Θεραπείες Αρθρίτιδας- Debridement καθαρισμός)

Αρθροσκοπική εικόνα ισχίου με οστεοαρθρίτιδα μετά το debridement Facebooktwitterpinterest

Debridement είναι ένας χειρουργικός όρος για τον καθαρισμό μιας περιοχής. Η αρθρίτιδα σχετίζεται με την ανάπτυξη ελευθέρων σωμάτων, ρακών και οστεοφύτων. Αυτά μπορεί να προκαλούν πόνο ή μπορούν να προκαλέσουν μία άρθρωση να «κλειδώνει» ή να χάνει την σταθερότητά της.

Συνεπώς η αφαίρεση αυτών αρκετές φορές έχει πλεονεκτήματα. Μία τέτοια επέμβαση καθαρισμού δεν εξαφανίζει την αρθρίτιδα ολοκληρωτικά, αλλά μπορεί να καθυστερήσει την ημέρα εκείνη όπου θα απαιτηθεί πιο μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Ορισμένες φορές μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο καθαρισμός αρθροσκοπικά, παρότι συχνά πραγματοποιείται σαν ανοιχτή επέμβαση, οπότε και απαιτείται χειρουργική τομή.
Αυτό επιτρέπει την δίοδο σε όλα τα απόκρυφα σημεία της άρθρωσης έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια ευρεία επιχείρηση καθαρισμού. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν, ενώ η πλήρης απαλλαγή από τον πόνο δεν είναι πολύ πιθανή. Ωστόσο ο καθαρισμός αυτός μπορεί να κερδίσει χρόνο σε έναν νεότερο ασθενή πριν απαιτηθεί μείζονα χειρουργική επέμβαση ή μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ηλικιωμένους ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν μεγαλύτερες επεμβάσεις ή μακρόχρονες αναισθησίες.
Τέτοιου είδους επέμβαση μπορεί να κρατήσει 30 λεπτά.

Αναστάσιος Λιλικάκης, Ορθοπαιδικός

Αναστάσιος Λιλικάκης,
Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.