Λειτουργία του Ιατρείου ή του φορέα Π.Φ.Υ.

Τι είναι ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός; Facebooktwitterpinterest

1. Εφόσον υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με ύποπτα συμπτώματα (πυρετός-βήχας-δύσπνοια) ή πιθανή επαφή με άλλο κρούσμα με SARS-CoV-2 τον κατευθύνουμε να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135 ή στην γραμμή υποστήριξης 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής ή αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού, να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ για μεταφορά του στα νοσοκομεία αναφοράς.

2. Η εξέταση των ασθενών πλην έκτακτων περιστατικών πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό χρόνου τουλάχιστον μισή ώρα(κατά την κρίση τους ανάλογα με το περιστατικό π.χ συνταγογράφιση) έτσι ώστε να μην υπάρχει αναμονή στο ιατρείο. Θα πρέπει να συστήνεται στον ασθενή εφόσον δεν χρειάζεται υποστήριξη ή δεν είναι ανήλικος να προσέρχεται μόνος του. Στον χώρο αναμονής οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δυο μέτρα.

3. Στην είσοδο ο ασθενής πρέπει να θερμομετριέται και αν έχει θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών Κελσίου θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Αν η θερμοκρασία παραμένει άνω του 37 συστήνεται να δίδονται οδηγίες και αντιμετώπιση ως ύποπτο κρούσμα Covid-19 και ν ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

4. Οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται με μάσκα και γάντια τα οποία πρέπει να φορούν σε όλη την διάρκεια παραμονής στο ιατρείο.

5. Ο-Η Ιατρός και το βοηθητικό προσωπικο(Γραμματεία, Νοσηλευτές-τριες, Παρασκευαστές-τριες, Τεχνικοί) πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα τουλάχιστον χειρουργική και γάντια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

6. Εφοσον υπάρχει γραμματεία με υποδοχή συστήνεται να τοποθετηθούν προστατευτικοί υαλοπίνακες για προφύλαξη του προσωπικού της γραμματείας.

7. Στους χώρους αναμονής και εξέτασης πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα με αιθυλική αλκοόλη περιεκτικότητας άνω του 60%.

8. Ο Ιατρός και το προσωπικό του ιατρείου που έρχεται σε επαφή για εξέταση με τον ασθενή πρέπει εκτός της μάσκας να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γάντια μιας χρήσεως και ποδιά μιας χρήσεως. Τα υλικά μιας χρήσεως πρέπει μετά την εξέταση να απορρίπτουν σε ειδικό δοχείο απορριμμάτων με σακούλα με κορδόνι για να κλείνει κατά την απόρριψη. O ιατρός θα καθαρίζει και απολυμαίνει κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μετά από κάθε ασθενή (στηθοσκόπιο, καρδιογράφο, οξύμετρο, υπερήχους κλπ) ή ανάλογα με το μηχάνημα θα τοποθετεί διαφανή ζελατίνη που θα απορρίπτει μετά από κάθε εξέταση. Μετά την εξέταση πρέπει ο Ιατρός και το προσωπικό να πλένουν τα χέρια τους για 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι ή αντίστοιχα διαλύματα και εν συνεχεία να τίθεται αντισηπτικό διάλυμα με αιθυλική αλκοόλη.

9. Σε ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο για εξέταση και εφόσον υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει στην είσοδο της γραμματείας του ιατρού να γίνεται θερμομέτρηση όπως προαναφέρθηκε.

10. Μετά την αποχώρηση του ασθενούς όλοι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς και απολυμαίνονται οι χώροι που κινήθηκε.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.