Λήψη χοριακών λαχνών – (Λήψη τροφοβλάστης – CVS)

Λήψη τροφοβλάστης - CVS Facebooktwitterpinterest

Με τη μέθοδο αυτή παίρνουμε από τον πλακούντα του εμβρύου μικρή ποσότητα υλικού από χοριακές λάχνες και μελετούμε τα χρωμοσώματα του εμβρύου. Πραγματοποιείται από την 11η εβδομάδα κύησης. Απαιτείται εισαγωγή λεπτής βελόνας στη μήτρα με υπερηχογραφική καθοδήγηση, μετά από τοπική αναισθησία.

Πότε γίνεται η CVS;

Η λήψη χοριακών γίνεται στις περιπτώσεις που θέλουμε να εξετάσουμε τα χρωμοσώματα του εμβρύου, για να αποκλείσουμε χρωμοσωμικές ανωμαλίες (πχ σύνδρομο Down) ή στις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό ή υποψία κληρονομικών ή γενετικών νοσημάτων (π.χ. μεσογειακή αναιμία). Δίνει τις ίδιες πληροφορίες με την αμνιοπαρακέντηση. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι γίνεται από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης (από την 11η εβδομάδα.

Πώς γίνεται η CVS;

Χορηγείται τοπικό αναισθητικό. Στη συνέχεια μια λεπτή βελόνα εισάγεται διά μέσου της κοιλιάς της εγκύου στη μήτρα και στον πλακούντα και λαμβάνονται οι χοριακές λάχνες (κομματάκια του πλακούντα). Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά.

Τι αισθάνομαι μετά από τη CVS;

Τις πρώτες ημέρες μπορεί να νιώσετε δυσφορία στην κοιλιά ή κοιλιακό πόνο, όπως τον πόνο της περιόδου ή να δείτε μερικές σταγόνες αίμα. Τα συμπτώματα αυτά είναι σχετικά συχνά και στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.
Αν υπάρχει πόνος, καταπολεμείται με απλά παυσίπονα (Depon, Panadol).

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εξέταση;

Με την εξέταση αυτή υπάρχει πιθανότητα αποβολής που σε ποσοστό 0,5-1%. Η πιθανότητα αυτή είναι πρακτικά η ίδια πού υπάρχει και μετά από αμνιοπαρακέντηση. Αν πρόκειται να αποβάλλετε λόγω της εξέτασης, η αποβολή συμβαίνει συνήθως μέσα στις 5 πρώτες ημέρες από τη στιγμή της εξέτασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι, αν η CVS γίνει πριν από τις 10 εβδομάδες κύησης, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να προκύψουν ανωμαλίες στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του εμβρύου. Για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο, δεν κάνουμε ποτέ CVS πριν τις 11 εβδομάδες.

Σπυρίδων Πεπές Μαιευτήρας - Γυναικολόγος MD - Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Σπυρίδων Πεπές ,
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος MD,
– Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.