριο και τυχόν προβλήματα που δημιουργούσαν προηγούμενες μέθοδοι… είναι πια παρελθόν!

Το LASER Q-Switched, Nd: YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic θεωρείται παγκοσμίως ως η κορυφαία συσκευή αφαίρεσης τατουάζ. Τα απαράμιλλα αποτελέσματα στην ολική αφαίρεση της χρωστικής ενός μεγάλου φάσματος χρωμάτων, το κατατάσσουν δικαίως ως το «Χρυσό Πρότυπο» των LASER του είδους.

Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 3

Πώς γίνεται η αφαίρεση τατουάζ με LASER Q-Switched, Nd:YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic;

Μετά την τοποθέτηση προστατευτικών ασπίδων στα μάτια, ξεκινά η τεχνική αφαίρεσης με το LASER Q-Switched Nd: YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic, κατά την οποία η αίσθηση περιγράφεται «σαν μικρά λαστιχάκια να χτυπούν ελαφρά το δέρμα».

Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 5

Τα πιο μικρά τατουάζ απαιτούν λιγότερους παλμούς, ενώ τα μεγαλύτερα, περισσότερους. Η δέσμη φωτός επίπεδου προφίλ (flat beam) επιτρέπει πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο ανώδυνη διάσπαση της χρωστικής.

Η ενέργεια του LASER Q-Switched Nd: YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic στοχεύει τη χρωστική και, μόλις μέσα σε 6 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (!), την διασπάει σε πολυάριθμα μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία αργότερα θα απορριφθούν από τον οργανισμό φυσιολογικά, μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 6

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται αναισθησία. Ωστόσο, αναλόγως της θέσεως του τατουάζ και της ανεκτικότητας του ατόμου, η ιατρός μπορεί να επιλέξει τη χρήση ήπιας μορφής τοπικής αναισθησίας.

Αμέσως μετά τη θεραπεία, ενδεχομένως να χρειαστεί η εναπόθεση πάγου στο σημείο, ενώ για το προτεινόμενο από την ιατρό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζεται τοπική αντιβιοτική κρέμα κι ένας επίδεσμος, που θα προστατεύουν την περιοχή από την ηλιακή ακτινοβολία και τις εξωτερικές συνθήκες (για αποφυγή μόλυνσης).


Γιατί να επιλέξω αφαίρεση τατουάζ με LASER Q-Switched, Nd:YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic;

  • Είναι αναίμακτη τεχνική.
  • Είναι ακίνδυνη τεχνική.
  • Είναι γρήγορη τεχνική.
  • Είναι σχεδόν ανώδυνη τεχνική.
  • Είναι αποτελεσματική τεχνική.
  • Δεν καίει το δέρμα.
  • Δεν επηρεάζει αισθητά τους περιβάλλοντες ιστούς.
  • Δεν δημιουργεί σημάδια και αντιαισθητικές ουλές.
  • Η επαναφορά στις δραστηριότητες είναι άμεση.
  • Χρησιμοποιείται ΚΑΙ για έγχρωμα τατουάζ.
  • Λειτουργεί εξαιρετικά και σε ξεθωριασμένα τατουάζ ή και σε τατουάζ που είχαν αφαιρεθεί ως έναν βαθμό με παλαιότερες τεχνικές.
    Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 7

Έχει σημασία το χρώμα του τατουάζ στην αφαίρεσή του;

Γενικότερα, τα τατουάζ μαύρης ή μπλε μελάνης είναι περισσότερο διαχειρίσιμα, καθώς η μαύρη χρωστική, απορροφά όλα τα μήκη κύματος του LASER, καθιστώντας το ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.
Σήμερα, όμως, με το LASER Q-Switched, Nd: YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic αφαιρούνται με μεγάλη επιτυχία και τα έγχρωμα τατουάζ!

Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 9

Από τί εξαρτάται μια επιτυχημένη αφαίρεση τατουάζ;

Εκτός από το χρώμα του τατουάζ που ήδη αναφέραμε, σημαντικοί είναι και οι εξής παράγοντες:

  • Το μέγεθος του τατουάζ.
  • Η θέση του τατουάζ.
  • Το βάθος του τατουάζ.
  • Το χρονικό διάστημα που υπάρχει στο σώμα.
  • Η ικανότητα επούλωσης του δέρματος.
  • Το μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί αρχικά το τατουάζ.
  • Την επαγγελματικότητα του καλλιτέχνη που δημιούργησε το τατουάζ (συνθήκες υγιεινής, τεχνική).
Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 11

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να αφαιρεθεί το τατουάζ με LASER;

Η κάθε συνεδρία με το LASER Q-Switched, Nd: YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic διαρκεί περίπου 20’-30’. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από όλα τα παραπάνω, αλλά γενικά, για το ιδανικό αποτέλεσμα, θα χρειαστούν ορισμένες συνεδρίες.

Ο λόγος είναι ότι το μελάνι του τατουάζ έχει εισχωρήσει στα στρώματα της επιδερμίδας, οπότε θα χρειαστεί να αφαιρεθεί «σπάζοντας» σταδιακά τη χρωστική κάθε στρώματος.

Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 12

Στις πιο εύκολες περιπτώσεις, συνήθως απαιτούνται 4 έως 6 συνεδρίες, ενώ για πιο δύσκολα τατουάζ, οι συνεδρίες μπορεί να φτάσουν τις 8 ή και να ξεπεράσουν τις 10.

Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 13
Αφαίρεση Ανεπιθύμητων Tattoo 14

Είναι ασφαλής η αφαίρεση τατουάζ με LASER Q-Switched, Nd:YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic;

Χάρη στα πλέον δυνατά «όπλα» της πιο σύγχρονης τεχνολογίας LASER, η αφαίρεση τατουάζ με LASER Q-Switched, Nd: YAG® SPECTRA™ XT της Lutronic θεωρείται ασφαλής μέθοδος. Το LASER έχει τη μοναδική ικανότητα να διασπά επιλεκτικά μόνο τις χρωστικές του τατουάζ, χωρίς να επηρεάζει περιβάλλοντες ιστούς.

Προσοχή!
Μην εμπιστεύεστε προϊόντα που υπόσχονται θαύματα και μεθόδους αφαίρεσης τατουάζ που δεν διενεργούνται από δερματολόγο! Οι συνεπειες από κακη αφαιρεση τατουαζ στο δερμα, αλλά και σε όλον τον οργανισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσχερείς, ακόμη και μη αναστρέψιμες!

Υπάρχουν παρενέργειες από μια αφαίρεση τατουάζ με LASER;

Αμέσως μετά τη συνεδρία, ενδεχομένως να υπάρχει μια ελαφριά ερυθρότητα στην περιοχή ή και μικρό οίδημα, τα οποία θα υποχωρήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της ιατρού θα συντελέσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει η πιθανότητα μη ολικής απομάκρυνσης της χρωστικής ή η δημιουργία μικρής ουλής (κάτι που εξαρτάται από το βάθους και την ένταση του ίδιου του τατουάζ). Ακόμη, έχουν σποραδικά αναφερθεί  περιπτώσεις υποχρωματισμού (πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα στο σημείο για ένα διάστημα) ή μετα  φλεγμονώδους υπέρχρωσης PIH (πιο σκουρόχρωμο δέρμα στο σημείο για ένα διάστημα.
Καλλιόπη Καραμανωλάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Καλλιόπη Καραμανωλάκη,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.