Έλεγχος Ιλίγγου & Εμβοών

ίλιγγος και οι εμβοές Facebooktwitterpinterest

Ο  ίλιγγος και οι εμβοές είναι δύο ενοχλητικά συμπτώματα από τα οποία υποφέρουν αρκετοί ασθενείς, συμπτώματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά από τον θεράποντα ιατρό, έτσι ώστε να διαγνώσει την πάθηση επακριβώς.
Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων και πιθανές αιτίες που μπορεί να τα προκαλούν.

Ίλιγγος – Συμπτώματα

Οι ασθενείς που υποφέρουν από εμβοές, ακούν ήχους που μοιάζουν με φύσημα, βουητό, σφύριγμα ή ακόμα προσομοιάζουν με τρεχούμενο νερό, τον ήχο που κάνει το εσωτερικό ενός οστράκου, ακόμα και μουσικές νότες.
Οι ήχοι αυτοί είναι άλλοτε πιο χαμηλοί σε ένταση και άλλοτε πιο δυνατοί.

Ο βόμβος αυτός που παρουσιάζεται στα αυτιά μπορεί να έχει διάφορες παθολογικές αιτίες, όπως λοιμώξεις στα αυτιά (εξωτερική ή μέση ωτίτιδα), ξένο σώμα ή συγκέντρωση κεριού στον εξωακουστικό πόρο, μπορεί επίσης να οφείλονται στη νόσο Meniere, ειδικά αν συνδυάζονται με ζαλάδα, ή να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού από δυνατό ήχο (ακουστικό τραύμα) ή να οφείλονται σε αιφνίδια πτώση της ακοής (οξεία νευροαισθητήρια βαρηκοΐα) ή σε λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων.

Ο ίλιγγος μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και σαν σύμπτωμα συνδέεται με τα συστήματα διατήρησης της  ισορροπίας και του προσανατολισμού. Ίλιγγος είναι το αίσθημα έντονης περιστροφής και πρέπει να διαχωρίζεται από το αίσθημα ζάλης,αστάθειας ή τάσης προς λιποθυμία.

Αν υποφέρετε από κάποια εκ των ανωτέρω συμπτωμάτων,είναι απαραίτητος ο ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος για την ενδελεχή διερεύνηση του προβλήματος. Η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού σε συνδυασμό με κλινικές δοκιμασίες και ακοολογικό έλεγχο που λαμβάνουν χώρα στο ιατρείο οδηγούν στη διαφοροδιάγνωση του προβλήματος και κατόπιν στην αντιμετώπισή του.

Μάντζαρη Ειρήνη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Μάντζαρη Ειρήνη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.