Θεραπείες Αρθρίτιδας-Οστεοτομία

Αρθρίτιδα Facebooktwitterpinterest

Οστεοτομία σημαίνει η τομή του οστού. Στο παρελθόν χρησιμοποιείτο ευρέως για την αρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ιατρογενούς – χειρουργικού κατάγματος, έτσι ώστε το ισχίο και το γόνατο να επανευθυγραμμισθούν, με αποτέλεσμα τα φορτία της βάδισης να περνάνε μέσα από την άρθρωση με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα ένα ραιβό ή ένα βλαισό γόνατο μπορούν να γίνουν πάλι ίσια με την χρήση μιας οστεοτομίας.

Όταν το γόνατο είναι ραιβό τα φορτία της βάδισης περνούν από την έσω επιφάνεια του γόνατος προκαλώντας ταχύτερη φθορά. Με το γόνατο πάλι ευθυγραμμισμένο, τα φορτία περνούν από το κέντρο του γόνατος έτσι ώστε και οι δυο πλευρές της άρθρωσης (έσω και έξω) να φορτίζονται ισομερώς.
Η ίδια λογική μπορεί να βρει εφαρμογή και στο ισχίο όπου η οστεοτομία πραγματοποιείται κάτω από το επίπεδο του μείζονος τροχαντήρα.
Οι οστεοτομίες είναι μεγάλες επεμβάσεις και είναι επιτυχείς σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.
Είναι πιο επιτυχείς σε ασθενείς οι οποίοι πριν από την επέμβαση έχουν ένα καλό εύρος κίνησης της συγκεκριμένης προσβληθείσας άρθρωσης. Όσο χειρότερο είναι το εύρος κίνησης τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βοηθήσει την κατάσταση μία οστεοτομία. Η οστεοτομία μπορεί επίσης να αλλοιώσει το μήκος του ποδιού ενός ασθενή κάνοντας το κοντύτερο ή μακρύτερο σε σχέση με το άλλο.
Οι οστεοτομίες στην περιοχή του ισχίου ήταν πολύ συχνές στο παρελθόν στην χώρα μας και λιγότερες στις μέρες μας, και χρησιμοποιούνται κυρίως σε ασθενείς με συγγενή δυσπλασία του ισχίου προκειμένου η μηριαία κεφαλή να επικεντρωθεί καλύτερα στην κοτύλη.

Αναστάσιος Λιλικάκης, Ορθοπαιδικός

Αναστάσιος Λιλικάκης,
Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.