Γαλακτοκομικά κατσικίσια ή αγελαδινά;

Γαλακτοκομικά κατσικίσια ή αγελαδινά; Facebooktwitterpinterest

Υπάρχει μια διαφορά στο μέγεθος των μορίων του λίπους!

Τα μόρια λίπους στο γάλα κατσίκας είναι πολύ μικρότερα από τα μόρια λίπους στο γάλα αγελάδων. Σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο ότι το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί πολύ περισσότερο ώστε να χωνέψει τα μεγαλύτερα μέρη λίπους αντί των μικρότερων.
Η απλή διαφορά στο μέγεθος των μορίων λίπους του γάλακτος καθιστά ευκολότερη την πέψη.

Είναι φυσικά ομογενοποιημένο.

Ομογενοποιημένο, σημαίνει απλώς “να είναι ομοιόμορφο ως προ τη συνεκτικότητα”.
Το νωπό αγελαδινό γάλα, εάν αφεθεί να «καθίσει» στο ράφι, φυσικά θα διαχωριστεί, όπου το λίπος θα επιπλέει στην κορυφή – κάτι που θεωρούμε λιγότερο επιθυμητό. Για να αποφευχθεί αυτή η «βρώμικη» υφή, γίνεται επεξεργασία του γάλατος για να ομογενοποιηθεί.
Το σημαντικό για το γάλα κατσίκας είναι ότι είναι φυσιολογικά ομογενοποιημένο – ομαλό και συνεκτικό χωρίς να υποστεί ανθρωπογενή διαδικασία.

Περιέχει λιγότερη λακτόζη (ζάχαρη γάλακτος).

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών, ειδικά της ζάχαρης.
Το γάλα κατσίκας περιέχει λιγότερη λακτόζη από το γάλα αγελάδων, πράγμα που το καθιστά φιλικό ως προς το στομάχι μας απλώς και μόνο επειδή χρειαζόμαστε λιγότερη ποσότητα ενζύμου για να διασπαστεί η λακτόζη.

Είναι λιγότερο αλλεργιογόνο λόγω των περιεχομένων πρωτεϊνών.

Μια από τις πιο κοινές αλλεργίες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η αλλεργία των γαλακτοκομικών προϊόντων και έχει πολλά να κάνει με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο γάλα που ονομάζεται καζεΐνη Alpha s1.
Τα επίπεδα της καζεΐνης Alpha s1 είναι περίπου 89% λιγότερα στο γάλα κατσίκας. – που είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να ηρεμήσουν με την κατανάλωση γάλακτος κατσίκας ως εναλλακτική λύση.

Αξίζει να τονισθεί ότι το γάλα κατσίκας είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, περιέχει λιγότερη ζάχαρη (λακτόζη), 13% περισσότερο ασβέστιο, 25% περισσότερη βιταμίνη Β6, 47% περισσότερη βιταμίνη Α και 134% περισσότερο κάλιο από το κανονικό αγελαδινό γάλα.

Τέλος, να επισημάνω ότι το γάλα κατσίκας είναι σίγουρα διαφορετικό από το γάλα αγελάδων. Έχει ισχυρή γεύση που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το συνηθίσετε. Ποιος ξέρει, μπορεί να σας αρέσει περισσότερο από τα αγελαδινά προϊόντα, αν του δώσετε μια ευκαιρία.

Σημαντική σημείωση.

Όταν αγοράζετε γάλα κατσικίσιο και γιαούρτι, φροντίστε να διαβάσετε τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε πρόσθετα άμυλα, σάκχαρα και συντηρητικά. Τα καλά νέα είναι ότι το γάλα κατσίκας τείνει να είναι λιγότερο μολυσμένο / επεξεργασμένο από τα κανονικά γαλακτοκομικά συστατικά.

Εν κατακλείδι:

καλή πρωτεϊνική πηγή
πιο εύπεπτο από το γάλα αγελάδων
περισσότερο ασβέστιο
λιγότερη λακτόζη
δυνατή γεύση

Κριαράς Νικόλαος. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.