Τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση

Ευεγερτικές ιδιότητες των καλοκαιρινών φρούτων. Facebooktwitterpinterest

Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν τα συναισθήματα και κατ’ επέκταση την ψυχική μας διάθεση. Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο, δημητριακά ολικής αλέσεως) σχετίζεται με αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη ψυχική διάθεση.
Για τους λόγους αυτούς, μια πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες διατροφή είναι προτιμότερη από ότι η πρόσληψη απλών σακχάρων όπως η γλυκόζη που είναι απλός υδατάνθρακας και απορροφάται πιο εύκολα και γρήγορα.

Τα μικρά συχνά γεύματα βοηθούν διότι συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Η πτώση της γλυκόζης συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα και από ψυχικές ενοχλήσεις που δεν βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος και το στρες. Για αυτό τα μικρά συχνά γεύματα που συμβάλλουν σε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθούν εναντίον του άγχους.
Τα φαγητά που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη όπως οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, το σησάμι, το τυρί, το γάλα, η σόγια, η βρώμη και τα πουλερικά μπορούν να ανακουφίζουν από το άγχος.
Ο λόγος είναι ότι η τρυπτοφάνη προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση.
Τα φαγητά που προκαλούν διαφόρων ειδών ενοχλήσεις πρέπει να αποφεύγονται.
Εάν κάποιος ξέρει ότι ένα τρόφιμο ή ένα φαγητό του προκαλεί κάποια ευαισθησία, δυσανεξία, φούσκωμα, υπερβολικά αέρια ή κάποια μορφή αλλεργίας είναι προτιμότερο να το αποφεύγει. Στα φαγητά που σε ορισμένους ανθρώπους προκαλούν ενοχλήσεις περιλαμβάνονται τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάλευρο (σιτάρι), το καλαμπόκι και η σόγια.
Η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους.
Η καφεΐνη έχει διεγερτικές δράσεις, αυξάνει την ευερεθιστικότητα, προκαλεί νευρικότητα, μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο και αυτά σίγουρα επιδεινώνουν το άγχος. Το αλκοόλ ενώ αρχικά μπορεί να καλμάρει μερικούς ανθρώπους, στη συνέχεια λόγω του μεταβολισμού του έχει τη δυνατότητα να προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με αυτά του άγχους.
Η ξεκούραση, ο ικανοποιητικός σε διάρκεια και ποιότητα ύπνος, η ορθή διαχείριση του χρόνου, η αποφυγή ανάληψης υπερβολικών ευθυνών και η καλή ενυδάτωση του σώματος με άφθονη πρόσληψη νερού δημιουργούν συνθήκες που δεν ευνοούν το άγχος.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η διατροφή μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση του άγχους.

Αντωνίου Π. Σταματίνα , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αντωνίου Π. Σταματίνα ,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.