Μιλώντας στα παιδιά για τον καρκίνο

Μιλώντας στα παιδιά για τον καρκίνο Facebooktwitterpinterest

Η συζήτηση γύρω από τον καρκίνο μπορεί να φαίνεται αφόρητη, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι όταν ανοίγεστε στα παιδιά, τα βοηθάτε να αντιμετωπίσουν καλύτερα την είδηση της ασθένειας ενός δικού τους προσώπου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι καλύτερα να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους.

Μερικοί γονείς αποφεύγουν να μιλάνε για τον καρκίνο, επειδή θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αλλά το μυστικό είναι δύσκολο να κρατηθεί. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα παιδιά που γνωρίζουν για την αρρώστια ενός αγαπημένου προσώπου, έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους από αυτά που δεν το γνωρίζουν.
Τα παιδιά είναι παρατηρητικά και συχνά υποπτεύονται ότι συμβαίνει κάτι άσχημο, ακόμη κι αν ο καρκινοπαθής δεν είναι ένας από τους γονείς, αλλά κάποιος φίλος, ο παππούς, ή η γιαγιά. Το γεγονός προκαλεί άγχος, το οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά. Αν υποπτεύονται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και δεν τους το έχετε πει, μπορεί να δώσουν τη δική τους εξήγηση. Η φαντασία τους συχνά κάνει τα πράγματα χειρότερα απ΄ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Τα παιδιά ίσως να πληγωθούν αν ανακαλύψουν ότι έχουν εξαιρεθεί από κάτι τόσο σημαντικό γι’ αυτά και την οικογένειά τους. Εάν τα ενημερώσετε, τους δείχνετε ότι τα εμπιστεύεστε και τα υπολογίζετε.
Η κατάσταση μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για τα παιδιά να αναπτυχθούν συναισθηματικά και να μάθουν να προσαρμόζονται όταν στη ζωή τους παρουσιαστεί κάποια ανατροπή.

Ο χειρότερος τρόπος να μάθουν τα άσχημα νέα είναι ακούγοντάς τα τυχαία. Μπορεί να δοθεί στα παιδιά λάθος εντύπωση: ίσως να σκεφτούν ότι το θέμα είναι τόσο τρομερό, ώστε δεν μπορείτε να μιλήσετε γι’ αυτό, ή ότι δεν είναι άξια να πάρουν μέρος στις συζητήσεις σας. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να παρερμηνεύσουν ή να ακούσουν διαφορετικά την είδηση. ‘Ισως μείνουν σιωπηλά ή μεταφέρουν την είδηση διαστρεβλωμένη στα άλλα παιδιά της οικογένειας.

Εάν αναρωτιέστε πώς θα τα βγάλουν πέρα στις δύσκολες στιγμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι με την κατάλληλη υποστήριξη τα παιδιά τα καταφέρνουν. Σύμφωνα με έρευνες, ωφελούνται από τη στενή σχέση με έναν ενήλικα – έναν γονέα, θείο ή οικογενειακό φίλο – ο οποίος τα εκτιμά και τα υποστηρίζει.
Ένας ενήλικας που είναι πηγή στήριξης και έχει καλή επικοινωνία με ένα παιδί, μπορεί να το βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις πιο αντίξοες καταστάσεις.

Μιλώντας στα παιδιά σας για τον καρκίνο, τους δίνετε την ευκαιρία να σας πουν πώς αισθάνονται και να γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν ερωτήσεις. Μερικές φορές τα παιδιά ανοίγονται σε ενήλικες που δεν είναι οι γονείς τους. Μπορεί να νιώθουν ενοχές γιατί γίνονται βάρος σε έναν άρρωστο γονέα ή γιατί ξοδεύουν τον χρόνο του υγιούς, έτσι εμπιστεύονται τις σκέψεις τους σε κάποιον άλλον, έναν δάσκαλο ή έναν θετό γονέα.
Ως γονέας, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μαζί σας ή με κάποιο έμπιστο πρόσωπο.

Ίσως να έχετε επισκέπτες ή άτομα που σας βοηθούν, αλλά μην τους αφήσετε να αναλάβουν την ευθύνη. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για όλη την οικογένεια και για κάθε παιδί ξεχωριστά.
Συνεχίστε την καθημερινή σας ρουτίνα, όσο αυτό είναι εφικτό. Επικροτήστε την προσπάθεια των παιδιών να βοηθήσουν στο σπίτι, αλλά μην την παίρνετε ως δεδομένο. Σταθείτε και ακούστε τα προσεκτικά, για να ξέρετε πώς νιώθουν πραγματικά. Ενθαρρύνετέ τα να σας το πουν όταν είναι αναστατωμένα και για ποιό λόγο.
Πείτε τους ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν μόνα τους. Επίσης, μιλήστε μαζί τους για τις δραστηριότητές τους και διαβεβαιώστε τα ότι δεν είναι κακό να μπορούν ακόμα να χαίρονται.

http://languages.cancercouncil.com.au

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.