Τελικά ο χυμός παχαίνει;

Facebooktwitterpinterest

Πολλά λέγονται, πολλά ερευνώνται και πολλά σχολιάζονται γύρω από τροφές που τείνουν να αυξάνουν το σωματικό μας βάρος. Υπάρχουν τελικά τροφές που παχαίνουν; Ο χυμός; Τα φρουτοποτά; Τα αναψυκτικά; Πρέπει τελικά να αποφεύγονται; Παχαίνουν;

Σίγουρα υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε. Αυτές είναι οι σφολιάτες, τα πατατάκια και τα γλυκά.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τη ζάχαρη και τα ελεύθερα σάκχαρα που υπάρχουν στους χυμούς και τα φρουτοποτά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει βγάλει οδηγία που αποτρέπει μικρούς και μεγάλους να καταναλώνουν πάνω από 375 ml χυμό ημερησίως, ακόμα και όταν αυτός είναι φρέσκο-στυμμένος.

Ακόμα όμως διεξάγονται έρευνες που προσπαθούν να συσχετίσουν την κατανάλωση χυμών και γλυκών ροφημάτων με την αύξηση βάρους.

Κάτω από υγιείς συνθήκες, και κανονικού σωματικού βάρους, η κατανάλωση χυμού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με μέτρο, προσφέρει βιταμίνες και δεν παχαίνει. Η κατανάλωση άλλων ροφημάτων με ζάχαρη καλό είναι να αποφεύγετε, αλλά δεν οδηγεί από μόνη της σε αύξηση βάρους όταν (1) δεν γίνεται κατάχρηση, και (2) όταν η καθημερινή διατροφή είναι ισορροπημένη.
Στύψτε λοιπόν δύο πορτοκάλια αντί για πέντε και ελέγξτε τα συστατικά που αναγράφονται στο «χυμό» που πίνετε.
Βασικός κανόνας: οι «χυμοί» που αναγράφουν «φρουτοποτό» ή «νέκταρ» περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, ενώ οι «χυμοί» που αναγράφουν «από 100% συμπυκνωμένο χυμό» δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Είναι σημαντικό να πίνουμε τη ζάχαρη εις γνώσιν μας!

Εμμανουέλλα Μαγριπλή, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Εμμανουέλλα Μαγριπλή,
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.