Συχνά λάθη κάτω από τον ήλιο

Καλοκαιρινή διατροφή Facebooktwitterpinterest

Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία γιατί δεν καιγόμαστε. Η αντηλιακή προστασία δεν προστατεύει μόνο από το ηλιακό έγκαυμα αλλά και από τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα η ηλιακή ακτινοβολία όπως λεκέδες, ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας του δέρματος, πρόωρη γήρανση.

Κατά την ηλιοθεραπεία χρησιμοποιούμε μόνο παιδικό λάδι ή βαζελίνη ή ένα προϊόν για βαθύ μαύρισμα χωρίς δείκτη προστασίας, με αποτέλεσμα να μην παρέχουμε καμία απολύτως προστασία στην επιδερμίδα μας.
Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία κάτω από την ομπρέλα, γιατί νοιώθουμε προστατευμένοι. Ωστόσο, το 70% της υπεριώδους ακτινοβολίας αντανακλάται στην άμμο.

Κάνουμε ηλιοθεραπεία τις πιο επικίνδυνες ώρες, 11.00-16.00. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά τότε προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας ρούχα με πυκνή ύφανση. Η κάλυψη του δέρματος με οποιοδήποτε ρούχο είναι προτιμότερη από την έκθεσή του στον ήλιο.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλύτερη προστασία από τον ήλιο
Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) διεισδύει σε βάθος στο χόριο και δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τις ίνες του κολλαγόνου, προκαλούν διαφοροποίηση στο DNA και απενεργοποιούν σημαντικά ενζυμικά συστήματα. Η υπεριώδης ακτινοβολία B (UVB) εξαντλεί την ενέργεια στην επιδερμίδα (E), καταστρέφει το DNA των κυττάρων και τα κύτταρα του Langerhans στα οποία βασίζεται η άμυνα του δέρματος.

Τι πρέπει να ελέγχετε στο αντηλιακό σας ώστε να είστε ασφαλής κάτω από τον ήλιο:

Να έχει ευρύ φάσμα απορρόφησης UVB και UVA ηλιακών ακτινών.
Να μην είναι τοξικό και να μην προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.
Να παραμένει σταθερό.
Να απλώνεται εύκολα, ομοιόμορφα και χωρίς να αφήνει σημάδια.

Ελισάβετ Παρλαπάνη, διαιτολόγος- διατροφολόγος

Ελισάβετ Παρλαπάνη,
διαιτολόγος- διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.