Ενισχύστε την γονιμότητα σας με διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Η διατροφή για να αυξηθεί η γονιμότητα, θα πρέπει να παρέχει όλα εκείνα τα συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να δεσμευτούν οι ελεύθερες ρίζες. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να συνδυάζεται και με την σωστή-επαρκή ενυδάτωση. Τόσο η γυναίκα, αλλά και ο άνδρας που θέλει να αυξήσει την γονιμότητα του, θα πρέπει να συνετιστεί, να περιορίσει κάποια θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του ή να προσθέσει κάποιες άλλες τροφές που ίσως δεν συνήθιζε στο παρελθόν.

Τροφές που ενισχύουν την γονιμότητα στις γυναίκες

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά κάθε μέρα, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβληματική ωοθηκική λειτουργία.
Το γάλα είναι επίσης εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι «δίκοπο μαχαίρι» για τη γονιμότητα. Τα μπισκότα με ζάχαρη, τα κέικ, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αναψυκτικά δυσχεραίνουν την ωορρηξία. Καλοί σύνθετοι υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε όπου μπορείτε κανέλα, η οποία εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Όσπρια

Μειώστε το κρέας και βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα φασόλια και φακές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές πρωτεΐνες ενισχύουν τη γονιμότητα και έχουν λιγότερες θερμίδες, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Να θυμάστε ότι τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική ωορρηξία.

Ξηροί καρποί

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, εξέτασαν το ρόλο που παίζει το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο στη γυναικεία γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το σελήνιο βοηθά στην ανάπτυξη υγιών ωοθυλακίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων. Εξαιρετικά καλές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα πεκάν, τα κάσιους και τα μακαντέμια.

Άγριος σολομός

Ο σολομός είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την ενίσχυση της γονιμότητας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν τη ρύθμιση αναπαραγωγικών ορμονών, αυξάνουν τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα και ελαχιστοποιούν το άγχος. Είναι επίσης πλούσιος σε σελήνιο, το ιχνοστοιχείο που προστατεύει τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια από τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη θραύσης των χρωμοσωμάτων, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και αποβολές.

Τροφές που ενισχύουν την γονιμότητα στους άντρες

Στρείδια

Τα στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, που βοηθά στην αύξηση της παραγωγής του σπέρματος. Τα στρείδια αυξάνουν επίσης την τεστοστερόνη, ορμόνη η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας εγκυμοσύνης.

Χυμός από ρόδι

Ο χυμός ροδιού θεωρείται ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την αύξηση της γονιμότητας στους άνδρες. Το ρόδι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που θα προστατεύουν το σπέρμα από οποιαδήποτε κυτταρική βλάβη. Τα αντιοξειδωτικά, επίσης,  θα βοηθήσουν το σπέρμα σας να είναι ισχυρότερο και να μπορέσει να προχωρήσει με επιτυχία προς τις σάλπιγγες , όπου μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε δύο συστατικά που θεωρούνται εξαιρετικά για την υγεία του σπέρματος. Το πρώτο συστατικό είναι η  βιταμίνη Β12 και το δεύτερο  το σελήνιο. Η κατανάλωση αυγών θα βελτιώσει την ποιότητα, καθώς και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας.

Διατροφή στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Η πρόσληψη ορμονών κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκαλεί κατακράτηση υγρών. Συνεπώς, προκειμένου να μειωθούν τα πρηξίματα είναι σημαντικό να εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

  1. Κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες (ψωμί πολύσπορο, cream crackers και κριτσίνια σίκαλης, σαλάτες, λαχανικά, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό μη αποφλοιωμένο ρύζι).
  2. Περιορισμός της ζάχαρης και των προϊόντων στα οποία προστίθεται. Προτίμηση γλυκαντικών ουσιών όπως η στέβια.
  3. Περιορισμός των ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το μαγειρικό λίπος, ή πέτσα των πουλερικών.
  4. Περιορισμός των τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφών.
  5. Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού και ενίσχυση του γεύματος με μπαχαρικά.
  6. Η προτίμηση των φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο.
  7. Αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και θαλασσινών (πλούσιες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων).
  8. Αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών.
  9. Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού.

Η μείωση και η ρύθμιση του βάρους καθώς η σωστές διατροφικές επιλογές  απαιτεί εξατομικευμένη παρακολούθηση και προσαρμογή , για αυτό συμβουλευτείτε  έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο και αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες. Οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό σας και να σας δημιουργήσουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα σας.

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου MSc, MBA, SRD Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.