Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τους μύκητες των ποδιών

Τρόπο να νικήσετε αποτελεσματικά του μύκητες των ποδιών Facebooktwitterpinterest

Οι μύκητες στα πόδια είναι ένα ιδιαίτερα συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ατόμων. Εμφανίζονται τόσο στην επιφάνεια των νυχιών, όσο και στο δέρμα, κάνοντας πολλές φορές ακόμη και το περπάτημα δύσκολο.

Η πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης μυκήτων στα πόδια είναι η ύπαρξη υγρασίας. Αν λοιπόν φοράτε συχνά κλειστά παπούτσια και τα πόδια σας τείνουν να ιδρώνουν πολύ, τότε δημιουργείται πρόσφορο έδαφος στους μύκητες ποδιών για να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα.

Οι μύκητες, επίσης, αναπτύσσονται σε περιβάλλον που δεν είναι καθαρό . Επομένως, θα πρέπει να φροντίζετε συχνά και να διατηρείτε καθαρά τα πόδια και τα νύχια προκειμένου να αποφύγετε την εμφάνιση τους.

Συνήθως εμφανίζονται ανάμεσα ή κάτω από τα δάχτυλα, αλλά και στις φτέρνες. Η ύπαρξη τους προκαλεί κνησμό (φαγούρα), ελαφρύ κάψιμο, εξανθήματα (φουσκάλες), κοκκινίλα, δυσοσμία και πολλές φορές ξεφλούδισμα του δέρματος.

Η λοίμωξη είναι μεταδοτική και φορείς της μπορεί να είναι, μολυσμένα παπούτσια, κάλτσες, μολυσμένα πατώματα, πετσέτες ή και ρούχα. Η αντιμετώπιση γίνεται με τα κατάλληλα αντιμυκητισιακά φάρμακα , όμως σε ορισμένες περιπτώσεις η μόλυνση είναι τόσο επίμονη που μπορεί να επανέλθει.

Μύκητες ποδιών στα νύχια (ονυχομυκητίαση)

Στην ονυχομυκητίαση, το νύχι συνήθως εμφανίζει μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα στην άκρη του. Η κηλίδα αυτή μεγαλώνει και καλύπτει όλη την επιφάνεια του, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Υπάρχει και η περίπτωση να μεταφερθεί στα υπόλοιπα νύχια των ποδιών ή και στο δέρμα. Πολλές φορές οι κηλίδες αυτές συνοδεύονται από άσχημη μυρωδιά, σπασίματα, πόνο, αλλά και την πλήρη αποκόλληση του νυχιού.

Αν η μόλυνση από τον μύκητα προχωρήσει πιο βαθιά, θα οδηγήσει στην εμφάνιση ενός πιο χοντρού νυχιού, οι άκρες του οποίου αδυνατίζουν, σπάνε εύκολα ενώ δημιουργείται μεγάλη αλλοίωση.

Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και η αντιμετώπιση του πριν προλάβει να εξαπλωθεί, κάνει την θεραπεία πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή της ονυχομυκητίασης είναι η καλή υγιεινή και η σωστή φροντίδα των ποδιών και των νυχιών καθώς και η χρήση ειδικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων. Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς, αν λάβουμε υπόψη τη βιολογική αποστολή των νυχιών. Αν παραμείνει η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

Στα πρώτα στάδια των ονυχομυκητιάσεων ή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει προδιάθεση, ή όταν υπαρχει έκθεση σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων όπως στην πισίνα ή το γυμναστήριο συνιστάται θεραπεία νυχιών με το Scholl σύστημα αντιμετώπισης των μυκήτων των νυχιών στα πόδια.

Διακριτικό, εύκολο στη χρήση καθώς είναι σε μορφή στυλό χάρη στην ειδική σύνθεσή του διεισδύει στο νύχι και εξουδετερώνει τους μύκητες στην πηγή τους, ενω συγχρόνως εμποδίζει την εξάπλωση και την επανεμφάνισή τους. Το προϊόν δημιουργεί δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του μύκητα, μειώνοντας το pH του νυχιού.

Η θεραπεία διαρκεί 4 εβδομάδες και μετά από 9-12 μήνες (μέση διάρκεια πλήρους ανάπτυξης του νυχιού) ο δισχρωματισμός εξαφανίζεται και τα νύχια αποκτούν υγιή όψη.

Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη για σας θεραπεία , ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.

Συμπερασματικά, οι μύκητες αποτελούν μια συχνή πάθηση, αλλά με την κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.