Άνοιξη: Η Εποχή Της Ανθοφορίας Και Των Αλλεργιών!

Facebooktwitterpinterest

Η αλλεργία είναι μια σύνθετη λέξη και προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «άλλο + έργο».
Η φυσιολογική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού μας σύστηματος, είναι η φύλαξη του οργανισμού (ανοσία). Κάποια άτομα όταν εκτίθωνται σε ορισμένους εξωγενείς παράγοντες αντί για ανοσία εμφανίζουν ορονοσία.

​Δηλαδή, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντί να αντιδράσει με τη φυσιολογική δραστηριότητα για την οποία έχει ταχθεί από τη φύση, δηλαδή τη φύλαξη του οργανισμού (ανοσία), αντιδρά με α -φύλαξη (αναφυλαξία) , δηλαδή άλλο έργο (αλλεργία).

Τι είναι αλλεργία;
Με τον όρο αλλεργία εννοείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά υπερβολικά (αντίδραση υπερευαισθησίας) απέναντι σε περιβαλλοντικές ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες( αλλεργιογόνα)
Μηχανισμός δράσης
Άτομα τα οποία λειτουργούν με ανοσολογική ανοχή, ανέχονται την επαφή του οργανισμού με τα αλλεργιογόνα χωρίς το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιδρά. Στα αλλεργικά άτομα υπάρχει διαταραχή αυτής της ανοσολογικής ανοχής, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά διαφορετικά. Το ανοσοποιητικό σύστημα, αναγνωρίζει και απομνημονεύει το αλλεργιογόνο,το οποίο θεωρεί επικίνδυνο για τον οργανισμό και παράγει αντισώματα, τις ειδικές ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE) .

Κάθε φορά που το ίδιο αλλεργιογόνο εισέρχεται στον οργανισμό του ευαισθητοποιημένου ατόμου, το ανοσοποιητικό του σύστημα το “θυμάται” και αντιδρά άμεσα με απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα ισταμίνης, οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.
Συμπτωματολογία
Εξανθήματα, οιδήματα, φαγούρα, κνίδωση, έκζεμα, δερματίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα, ρινίτιδα, δύσπνοια, βήχας, φτάρνισμα, μπούκωμα, καταρροή, αγγειοοίδημα, ναυτία, εμετός και διάρροια, ακόμη και αναφυλαξία (αναφυλακτικό σοκ), η οποία είναι μία γενικευμένη αντίδραση του οργανισμού.

Αλλεργιογόνα

  • Τροφικά: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ξηροί καρποί, οστρακοειδή, δημητριακά, φράουλες, ντομάτα, σόγια κλπ.
  • Περιβαλλοντικά: οι γύρεις των φυτών και δένδρων, γρασίδια, ακάρεα σκόνης σπιτιού, μύκητες, δηλητήρια εντόμων, κατοικίδια ζώα κ.α.

 

Ποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης;

  • Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • Απότομες αλλαγές καιρικών συνθηκών
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως καυσαέρια, ρύποι εργοστασίων και η αυξημένη χρήση κλιματιστικών συσκευών.
  • Διατροφή. Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
  • Σημαντικό ρόλο παίζουν η προσθήκη διαφόρων ουσιών, όπως συντηρητικών, χρωστικών, πρόσθετων
  • (τα γνωστά Ε) των τροφίμων και την πρόσθεση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων.
  • Χημικές ουσίες, όπως καλλυντικά ,απορρυπαντικά σπρέι κτλ
  • Το κάπνισμα.Εκδήλωση αλλεργιών και βρογχικού άσθματος.
  • Διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες,
  • Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ότι δρα προστατευτικά στην εκδήλωση αλλεργικών παθήσεων.

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση της αλλεργίας

  • Απομάκρυνση – αποφυγή αλλεργιογόνου. Είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό (π.χ. αερομεταφερόμενες γύρεις)
  • Φαρμακευτική αγωγή

Τα κυριότερα φάρμακα είναι, αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιφλεγμονώδη, αδρεναλίνη και ανοσοθεραπεία (εμβόλια)
Διάγνωση αλλεργίας
Από το ιστορικό του ασθενούς αλλά και με διαγνωστικές μεθόδους με δερματικά test καθώς και με ειδικές εξετάσεις αίματος για τη διάγνωσης της αλλεργίας.
Επίλογος
Οι αλλεργίες αποτελούν ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια της ιατρικής επιστήμης . Είναι μια συνεχής πρόκληση για τον ιατρό, προκειμένου να τεθεί σωστά η διάγνωση , έτσι ώστε να δωθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Κύριος στόχος πάνω απ’ όλα είναι να εξασφαλίζεται πάντα η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς του.

Αθηνά Γρέκα-Παναγίδου, Eιδικος Παθολόγος

Αθηνά Γρέκα-Παναγίδου,
Eιδικος Παθολόγος

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.