Μείωση Πολύδυμων Κυήσεων (11-14 εβδομάδες)

Μείωση Πολύδυμων Κυήσεων (11-14 εβδομάδες) Facebooktwitterpinterest

Η εκλεκτική μείωση εμβρύων συνήθως πραγματοποιείται σε κυήσεις με περισσότερα από δυο έμβρυα.
Σκοπός της επέμβασης είναι η μείωση του αριθμού των εμβρύων, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που φέρει μια πολύδυμη κύηση.
Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κυήσεις στις οποίες ένα ή περισσότερα έμβρυα έχουν κάποια ανωμαλία και οι γονείς επιλέγουν να συνεχίσουν την κύηση μόνο με τα υγιή έμβρυα.

 Συνηθέστερες ενδείξεις είναι:

  • Σε περιπτώσεις που υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού (πολύδυμες κυήσεις μεγαλύτερες των τριδύμων, δίδυμες κυήσεις σε γυναίκες με συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας κ.ά.)
  • Σε περιπτώσεις που η δίδυμη κύηση αντενδείκνυται λόγω σοβαρών παθολογικών καταστάσεων της μητέρας (καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες κ.α)
  • Επιθυμία της εγκύου

Η εκλεκτική μείωση εμβρύων πραγματοποιείται στο τέλος του 1ου τριμήνου, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος της ανατομίας και ο υπολογισμός της πιθανότητας χρωμοσωμικής ανωμαλίας σε κάθε ένα από τα έμβρυα, πριν την επέμβαση.

Η διαδικασία γίνεται μετά από τοπική αναισθησία και περιλαμβάνει την είσοδο λεπτής βελόνας στη μήτρα υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο. Με ενδοκαρδιακή έγχυση χλωριούχου καλίου πραγματοποιείται καρδιακή ασυστολία στο έμβρυο.

Η εκλεκτική μείωση εμβρύων περικλείει κινδύνους, με συχνότερο αυτόν της απώλειας της κύησης που κυμαίνεται μεταξύ 4-8%. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος, όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο γιατρό.

Μπορείτε να δείτε τα ονόματα των Ελλήνων γιατρών που φέρουν τη διεθνή άδεια εκτέλεσης ενδομήτριων επεμβάσεων από το Ίδρυμα Ιατρικής Εμβρύου (Fetal Medicine Foundation-FMF).

Σπυρίδων Πεπές Μαιευτήρας - Γυναικολόγος MD - Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Σπυρίδων Πεπές ,
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος MD,
– Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.