Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση Facebooktwitterpinterest

ΟΡΙΣΜΟΣ
Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η φάση της ζωής που ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση σας και σηματοδοτεί το τέλος της έμμηνου κύκλου. Ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της λειτουργίας των ωοθηκών. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί στη δεκαετία των ’40 ή των ’50 σας , αλλά ο μέσος όρος ηλικίας είναι 51 στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία. Αν και τελειώνει η γονιμότητα , μπορείτε να μείνετε υγιείς , ζωτική και σεξουαλική . Μερικές γυναίκες αισθάνονται ανακούφιση, γιατί δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για εγκυμοσύνη ή ενοχλητικές περιόδους με αιμορραγίες .

Ακόμα κι έτσι, τα σωματικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, και συναισθηματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας , να μειώσουν την ενέργειά σας ή – για μερικές γυναίκες – να προκαλέσουν άγχος ή αισθήματα θλίψης και απώλειας .

Μην διστάσετε να ζητήσετε θεραπεία για τα συμπτώματα που σας ενοχλούν .
Πολλές αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες , από προσαρμογές στον τρόπο ζωής εως ορμονική θεραπεία .

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Στους μήνες ή και χρόνια πριν την εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση), ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα:

– Ακανόνιστες περιόδους
– Κολπική ξηρότητα
– Εξάψεις
– Νυχτερινές εφιδρώσεις
– Προβλήματα ύπνου
– Μεταβολές της διάθεσης
– Αύξηση του βάρους και επιβράδυνση του μεταβολισμού
– Αραίωση των μαλλιών και ξηρό δέρμα
– Απώλεια της αίσθησης πληρότητας του μαστού
Είναι πιθανό, αλλά πολύ ασυνήθιστο, να έχετε περίοδο κάθε μήνα μέχρι την τελευταία περίοδό σας. Πολύ πιθανότερα, θα αντιμετωπίσετε κάποια αστάθεια στις περιόδους σας.

Το να χάνετε κάποιες περιόδους κατά τις περιεμμηνόπαυση είναι συχνὀ και αναμενόμενο.
Συχνά, η εμμηνόρροια θα πραγματοποιείται κάθε δύο έως τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, ειδικά ένα με δύο χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση.
Παρά τις ανώμαλες περιόδους, η εγκυμοσύνη είναι δυνατή.
Εάν έχετε παραλείψει μια περίοδο που δεν είναι σίγουρο ότι έχετε αρχίσει τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, μπορεί να θέλετε να προσδιορίσετε αν είστε έγκυος.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ξεκινώντας από την περιεμμηνόπαυση, προγραμματίσετε τακτικές επισκέψεις με το γιατρό σας για προληπτική υγειονομική περίθαλψη και για τις ιατρικές ανησυχίες σας. Συνεχίστε αυτές τις συναντήσεις κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και μετά την εμμηνόπαυση.

Προληπτική ιατρική περίθαλψη μπορεί να περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις κατά την εμμηνόπαυση, όπως η κολονοσκόπηση, μαστογραφία, εξέταση των λιπιδίων, θυρεοειδικές εξετάσεις εφόσον προταθεί από την ιστορικό σας, εξέταση του μαστού και τφυσικά ο τακτικός γυναικολογικός σας έλεγχος.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε οτι πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν έχετε αιμορραγία από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση.

ΑΙΤΙΑ

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από:

Φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών. Καθώς πλησιάζετε τα τέλη της δεκαετίας των ’30 σας, οι ωοθήκες σας αρχίσουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη –       οι ορμόνες που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση – έτσι η γονιμότητά σας μειώνεται.

Στη δεκαετία των ’40 σας, οι περίοδοί σας μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες, βαρύτερες ή ελαφρύτερες, και συχνότερες ή αραιότερες, μέχρι που τελικά – κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 51 ετών – σταματούν οι περἰοδοι.

Υστερεκτομή. Η υστερεκτομή που αφαιρεί τη μήτρα σας, αλλά όχι τις ωοθήκες σας, συνήθως δεν προκαλεί άμεση εμμηνόπαυση. Αν και δεν έχετε πλέον ρεριόδους, αφού δεν υπάρχει πλέον μήτρα, οι ωοθήκες σας εξακολουθούν να απελευθερώνουν ωάρια και να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τόσο τη μήτρα όσο και τις ωοθήκες σας, (ολική υστερεκτομή και αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή) προκαλούν εμμηνόπαυση, χωρίς καμία μεταβατική φάση.
Η περίοδός σας θα σταματήσει αμέσως, και είναι πιθανό να έχετε εξάψεις και άλλα σημεία και συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά, καθώς οι ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν απότομα και όχι κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Αυτές είναι θεραπείες για καρκίνο, και μπορούν να προκαλέσουν εμμηνόπαυση, προκαλώντας συμπτώματα όπως εξάψεις κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την πορεία της θεραπείας. Η διακοπή της εμμήνου ρύσης (και της γονιμότητας) δεν είναι πάντα μόνιμες μετά από χημειοθεραπεία.

Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια. Περίπου το 1 τοις εκατό των γυναικών βιώνουν την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 (πρόωρη εμμηνόπαυση).
Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από πρωτογενή ωοθηκική ανεπάρκεια – όταν οι ωοθήκες σας αδυνατούν να παράγουν φυσιολογικά επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών – που προέρχονται από γενετικούς παράγοντες ή αυτοάνοση ασθένεια.
Συνήθως δεν μπορεί να βρεθεί αιτία για αυτή την κατάσταση. Για τις γυναίκες αυτές, ορμονοθεραπεία συνήθως συνιστάται τουλάχιστον μέχρι την φυσική ηλικία της εμμηνόπαυσης, με σκοπό την προστασία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των οστών.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για ορισμένες ιατρικές παθήσεις αυξάνεται.
Για παράδειγμα:

Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία (καρδιαγγειακή νόσος).
Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων σας μειώνονται, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται.
Οι καρδιολογικές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, καθώς και σε άνδρες.
Γι “αυτό είναι σημαντικό να έχετε τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή και να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος. Ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με το πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας, όπως επίσης πώς να μειώσετε τη χοληστερόλη σας ή την αρτηριακή πίεση, εάν είναι πάρα πολύ υψηλή.

Οστεοπόρωση. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει οστά που γίνονται εύθραυστα και αδύναμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να χάνετε οστική πυκνότητα με ταχύτερο ρυθμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε κατάγματα των ισχίων, των καρπών και της σπονδυλικής στήλης τους.

Ακράτεια ούρων. Δεδομένου ότι οι ιστοί του κόλπου και της ουρήθρας σας χάνουν την ελαστικότητά τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συχνή, ξαφνική, έντονη επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ακολουθούμενη από την ακούσια απώλεια ούρων (επιτακτική ακράτεια), ή η απώλεια ούρων με το βήχα, το γέλιο ή την ανύψωση βάρους (στρες ακράτεια).
Επίσης μπορεί να έχετε ουρολοιμώξεις ή κολπίτιδες πιο συχνά.
Ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους με ασκήσεις Kegel και η χρήση μιας τοπικής κολπικής κρέμας οιστρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων.

Σεξουαλική λειτουργία. Κολπική ξηρότητα από μειωμένη παραγωγή υγρασίας καθώς και η απώλεια της ελαστικότητας μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ελαφρά αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, η μειωμένη αίσθηση μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για σεξουαλική δραστηριότητα (λίμπιντο).

Ενυδατικά και λιπαντικά σκευάσματα του κόλπου, μπορούν να βοηθήσουν. Επιλέξτε τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλυκερίνη, επειδή οι γυναίκες που έχουν ευαισθησία σε αυτή τη χημική ουσία μπορεί να αισθανθούν κάψιμο και ερεθισμό. Εάν το κολπικό λιπαντικό δεν είναι αρκετό, πολλές γυναίκες θα επωφεληθούν από την χρήση τοπικής κολπικής θεραπείας οιστρογόνων, που διατίθεται ως κολπική κρέμα, δισκίο ή δακτύλιο.

Αύξηση βάρους.
Πολλές γυναίκες παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, και μετά την εμμηνόπαυση, διότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Μπορεί να χρειαστεί να τρώτε λιγότερο και να γυμνάζεστε περισσότερο, απλά για να διατηρήσετε το βάρος σας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Το πρώτο σας ραντεβού για να συζητήσετε τις δυνατότητες βελτίωσης της καθημερινότητάς σας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τον γυναικολόγο σας.

Τι θα μπορούσατε να κάνετε πριν το ραντεβου

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο, είναι μια καλή ιδέα να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων:

Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας. Για παράδειγμα, κάντε μια λίστα με τον αριθμό των εξάψεών σας σε μια ημέρα ή εβδομάδα και σημειώστε πόσο σοβαρές είναι.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τα βότανα και τα συμπληρώματα βιταμινών που παίρνετε. Συμπεριλάβετε τις δόσεις και πόσο συχνά τα παίρνετε.
Καλό θα ήταν να έχετε κάποιο μέλος της οικογένειας ή στενή φίλη σας να σας συνοδεύει, αν είναι δυνατόν. Μπορεί να σας δόσει κάποιες πληροφορίες κατά την επίσκεψή σας, που μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε.
Πάρτε ένα σημειωματάριο μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να σημειώσετε σημαντικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.
Ετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Λίστα πρώτη σημαντικότερες ερωτήσεις σας.

Μερικές βασικές ερωτήσεις που υποβάλλουν περιλαμβάνουν:
Τι είδους εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να μου χρειαστούν, αν υπάρχουν;
Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων μου;
Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω τα συμπτώματά μου;
Ποια μέτρα μπορώ να πάρω για να διατηρήσω την υγεία μου;
Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που θα μπορούσα να προσπαθήσω;
Έχετε κάποια έντυπα ή φυλλάδια που μπορώ να πάρω μαζί μου;
Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
Επιπλέον, μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι ερωτήσεις να περιμένετε από το γιατρό σας

Μερικές ερωτήσεις ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να περιλαμβάνει:

Έχετε ακόμη περιόδους;
Πότε ήταν η τελευταία περίοδός σας;
Πόσο συχνά αντιμετωπίζετε ενοχλητικά συμπτώματα;
Πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματά σας;
Μήπως είναι κάτι που βελτιώνει τα συμπτώματά σας;
Μήπως κάτι χειροτερεύει τα συμπτώματα σας;

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι συνήθως αρκετά για να φανεί ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν αρχίσει τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις ανώμαλες περιόδους ή τις εξάψεις , μιλήστε με το γιατρό σας .
Σε ορισμένες περιπτώσεις , η περαιτέρω αξιολόγηση μπορεί να συστηθεί .

Εξετάσεις συνήθως δεν είναι αναγκαίες για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης . Αλλά κάποιες φορές, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει το επίπεδο των:

Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και των οιστρογόνων ( οιστραδιόλη) , επειδή τα επίπεδα της FSH σας αυξάνουν και τα επίπεδα της οιστραδιόλης μειώνονται στην εμμηνόπαυση
Θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) , επειδή η σοβαρή υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εμμηνόπαυσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Η εμμηνόπαυση η ίδια δεν απαιτεί καμία ιατρική θεραπεία. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν θεραπείες που επικεντρώνονται στην ανακούφιση των σημείων και συμπτωμάτων σας και την πρόληψη ή τον έλεγχο χρόνιων παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν με τη γήρανση.
Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ορμονοθεραπεία. Θεραπεία με οιστρογόνα παραμένει, μακράν, η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την ανακούφιση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης.
Ανάλογα με το προσωπικό και οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει οιστρογόνα στη χαμηλότερη δόση, που απαιτείται για την παροχή ανακούφισης των συμπτωμάτων για εσάς. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει αφαιρεθεί η μήτρα σας, θα χρειαστείτε προγεστερόνη εκτός από το οιστρογόνο, για την προστασία του ενδομητρίου, όπως ακριβώς γίνεται στον φυσιολογικό κύκλο της γυναίκας.
Τα οιστρογόνα βοηθούν επίσης στην πρόληψη της οστικής απώλειας.
Η ορμονική θεραπεία μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και τα αγγεία σας, αν ξεκινήσει εντός πέντε ετών μετά την τελευταία έμμηνο ρύση σας.

Κολπικά οιστρογόνα. Για την ανακούφιση από την ξηρότητα του κόλπου, τα οιστρογόνα μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στον κόλπο, με τη χρήση κολπικής κρέμας, δισκίου ή δακτύλιου. Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνεται μόνο ένα μικρό ποσό οιστρογόνου, η οποία απορροφάται από τους ιστούς του κόλπου. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από κολπική ξηρότητα, δυσφορία κατά τη συνουσία και μερικά συμπτώματα του ουροποιητικού.

Αντικαταθλιπτικά χαμηλής δόσης. Κάποιες φορές ορισμένα αντικαταθλιπτικά που σχετίζονται με την κατηγορία των φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) μπορούν να μειώσουν τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.
Ένα αντικαταθλιπτικό σε χαμηλή δόση για τη διαχείριση των εξάψεων μπορεί να είναι χρήσιμο για τις γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν οιστρογόνα για λόγους υγείας ή για τις γυναίκες που χρειάζονται ένα αντικαταθλιπτικό για μια διαταραχή της διάθεσης.

Φάρμακα για την πρόληψη ή θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Υπάρχουν πολλά φάρμακα διαθέσιμα, που βοηθούν στη μείωση της οστικής απώλειας και τον κίνδυνο καταγμάτων.
Πριν από τη λήψη απόφασης για οποιαδήποτε μορφή θεραπείας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας και τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με το καθένα.
Εξετάστε τις επιλογές σας σε ετήσια βάση, αφού ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορεί να αλλάξει η θεραπεία.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ- ΑΠΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ευτυχώς, πολλά από τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι προσωρινά. Πάρτε αυτά τα βήματα για να βοηθήσετε στη μείωση ή την πρόληψη των επιπτώσεών τους:

Ανακουφίστε τις εξάψεις. Ντυθείτε σε στρώματα, πιείτε ένα κρύο ποτήρι νερό ή πηγαίνετε κάπου πιο δροσερά. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τι προκαλεί τις εξάψεις σας.
Για πολλές γυναίκες, οι εξάψεις μπορούν να προκληθούν από ζεστά ροφήματα, καφεΐνη, πικάντικες τροφές, αλκοόλ, άγχος. Επίσης ο ζεστός καιρός ή ακόμη και ένα ζεστό δωμάτιο θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα για να εκλυθούν εξάψεις σε μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση.

Μείωση κολπικής δυσφορίας. Χρησιμοποιήστε κολπικά λιπαντικά με βάση το νερό (KY jelly, κ.α.) ή ενυδατικά (Replens, κ.ά.). Επιλέξτε τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλυκερίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή κάψιμο σε γυναίκες που είναι ευαίσθητες σε αυτό το χημικό συστατικό. Μένοντας σεξουαλικά ενεργή βοηθάτε επίσης με την αύξηση της ροής του αίματος στον κόλπο.
Κοιμήσου αρκετά. Αποφύγετε την καφεΐνη, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας, και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να διακόψει τον ύπνο.
Η άσκηση είναι καλή κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όχι πριν τον ύπνο. Αν οι εξάψεις διαταράξουν τον ύπνο σας, μπορεί να χρειαστεί να βρούμε έναν τρόπο να τις διαχειριστούμε, ώστε μπορέσετε να πάρετε επαρκή ανάπαυση.

Πρακτικές τεχνικές χαλάρωσης. Διάφορες τέτοιες τεχνικές θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Μπορείτε να βρείτε μια σειρά από βιβλία, CDs και διαδικτυακές συνεδρίες για διαφορετικές ασκήσεις χαλάρωσης.

Ενίσχυση του πυελικού εδάφους σας. Ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, που ονομάζεται ασκήσεις Kegels, μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες μορφές ακράτειας ούρων, και να μειώσουν την πιθανότητα χαλάρωσης και πρόπτωσης των γεννητικών οργάνων.

Φροντίστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Συμπεριλάβετε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη, τα έλαια και τα σάκχαρα. Ζητήστε από τον γιατρό σας, εάν χρειάζεται, να λάβετε συμπληρώματα βιταμινών, ασβεστίου ή βιταμίνης D για να βοηθήσουν ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωσης, καρκίνου και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας.
Μπορεί επίσης να αυξήσει τις εξάψεις και να επιφέρει πρώιμη εμμηνόπαυση.

Ασκήσου τακτικά. Η άσκηση είναι σημαντική και θα βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, την οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που έχουν προωθηθεί ως βοηθήματα στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά λίγες από αυτές έχουν επιστημονικές αποδείξεις.
Μερικές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που έχουν ληφθεί ή μελετώνται περιλαμβάνουν:

Φυτικά οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα). Αυτά τα οιστρογόνα εμφανίζονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτοοιστρογόνων – οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες. Οι ισοφλαβόνες βρέθηκαν στη σόγια, ρεβίθια και άλλα όσπρια.
Οι λιγνάνες βρίσκονται στο λιναρόσπορο, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Κατά πόσο τα οιστρογόνα σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μένει να αποδειχθεί, αλλά οι περισσότερες μελέτες τα έχουν βρει αναποτελεσματικά. Οι ισοφλαβόνες έχουν κάποια αδύναμη οιστρογονική δράση, οπότε αν είχατε ιστορικό καρκίνου του μαστού, μιλήστε με το γιατρό σας πριν από τη χρήση χαπιών με ισοφλαβόνες.

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε βότανα ή συμπληρώματα διατροφής για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μερικά μπορεί να είναι επικίνδυνα ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε, θέτοντας την υγεία σας σε κίνδυνο.

Σκλαβούνος Iωάννης. Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Σκλαβούνος Iωάννης.
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.