Η κρυψορχία

Facebooktwitterpinterest

Η κρυψορχία οφείλεται σε ανωμαλία της μετάβασης των όρχεων από την κοιλιακή κοιλότητα προς το όσχεο κατά τους τελευταίους μήνες της εμβρυϊκής ζωής.

Είναι συχνότερη σε αγόρια που γεννιούνται πρόωρα και επηρεάζει 30% από αυτά. Σε αγόρια που γεννιούνται τελειόμηνα 4% παρουσιάζουν κρυψορχία.

Στο περίπου 50% των αγοριών που γεννιούνται με κρυψορχία, οι όρχεις μετακινούνται προς την κανονική τους θέση στο όσχεο κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Εάν αυτό δε συμβεί από μόνο του τότε είναι σημαντικό να γίνει η θεραπεία με χειρουργική διόρθωση της ανωμαλίας.

Η θεραπεία πρέπει να γίνεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι εάν οι όρχεις παραμείνουν ψηλά και δεν κατεβούν στο όσχεο δυνατόν να υποστούν βλάβες. Οι βλάβες που υφίστανται οι όρχεις που παραμένουν ψηλά μπορεί να επηρεάσουν αργότερα στη ζωή τη γονιμότητα ή ακόμη να οδηγήσουν σε άλλα ιατρικά προβλήματα.

Οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία τη χειρουργική διόρθωση της κρυψορχίας είναι σημαντικοί και έχουν σχέση με τη στειρότητα, τον καρκίνο, τη συστροφή όρχεως, τον τραυματισμό, τη βουβωνοκήλη και την ψυχολογία του αγοριού.

Εάν οι όρχεις παραμείνουν πιο ψηλά στο σώμα υποβάλλονται σε ψηλότερη θερμοκρασία (370 C) από ότι στο όσχεο (340 C). Η ψηλότερη αυτή θερμοκρασία είναι δυνατόν να βλάπτει την κανονική ανάπτυξη των όρχεων με πρόβλημα της παραγωγής των σπερματοζωάριων που οδηγεί σε στειρότητα.

Οι όρχεις που παραμένουν ψηλά εκτός του όσχεος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο.

Οι όρχεις που δεν κατεβαίνουν στο όσχεο είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν συστροφή ή να υποστούν τραυματισμό από ότι οι όρχεις που βρίσκονται στη φυσιολογική τους θέση. Επίσης τα παιδιά με κρυψορχία παρουσιάζουν συνήθως και βουβωνοκήλη (90%).

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που καθιστά αναγκαία τη χειρουργική διόρθωση της κρυψορχίας είναι η ψυχολογία του αγοριού. Εάν το αγόρι έχει το όσχεο άδειο ή αυτό δεν είναι συμμετρικό λόγω της απουσίας του ενός εκ των δύο όρχεων είναι δυνατόν να του δημιουργούνται ερωτήματα και στεναχώρια.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν ο παιδοχειρουργός εξετάζει το παιδί μετά τη γέννηση ή κατά τις εξετάσεις παρακολούθησης που ακολουθούν. Στο 70% των περιπτώσεων παιδιών με κρυψορχία, ένας έμπειρος παιδοχειρουργός είναι δυνατόν να εντοπίσει τον όρχι.

Στο 30% των αγοριών με κρυψορχία ο όρχις μπορεί να μην εντοπίζεται με την ψηλάφηση από το γιατρό σε περιοχές που αναμένεται να είναι. Στις περιπτώσεις αυτές η εξέταση με υπερήχους μπορεί να εντοπίσει τον όρχι εντός της κοιλιακής κοιλότητας. Κάποτε ο όρχις μπορεί να μην υπάρχει καθόλου λόγω προβλημάτων κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Η χειρουργική διόρθωση της κρυψορχίας συστήνεται όταν ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν κατεβούν από μόνοι τους στο όσχεο κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του αγοριού.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται ορχεοπηξία, ο όρχις τοποθετείται σωστά και σταθεροποιείται στο όσχεο. Η επέμβαση είναι απλή, ασφαλής με άριστα αποτελέσματα και τα περισσότερα παιδιά ανακάμπτουν πλήρως σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Μετά από επέμβαση ορχεοπηξίας χρειάζεται παρακολούθηση του παιδιού από τον ειδικό που το χειρούργησε.

Dr. Παπακρίβου Ελένη, Παιδοχειρουργός

Dr. Παπακρίβου Ελένη,
Παιδοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.