Θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

Θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας Facebooktwitterpinterest

Στόχος: επαναφορά του άνδρα στο επίκεντρο…

Η στύση είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο, που προϋποθέτει μια ευαίσθητη και καλά ενορχηστρωμένη ισορροπία μεταξύ των νευρολογικών, αγγειακών και ανατομικών στοιχείων του πέους. Αποτελεί το θαυμαστό αποτέλεσμα μιας αστραπιαίας διαδικασίας, στην οποία εμπλέκονται τα έξω γεννητικά όργανα, η καρδιά, τα αγγεία, οι ορμόνες, οι νευρικοί άξονες, τα συναισθήματα, οι αισθήσεις, η φαντασία, η μνήμη…

  • Το πρώτο βήμα για να αναζητήσεις βοήθεια στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι να την αναγνωρίσεις.

Είναι γεγονός πως τα προβλήματα της στύσης αποτελούν ακόμα και σήμερα ταμπού για πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα ελάχιστοι άντρες να αναζητούν τελικά ιατρική βοήθεια. Όσο καθυστερείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, τόσο θα συσσωρεύεται άγχος και θα μειώνεται η αυτοπεποίθησή σας και η κατάσταση θα περιπλέκεται περαιτέρω με το λεγόμενο «άγχος της επίδοσης».

  • Συχνή αλλά πλέον θεραπεύσιμη!!!

Η στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να λογίζεται ως το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γήρανσης. Μπορεί να αποτελεί την εκδήλωση διαφόρων συστηματικών διαταραχών, αλλά και των συνεπειών της ανθυγιεινής καθημερινότητας.

Η συχνότητα εμφάνισης της είναι υψηλή παγκοσμίως και έχει τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με την καρδιαγγειακή νόσο.

1 στους 2 άνδρες ηλικίας 40-70 ετών θα εμφανίσει κάποια στιγμή Σ.Δ. (ήπια 17%, μέτρια 25%, σοβαρή 10%).

  • Η στυτική δυσλειτουργία σήμερα είναι αντιμετωπίσιμη.

Υπάρχουν πολλές και εξελιγμένες μέθοδοι θεραπείας που μπορούν να οδηγήσουν τον άνδρα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι θεραπευτικές επιλογές που έχει η ιατρική κοινότητα στην εποχή μας και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαταραχής της στύσης είναι πολλές, ασφαλείς, τεκμηριωμένες, εξατομικευμένες, δοκιμασμένες στο χρόνο και αποτελεσματικές.

Ο ανδρολόγος μπορεί να διακρίνει αναστρέψιμους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για διαταραχές στύσης όπως φαρμακευτικά σκευάσματα, φτωχή ποιοτικά δίαιτα, έλλειψη φυσικής άσκησης, ενδοκρινικές διαταραχές και αγχώδεις διαταραχές. Οι αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής έχουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας, ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς. Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι οι σημαντικότεροι προληπτικοί παράγοντες της στυτικής δυσλειτουργίας.

Θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας

  • Φάρμακα από το στόμα
  • Ενδοπεϊκές ενέσεις
  • Κρουστικά κύματα
  • Πεϊκές προθέσεις

Τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία έχουν ένδειξη σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα χάπια και τις ενδοπεϊκές ενέσεις. Όλα τα φάρμακα δρουν στα αγγεία του πέους προκαλώντας αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα αυξημένη αιματική ροή στο πέος και επομένως καλύτερη σκληρότητα και διάρκεια στύσης.

  • Με αρκετά πλέον χρόνια εμπειρίας, τα φάρμακα της στύσης έχουν αποδείξει ότι είναι από τα πλέον ασφαλή, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού

Η χειρουργική αντιμετώπιση (πεϊκές προθέσεις) αποτελεί θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που οι άλλες μορφές θεραπείας έχουν αποτύχει. Τα κρουστικά κύματα αποτελούν μια νέα μέθοδο θεραπείας που έχει φέρει επανάσταση στη στυτική δυσλειτουργία αγγειογενούς αιτιολογίας.

Η καλύτερη λύση είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας όλες τις επιλογές. H απόφαση που θα πάρετε, όσον αφορά τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε, πρέπει να βασίζεται στις δικές ανάγκες σας και να είναι αποτέλεσμα αναλυτικής συζήτησης με τον ουρολόγο σας.

Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.