Ομοκυστεΐνη, Στύση Και Εκσπερμάτιση

Ομοκυστεΐνη, Στύση Και Εκσπερμάτιση Facebooktwitterpinterest

Φυλλικό οξύ, ομοκυστεΐνη και σεξουαλική λειτουργία.

Η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα στους άντρες και επηρεάζουν πολύ την ποιότητα ζωής γιατί έχουν αρνητικό ψυχικό και συναισθηματικό αντίκρισμα.

Η στύση είναι ένα αγγειακό φαινόμενο στο οποίο το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) παίζει σημαντικό ρόλο ως νευροδιαβιβαστής στη χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών που ελέγχουν την αρτηριακή παροχή στο πέος.

Ο έλεγχος της εκσπερμάτισης γίνεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και σημαντικό ρόλο έχει πάλι το ΝΟ και η σεροτονίνη. Το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του ΝΟ, της ομοκυστεΐνης και της σεροτονίνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι άντρες με στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα φυλλικού οξέος και υψηλότερη ομοκυστεΐνη από τους άντρες που δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

Η ομοκυστεΐνη προκύπτει από την απομεθυλίωση της μεθειονίνης  ( μέσω s-αδενοσυλμεθειονίνης SAM)  και μπορεί να μεταβολιστεί με δύο τρόπους: είτε με  μετατροπή σε κυστεΐνη, είτε με επαναμεθυλίωση σε μεθειονίνη. Αν δεν υπάρχει φυλλικό οξύ, η επαναμεθυλίωση δεν μπορεί να γίνει και η ομοκυστεΐνη συσσωρεύεται. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για τη μετατροπή της μεθειονίνης σε s-αδενοσυλμεθειονίνη η οποία χρειάζεται στην παραγωγή ΝΟ και σεροτονίνης.

Η συσσώρευση ομοκυστείνης έχει καταστροφική δράση στα κύτταρα και προκαλεί αγγειακές παθήσεις όπως αθηροσκλήρυνση. Ο κύριος μηχανισμός πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας έχει να κάνει με την μειωμένη παραγωγή και ενεργοποίηση ΝΟ από το ενδοθήλιο.

Αντώνης Λογοθέτης, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Αντώνης Λογοθέτης,
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.