Κορονοϊός: Ηλικιωμένοι σε κίνδυνο

Κορονοϊός: Ηλικιωμένοι σε κίνδυνο Facebooktwitterpinterest

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Υγείας, θα ήταν επίκαιρο να υπογραμμίσουμε ότι θα πρέπει να σώσουμε τους ηλικιωμένους, γιατί χωρίς αυτούς θα είμαστε πιο φτωχοί.

Δεν είναι υπερβολή αν δούμε ότι το 75%-80% των κρουσμάτων Covid-19 που δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν είναι στο ηλικιακό φάσμα άνω των 72 ετών. Δηλαδή μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς υπερβολή για την εξαφάνιση μιας ολόκληρης γενιάς. Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε μέτρα άμυνας υπέρ του ηλικιωμένου πληθυσμού πριν να συμβεί καμία καταστροφή όπως σε άλλες χώρες π.χ. Ιταλία- Ισπανία.

Ο ηλικιωμένος είναι ο ασθενής περισσότερο εκτεθειμένος σε κίνδυνο αυτές τις εβδομάδες της έκτακτης ανάγκης. Σε όποιον είναι άνω των 70 ετών η μόλυνση από Covid-19 μπορεί να είναι περισσότερο επιθετική, διότι η γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος και οι χρόνιες παθήσεις εκθέτουν τον ηλικιωμένο σε ένα κίνδυνο όχι τόσο περισσότερο μολυσματικό αλλά στο να αναπτύξει μία μόλυνση καθοριστικά περισσότερο βαριά.

Συμβουλές για προστασία των ηλικιωμένων
– Να δίνεται σημασία μόνο σε επίσημες πηγές, δηλαδή στις ανακοινώσεις και ενημερώσεις των υπουργείων ή των ατόμων που αντιπροσωπεύουν τις αρχές.
– Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να εκτίθενται στο κρύο, που διευκολύνει τη διασπορά του ιού.
– Θα πρέπει να ακολουθείται σχολαστικά κάθε υπόδειξη και προληπτικά μέτρα που συνιστώνται από το υπουργείο Υγείας και των γιατρών τους, παρότι θα πρέπει να απαρνηθούν προσωπικές δραστηριότητες.
– Είναι καλό να γνωρίζουν τα πρόωρα συμπτώματα (πυρετός, ατονία με πιθανούς μυϊκούς πόνους και επίμονος ξηρός βήχας) όχι για να πανικοβάλλονται αλλά για να τα εκτιμήσουν με ωριμότητα και ηρεμία. Επειδή τα ως άνω συμπτώματα είναι κοινά και με άλλες παθήσεις μολυσματικές και μη, δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται αλλά να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
– Μεγάλης σημασίας για τους ηλικιωμένους είναι το να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες της μόλυνσης και να έχουν μια υψηλού βαθμού προσοχή στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, χωρίς πανικό.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, έναντι της μόλυνσης του Covid-19, δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις, εκτός του ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ κουράγιο, μεγάλη υπομονή, ηρεμία, ξεκάθαρο μυαλό στις κινήσεις μας και πειθαρχία στις συστάσεις των ειδικών επί του αντικειμένου και όχι να επηρεαζόμαστε από εκείνους που εκμεταλλεύονται την περίσταση και παρουσιάζονται ως «ειδικοί», υπεράνω των ειδικών.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι οι ιώσεις, όπως και ο Covid-19, κάποια στιγμή ελέγχονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν το χαρακτηριστικό να επανέρχονται εποχιακά. ’Έχοντας αυτό σαν γνώμονα, μετά την τόση μακροχρόνια εγκράτεια που δείχνουμε αυτό το διάστημα, καλό θα ήταν να μην μεταπηδήσουμε απερίσκεπτα στην πλήρη εγκατάλειψη των προφυλάξεων.

Φίλιππος Κανούτος

Φίλιππος Κανούτος,
Παθολόγος – Ειδικός Γηρίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.