Κινδυνεύουμε απο φλεβική θρόμβωση αν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο?

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ; Facebooktwitterpinterest

Οικονομική θέση και business class δεν διαφοροποιούνται σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να είναι πηγή χαράς εφόσον αποτελούν μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας, μπορεί όμως και να αποτελούν πηγή ανησυχίας ειδικά αν είναι πολύωρα, για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν ή όχι κάποιο φλεβικό πρόβλημα και αναρωτιούνται για την πιθανότητα να παρουσιάσουν φλεβική θρόμβωση στη διάρκεια της πτήσης.

Πόσο βάσιμη όμως είναι η ανησυχία αυτή; Και τι θα πρέπει να κάνει κάποιος που υποφέρει π.χ. από κιρσούς;
Ο Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου επισημαίνει πως «Ο φόβος για φλεβική θρόμβωση και οι κιρσοί είναι διαφορετικά πράγματα, αποτελούν ξεχωριστές παθήσεις με την μεν θρόμβωση να είναι πάθηση των βαθύτερων φλεβών, ενώ οι κιρσοί είναι πάθηση των επιφανειακών φλεβών. Όμως όταν μιλάμε για φλεβική θρόμβωση πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι για το αν μιλάμε για επιπολής θρομβοφλεβίτιδα η οποία είναι επιπλοκή των κιρσών.
Η εν τω βάθει θρόμβωση, ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης πνευμονικής εμβολής».

Ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν είναι αμελητέος κι αυτό εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν σ ένα πολύωρο άνω των 8 ωρών αεροπορικό ταξίδι, με κυριότερο λόγο τη στενότητα του χώρου και τη δυσκολία πολλών μετακινήσεων, αλλά αυτό δεν έχει σύμφωνα με έρευνες σχέση με το λεγόμενο σύνδρομο της οικονομικής θέσης.

Η συγκεκριμένη θεώρηση φαίνεται πως αποτελεί μύθο, γιατί τόσο η οικονομική θέση, όσο και η business class φαίνεται ότι έχουν την ίδια πιθανότητα να προκαλέσουν πρόβλημα, του οποίου η πιθανότητα είναι περίπου ίδια με αυτή που παρουσιάζεται εξαιτίας της νοσηλείας σ ένα νοσοκομείο.

«Όπως είναι γνωστό», προσθέτει ο κ. Ματθαίου, «Ο ξηρός αέρας της καμπίνας του αεροσκάφους και ο περιορισμός της κίνησης παίζει  σημαντικό ρόλο, με την  παρατεταμένη αδράνεια να εμποδίζει τις συσπάσεις των μυών του ποδιού με αποτέλεσμα η ροή του αίματος προς την καρδιά να μην είναι ελεύθερη και να κινδυνεύει το αίμα να λιμνάσει».

«Παράλληλα βέβαια», συνεχίζει, «Υπάρχουν και άλλοι ιατρικοί λόγοι που ενδεχόμενα επιβαρύνουν τη φλεβική κατάσταση και κρύβουν κινδύνους, όπως η άνω των 50 ετών ηλικία, το κάπνισμα, τα κατάγματα, η ορμονική θεραπεία, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, η εγκυμοσύνη αλλά και η  ύπαρξη κιρσών, με τον κίνδυνο από αυτούς να είναι περιορισμένος».

Υπάρχουν μέτρα προφύλαξης όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύωρο ταξίδι; «Βεβαίως», καταλήγει ο κ. Ματθαίου, «Άνετα και χαλαρά ρούχα, αντιπηκτικά φάρμακα ή ασπιρίνη, χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, συχνές κινήσεις κάμψης και έκτασης των ποδιών, περπάτημα στο διάδρομο του αεροπλάνου, άφθονα υγρά και αποφυγή του αλκοόλ».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.