Ακόμα Δεν Έμαθες Να Βάζεις Σωστά Το Προφυλακτικό

Ακόμα Δεν Έμαθες Να Βάζεις Σωστά Το Προφυλακτικό Facebooktwitterpinterest

Αν διαβάζοντας τον τίτλο χασκογέλασες διότι θεωρείς ότι εσύ δεν κάνεις λάθη, σκέψου εκείνη τη φορά που μέσα στο σκοτάδι δεν τσέκαρες την ημερομηνία στο προφυλακτικό που σου πρόσφεραν ή όλες εκείνες τις φορές που μέσα στην έξαψη δεν πίεσες τον αέρα μπροστά ή τότε που ξεκίνησες τα “παιχνίδια” και το φόρεσες λίγο πριν ολοκληρώσεις.

Ή εκείνη τη φορά που τελικά δεν το φόρεσες καν και μετά ψαχνόσουν για σημάδια μήπως έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νοσήμα. Αν σκεφτείς ότι με βάση έρευνα, 1 στους 5 άντρες κάνει λάθη στη χρήση προφυλακτικού, ίσως την επόμενη φορά θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός.

Η Εύη Κυράνα, διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΙΜΟΠ (Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων), μας εξηγεί τα πιο συχνά λάθη που συμβαίνουν κατά τη χρήση προφυλακτικού που όπως λέει αν φοβάσαι για εγκυμοσύνη ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα «δεν προστατεύεσαι 100% όμως μειώνει πάρα πολύ τις πιθανότητες».

Λάθος Νο1: Φοράς το προφυλακτικό λίγο πριν την εκσπερμάτωση

«Το πιο συχνό λάθος που κάνουν κυρίως οι νέοι άνθρωποι αλλά όχι μόνο, είναι ότι πρώτα έχουν διεισδύσει στον κόλπο και στη συνέχεια φοράνε το προφυλακτικό, λίγο πριν την εκσπερμάτωση. Αυτό δεν τους προστατεύει ούτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ούτε από μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, αφού τα σπερματοζωάρια υπάρχουν και στα προσπερματικά υγρά τα οποία βγαίνουν κατά τη διάρκεια της διέγερσης. Το σωστό είναι το προφυλακτικό να τοποθετείται στο πέος όταν είναι σε στύση και πριν ακουμπήσει στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό», εξηγεί η κ. Κυράνα.

Λάθος Νο2: Δεν ελέγχεις την ποιότητά του

Όπως επισημαίνει η κ. Κυράνα: «Ένα ακόμα λάθος είναι ότι δεν ελέγχεται η ημερομηνία λήξης στα προφυλακτικά. Επίσης, το ότι μπορεί να τα αφήνεις σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος με αποτέλεσμα να παθαίνουν κάποιες αλλοιώσεις. Το καλύτερο θα ήταν να προμηθεύεσαι τα προφυλακτικά από τα φαρμακεία κι όχι από περίπτερα που μπορεί να τα χτυπάει ο ήλιος».

Λάθος Νο3: Δεν ξέρεις πώς να το βάλεις σωστά

«Οι άντρες κατά την τοποθέτηση του προφυλακτικού δεν πιέζουν την άκρη μπροστά με αποτέλεσμα να μαζεύεται αέρα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο του προφυλακτικού κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Είναι σημαντικό να διαβάζουν τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και να μην ξεχάσουν να ξετυλίξουν το προφυλακτικό μέχρι τη βάση του πέους», συμβουλεύει η κ. Κυράνα.

Λάθος Νο4: Το έχεις μακριά

Όπως λέει η κ. Κυρανά: «Όταν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική επαφή και το προφυλακτικό είναι κάπου μακριά, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας από τους δυο πρέπει να σηκωθεί να το πάρει, κι αυτό αυτομάτως μειώνει τις πιθανότητες για τη χρήση του. Άρα καλό είναι το προφυλακτικό να είναι κοντά στο κρεβάτι».

Λάθος Νο5: Δεν το αλλάζεις μετά από πρωκτική επαφή

«Κάθε προφυλακτικό χρησιμοποιείται για μια φορά. Οπότε οπωσδήποτε όταν υπάρχει και πρωκτική επαφή πρέπει να αλλάζει κανείς το προφυλακτικό. Όταν τελειώνει η επαφή, πρέπει να ελέγξει ότι δεν έχει σπάσει, να το κλείσει και να το πετάξει και στην συνέχεια να κάνει ό, τι πρέπει για τη δική του υγιεινή. Καλό θα είναι να ακολουθήσει ένα μπάνιο και στη συνέχεια να φορέσει καινούριο προφυλακτικό αν θέλει να συνεχίσει τη σεξουαλική πράξη», σημειώνει η κ. Κυρανά.

Λάθος Νο 6: Χρησιμοποιείς λάθος λιπαντικά

«Αν χρησιμοποιούνται λιπαντικά καλό θα είναι να έχουν ως βάση το νερό και να μην έχουν σπερματοκτόνο γιατί μπορεί να αλλοιώσουν τη δράση του προφυλακτικού», προειδοποιεί η κ. Κυρανά.

Λάθος Νο7: Φοβάσαι μη χάσεις τη στύση σου

«Μερικοί άντρες, όταν πάνε να βάλουν το προφυλακτικό χάνουν την στύση τους, κι αυτό είναι κάτι που τους αποθαρρύνει. Αυτό που πρέπει να σκέφτονται είναι ότι χάνεται η στύση επειδή επικεντρώνεται για λίγο η προσοχή στο προφυλακτικό κι όχι στα σεξουαλικά ερεθίσματα. Όταν η προσοχή επιστρέψει στα σεξουαλικά ερεθίσματα τότε θα επανακτήσουν και την στύση τους. Αυτό που προτείνω είναι να κάνουν εξάσκηση στην τοποθέτηση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της αυτοϊκανοποίησης. Αυτό μπορεί να τους δώσει την εμπειρία που χρειάζονται όταν θα είναι μαζί με μια κοπέλα που τότε το στρες είναι μεγαλύτερο κι έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το προφυλακτικό. Αν το δοκιμάσουν και δουν ότι το να χάνουν την στύση τους γίνεται συστηματικά και η εξάσκηση κατά την αυτοϊκανοποίηση δεν βοηθάει, τότε προτείνω να πάνε σε έναν σεξολόγο», καταλήγει η κ. Κυρανά.

Εύη Κυράνα, Ψυχολόγος

Εύη Κυράνα, Ψυχολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.