Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Έντονη δυσαρέσκεια των ρευματοπαθών

δηγίες του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων Συστηματικών Αυτοφλεγμονωδων και Αυτοάνοσων Νοσημάτων για τα άτομα με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα για τον κορωναϊό Facebooktwitterpinterest

για την απόφαση να δίνονται από τα φαρμακεία της κοινότητας τα ΦΥΚ μόνο σε ογκολογικούς ασθενείς και σε ασθενείς με ΣκΠ.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κο Βασίλη Κικίλια, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Παναγιώτη Πλαγιανάκο, τον Πρόεδρο του Π.Φ.Σ κο Απόστολο Βαλτά και τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας κο Βασίλη Κοντοζαμάνη, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της σχετικά με την απόφαση και τη συμφωνία του ΕΟΠΥΥ και του ΠΦΣ να δίδονται από τα φαρμακεία της κοινότητας μόνο τα ΦΥΚ που αφορούν τους ασθενείς με ΣκΠ και τους ογκολογικούς.

Η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αναφέρει στην επιστολή ότι: «Η μηνιαία επίσκεψη είτε του ίδιου του ρευματοπαθούς είτε ενός οικείου του στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γιγαντώνει το στρες, τον φόβο και την έκθεση μας στον κίνδυνο του COVID-19! Το αίτημά μας να παίρνουμε τα φάρμακά μας από τον φαρμακοποιό μας είναι εφικτό και όχι ανέφικτο! Είναι θέμα συνεννόησης του Υπουργείου με τον ΠΦΣ. Είναι θέμα αληθινής πολιτικής βούλησης. Δεν είναι θέμα τόσο δύσκολο, δεν είναι άλυτο. Δεν ζητάμε να αλλάξει το σύστημα υγείας ολόκληρο. Δεν έχουμε όλοι αναλώσιμους ανθρώπους γύρω μας για να τους χρησιμοποιούμε κάθε μήνα να περνάνε το μαρτύριο αντί για εμάς.»

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα επισημαίνει ότι λύσεις υπάρχουν και είναι οι εξής:
• Επέκταση του μέτρου χορήγησης των ΦΥΚ με προκαθορισμένο ραντεβού από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και για τα τους ρευματοπαθείς  ασθενείς (το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση ΜΟΝΟ τα φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας και ΜΟΝΟ αυτούς που εξυπηρετούνται από  το κεντρικό φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι).
• Άμεση εφαρμογή της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ68Α/20.03.2020 /Άρθρο 51), που προβλέπει διαδικασία αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται σε περιορισμό, από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ στο σπίτι, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 5200 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 8 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα».
Είναι  ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,  αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα  της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION, του LUPUS EUROPE  (Ευρωπαϊκού  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του Vasculyiκαι του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.
Συμμετέχει επίσης σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ και το ΠΑΔΑ , που έχουν να κάνουν με θέματα δημόσιας υγείας και mobile εφαρμογές.
Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 20:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης εξυπηρετούν δύο επαγγελματίες ψυχολόγοι.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.