Μπορεί το προφυλακτικό να προκαλέσει προβλήματα στύσης;

Μπορεί το προφυλακτικό να προκαλέσει προβλήματα στύσης; Facebooktwitterpinterest

Μπορεί η χρήση προφυλακτικού να δημιουργήσει προβλήματα στύσης;  Συχνά τέτοια προβλήματα δημιουργούνται όταν ο άνδρας δεν φορέσει σωστά το προφυλακτικό ή το μέγεθος του δεν είναι το κατάλληλο.
Η απώλεια της σκληρής στύσης μπορεί να συμβεί είτε κατά την ώρα της τοποθέτησης είτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η επιστημονική ορολογία για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι CAEP (condom-associated erection problems). Οι άνδρες με CAEP γίνονται στην πορεία όλο και περισσότερο αγχώδεις και θεωρούν ότι δεν έχουν την ίδια σεξουαλική αίσθηση με το προφυλακτικό.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους για τα ζευγάρια. Συνήθως αποφεύγουν τη χρήση του προφυλακτικού ή τα προφυλακτικά γλιστρούν κατά την απώλεια της στύσης ή σκίζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή διασπορά σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι άνδρες με CAEP συχνά έχουν σεξουαλικά προβλήματα ακόμα και χωρίς χρήση προφυλακτικού.
Το 2015 δημοσιεύτηκε μία ενδιαφέρουσα μελέτη στο έγκριτο ουρολογικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine. Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές ρώτησαν 479 άνδρες 18 έως 24 ετών για την ερωτική τους ζωή και τη χρήση προφυλακτικού. Το 14% ανέφερε πρόβλημα στύσης κατά την τοποθέτηση και το 16% πρόβλημα στη σκληρότητα κατά τη διάρκεια της διείσδυσης στο γυναικείο κόλπο. 32% ανέφερε πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις (και στην τοποθέτηση και στη διείσδυση). Οι άνδρες με CAEP είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα για στυτική δυσλειτουργεία, ακόμα και όταν δεν φορούσαν προφύλαξη.

Οι άνδρες με CAEP μπορούν να συζητήσουν το πρόβλημα τους με τον ουρολόγο τους, ο οποίος μπορεί να δώσει χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Πολλοί άνδρες δεν διδάχτηκαν πότε τη σωστή χρήση και τοποθετούν το προφυλακτικό λανθασμένα! 

Βιβλιογραφία: Διεθνής Εταιρία Σεξουαλικής Ιατρικής.

Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Βάιος Παπαδημητρίου
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.