Βότανα για τον προστάτη:βοηθούν στην υπερπλασία, τη φλεγμονή και τον καρκίνο;

8 βότανα κατά της μελαγχολίας Facebooktwitterpinterest

Η βοτανοθεραπεία είναι μία συχνή επιλογή σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη εδώ και δεκαετίες και ειδικά στην Αμερική. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες που να δίνουν σαφή αποτελέσματα. Επίσης πρόβλημα είναι ότι δεν είναι όλα τα σκευάσματα ίδια, κάθε εταιρία χρησιμοποιεί είτε ένα είτε περισσότερα εκχυλίσματα στο ίδιο σκεύασμα και σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης των βοτάνων δεν είναι σαφής. Στο εργαστήριο φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιανδρογονικές ιδιότητες, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επαρκώς στον άνθρωπο.
Το κύριο βότανo που είναι μελετηθεί είναι το Serenoa Repens.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας του 2018 αναφέρουν ότι δεν μπορεί να δοθεί ειδική οδηγία και σύσταση για τη φυτοθεραπεία λόγω ανομοιογενών σκευασμάτων και μεθοδολογικών προβλημάτων των μελετών που έχουν ως σήμερα δημοσιευτεί. Ο γραφών επιλέγει τη βοτανοθεραπεία κυρίως σε περιστατικά με προεξάρχοντα τα συμπτώματα της προστατίτιδας και φλεγμονής. Φαίνεται να έχουν σε αυτούς τους άνδρες αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα βότανα τσουκνίδα, πλάτανος και τα μοναστηριακά δεν έχουν μελετηθεί σε σωστά δομημένες ιατρικές μελέτες. Επίσης δεν υπάρχει βιβλιογραφική τεκμηρίωση ότι τα βότανα ελαττώνουν την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη ή συμβάλλουν στη συρρίκνωση του αδένα.

Γενικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα σκευάσματα που πωλούνται μέσω διαδικτύου.
Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για τα σκευάσματα που έχουν μελετηθεί και θεωρούνται αξιόπιστα!

Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Βάιος Παπαδημητρίου
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.