΄Ογκοι Εγκεφάλου

Ογκοι Εγκεφάλου Facebooktwitterpinterest

Η κακοήθεια ενός όγκου του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού καθορίζεται από μια κλίμακα που έχει διαβαθμίσεις από Ι ( η πιο καλοήθης μορφή ) έως IV ( η πιο κακοήθης ), και ορίζεται ως στάδιο (grade).
H βαθμονόμηση του σταδίου βασίζεται στην εικόνα των νεοπλασματικών κυττάρων στο μικροσκόπιο.
Οι χαμηλού σταδίου όγκοι (Ι,ΙΙ) έχουν την τάση να αυξάνουν αργά σε μέγεθος, ενώ οι υψηλού σταδίου ( ΙΙΙ – IV) πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, είναι ιδιαίτερα κακοήθεις και επεκτείνονται στον γειτονικό εγκέφαλο χωρίς να διακρίνουμε σαφώς τα όριά τους.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι όγκοι εγκεφάλου στους ενήλικες;
Οσον αφορά τους όγκους του εγκεφάλου που προέρχονται από τους δικούς του ιστούς (πρωτοπαθείς όγκοι), οι συχνότεροι (με σημαντική διαφορά )είναι τα γλοιώματα και ακολουθούν τα μηνιγγιώματα (grade Ι – ΙΙ ).

Ποιοι τύποι γλοιωμάτων παρατηρούνται συνήθως;
Ο πιο συχνός τύπος είναι το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα ( glioblastoma multiforme ) (grade IV) και ακολουθούν τα αναπλαστικά γλοιώματα ( grade III).

Ποιοι άλλοι τύποι όγκων συναντώνται σε ενήλικες;
Επενδυμώματα
Νευρινώματα.
Γαγγλιοκύτωμα
Αιμαγγειοβλάστωμα
Γαγγλιογλοίωμα
Αιμαγγειοπερικύτωμα
Χόνδρωμα
Χονδροσάρκωμα
Που εντοπίζονται οι όγκοι εγκεφάλου;
Οι όγκοι του εγκεφάλου ταξινομούνται επίσης και με κριτήριο το μέρος του εγκεφάλου στο οποίο εντοπίζονται. Μπορεί να χωρισθούν ανάλογα με την θέση ως εξής:

Ογκοι παρεγκεφαλίδας. Αποτελεί το κατώτερο και πιο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου και συμμετέχει στην ρύθμιση της ισορροπίας, στην βάδιση και την εκτέλεση συνεργικών και λεπτών κινήσεων.
Ογκοι εγκεφαλικών ημισφαιρίων. Το μεγαλύτερο και επί τα εκτός τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αδρή κινητικότητα, αισθητικότητα, ακοή, ομιλία, όραση, και τις ανώτερες νοητικές και συναισθηματικές λειτουργίες.
Αρκεί η χειρουργική θεραπεία στους όγκους εγκεφάλου;
Όταν ο όγκος είναι χαμηλού βαθμού κακοήθειας ( όπως το μηνιγγίωμα ) και η αφαίρεσή του είναι πλήρης, δεν χρειάζεται άλλη θεραπεία. Σε κακοήθεις και μη ριζικά εξαιρεθέντες όγκους εφαρμόζεται συμπληρωματικά κυρίως ακτινοθεραπεία και ενίοτε χημειοθεραπεία.

Ιωάννης Πολυθοδωράκης, Νευροχειρουργός

Ιωάννης Πολυθοδωράκης,
Νευροχειρουργός 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.