Κορονοϊός

Ο Κορωνοΐος COVID-19: Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα Facebooktwitterpinterest

Όπως ξέρουμε, η «εποχικότητα» είναι ένα χαρακτηριστικό πολλών ιών.
Ο κορονοϊός του Sars του 2002-2003 π.χ ξεκίνησε να παρουσιάζεται τον Νοέμβριο και έφυγε τον Ιούνιο.
Αυτή που τώρα βιώνουμε, είναι η δεύτερη πανδημία του αιώνα μετά εκείνης του 2009,της επονομαζόμενης γρίπης των χοίρων και είναι η πρώτη από κορονοϊό. Θα μπορούσε να γίνει ο πέμπτος κορονοϊός που εγκαθίσταται στον οργανισμό μας, λαμβάνοντας σιγά σιγά μολυσματικότητα.

Ένας ιός που διατηρείται σε μάκρος χρόνου στον πληθυσμό δεν έχει ενδιαφέρον να σκοτώσει τον επισκέπτη του. Από την άλλη πλευρά οι κορονοϊοί μολύνουν τον άνθρωπο χιλιάδες χρόνια πριν. Μία στρατηγική επιβίωσης ενός παθογόνου μικροοργανισμού, είναι εκείνη του να φθάσει σε έναν συμβιβασμό: σε μολύνω αλλά δεν σε σκοτώνω και εσύ με ανέχεσαι. Μέχρι στιγμής ο κορονοϊός του COVID-19 είναι πάρα πολύ πιο επικίνδυνος από την γρίπη, αλλά η μολυσματικότητά του θα μπορούσε να μετριασθεί. Παγκοσμίως στα διάφορα ερευνητικά εργαστήρια, η έρευνα για νέα φάρμακα ακολουθεί μια ενθουσιώδη και αποτελεσματική πορεία.
Το στοίχημα (των προσεχών μηνών αλλά και σήμερα) θα παιχθεί περισσότερο προς την κατεύθυνση της συμπεριφοράς (και πειθαρχίας) του καθενός μας παρά στον τομέα των πειραματικών δοκιμών.
Ο ιός θα κάνει (όπως και κάνει) τον γύρο του κόσμου και μετά θα σταματήσει όπως όλες οι επιδημίες.
Εάν όλα πάνε καλά από το προσεχές έτος, το αντιγριπικό εμβόλιο θα έχει και τα αντισώματα του SARS-COYZ, έτσι όπως σήμερα εμπεριέχει εκείνα του H1N1. Να θυμηθούμε τον ισπανικό ιό που εξαφανίστηκε το 1957 όταν παρουσιάστηκε ο H2N2 από την Ασία. Διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του 1968,αφήνοντας τη θέση του στον H3N2 που ήρθε από το Hong-Kong και από τότε κυκλοφορεί μεταξύ μας.
Στη συνέχεια επανεμφανίζεται το 1977 ο H1N1 που από τότε μας κάνει παρέα… και ούτε που το ξέρουμε.
Στον άπειρο κύκλο της εμφανίσεως των ιών, και αυτή η πανδημία θα περάσει όπως όλες οι άλλες.
Στον πιθανό επόμενο παρόμοιο αγώνα, θα θυμόμαστε τις σωστές ενέργειες και όχι εκείνες τις λανθασμένες, που θα χρησιμεύσουν γιά να πληρώσουμε πολύ λιγότερο το κόστος σε όλα τα επίπεδα.
Η πλέον σκληρή στιγμή θα είναι να ξεπεράσουμε το pick.

Εάν διανοηθούμε να αφεθούμε σε χαλάρωση, η μόλυνση θα ξαναξεκινήσει.

Φίλιππος Κανούτος

Φίλιππος Κανούτος,
Παθολόγος – Ειδικός Γηρίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.