Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2020

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2020 Facebooktwitterpinterest

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αναδεικνύοντας το ρόλο της υγιεινής διατροφής.

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2020 – Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων ενώνει τη φωνή του με οργανισμούς υγείας ανά τον κόσμο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου για να ενημερώσει το κοινό για το ρόλο της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 30-50% όλων των περιστατικών καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η αποφυγή του καπνίσματος σε συνδυασμό με ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης, γνωρίζοντας πλέον τα ισχυρά δεδομένα για την άμεση σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι πρωταρχικής σημασίας. Μάλιστα, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το αυξημένο βάρος είναι πιθανόν να ξεπεράσει το κάπνισμα ως τον νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Ο ρόλος των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων είναι καίριος στην εκπαίδευση των πολιτών για το ρόλο της ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου. Αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του κλινικού διαιτολόγου στην καθοδήγηση των ασθενών με καρκίνο όσον αφορά στις διατροφικές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σε συνεργασία με την υπόλοιπη θεραπευτική ομάδα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, που αποτελεί τον επίσημο φορέα εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, και τα μέλη του στηρίζουν έμπρακτα παγκόσμιες, Ευρωπαϊκές ή τοπικές δράσεις και ενέργειες προαγωγής υγείας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την υγιεινή διατροφή με στόχο ένα πιο υγιές μέλλον.

Πηγές:

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report 2018. Available at https://www.wcrf.org/dietandcancer

Για περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μπορείτε να επισκεφτείτε το website: https://www.worldcancerday.org/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.