Εξωσωματική γονιμοποίηση με Δωρεά Ωαρίων

Εξωσωματική γονιμοποίηση με Δωρεά Ωαρίων Facebooktwitterpinterest

Σε περιπτώσεις δωρεάς ωαρίων, γενετικές πληροφορίες της μητέρας που κυοφορεί, μέσω micro RNAs, περνούν στο παιδί.

Μια νέα μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων της Βαλέντσια της Ισπανίας και του Στανφορντ των ΗΠΑ, υποστηρίζει οτι υπογόνιμες γυναίκες, που κυοφορούν μετά από εξωσωματική μετά από δωρεά ωαρίου, τελικά με κάποιο τρόπο συμμετέχουν με ένα γενετικό δώρο στο παιδί.
Μόρια, γνωστά ως microRNAs, που εκκρίνονται από την μήτρα της μητέρας, μπορούν να αλλάξουν την γενετική πληροφορία του παιδιού, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Δίνεται έμφαση στην υπόθεση οτι το μητρικό ενδομήτριο, έχει ένα σημαντικό ρόλο  επαναπρογραμματισμού του εμβρύου, που θα εξελιχθεί σε παιδί και μετά ενήλικο.

Ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα της υπογονιμότητας είναι να γνωρίζεις οτι δεν θα καταφέρεις να περάσεις τα γονίδιά σου στο παιδί σου, στις περιπτώσεις δωρεάς ωαρίου ή σπέρματος. Αντί να υοθετήσουν, πολλές γυναίκες θα προτιμήσουν να κυοφορήσουν το παιδί τους μετά από δωρεά ωαρίων, ώστε να έχουν έναν καλύτερο δεσμό με το μελλοντικό τους παιδί.
Συχνά, οι ίδιες οι μητέρες θα πουν οτι το παιδί που έχουν αποκτήσει παιδί με δωρεά ωαρίου, μοιράζονται, απροσδόκητα, κάποια χαρακτηριστικά με αυτές, όπως ανέφερε η Δρ Felipe Vilella, μια ερευνήτρια από την μεγάλη ισπανική κλινική υπογονιμότητας FIVI, σε μια ενημέρωση τύπου. Επίσης πιστεύεται οτι πολλές ασθένειες της ενήλικης ζωής, έχουν τις ρίζες τους στην ενδομήτρια ζωή.

Αυτό λοιπόν που πιστεύεται ότι συμβαίνει, είναι ότι τα υγρά του ενδομητρίου μεταφέρουν μόρια από την μητέρα, (συμπεριλαμβάνοντας και microRNAs), και λειτουργού σαν θρεπτικό υλικό για το έμβρυο.

Θα μπορούσε λοιπόν η μητέρα να επηρεάσει το γενετικό υλικό του παιδιού παρά το οτι η κύηση προέρχεται από δωρεά ωαρίου?
Οι ερευνητές από την ισπανική κλινική FIVI, μαζί με τον επιστημονικό διευθυντή της Dr Carlos Simon, υποστηρίζουν οτι τα microRNAS που υπάρχουν στο ενδομήτριο υγρό της μητέρας θα μπορούσαν να αλλάξουν το έμβρυο.
Κατά την διερεύνηση 10 ασθενείς εξετάστηκαν, και μετρήθηκε η δραστηριότητα των γονιδίων μέσα στο υγρό της μήτρας. Ανακάλυψαν οτι 6 από τα 27 μητρικά microRNAs εκφράστηκαν στο ενδομήτριο επιθήλιο, κατά τη διάρκεια του χρονικού παράθυρουτης εμφύτευσης, και απελευθερώθηκαν στο ενδομήτριο υγρό.
Αυτό σημαίνει οτι το DNA της μητέρας επηρεάζει τον τρόπο, που το έμβρυο αναπτύσσεται.
Το γενετικό υλικό βοηθά να αποφασιστεί ποια από τα γονίδια θα εκφραστούν και ποια όχι.
Υπάρχει ακόμη η υπόθεση οτι το μωρό θα αποκτήσει κάποιο μέρος του DNA από την μητέρα του, όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο του Southampton, Dr NickMacklon.
Σίγουρα δεν παίζει μεγάλο ρόλο, πως έμεινε έγκυος η γυναίκα που κυοφορεί, αφού η υπηρεσία του να κυοφορεί το μωρό είναι από μόνη της ανεκτίμητη. Αυτή η νέα μελέτη που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, υποσημειώνει οτι η μητέρα παίζει επιπλέον ρόλο στην γενετική πληροφορία του παιδιού, καθώς είσης στην ανάπτυξή του και στην μακροπρόθεσμη υγεία του.
Επίσης ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο έρευνας στο συγκεκριμένο κομμάτι της γυναικολογίας, αλλάζοντας ταυτόχρονα την ηθική σε ένα πολύ καυτό θέμα.

Σκλαβούνος Iωάννης. Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Σκλαβούνος Iωάννης.
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

 

 

 

 

 

 

RESEARCH ARTICLE
Hsa-miR-30d, secreted by the human endometrium, is taken up by the pre-implantation embryo and might modify its transcriptome
F. Vilella, J. M. Moreno-Moya, N. Balaguer, A. Grasso, M. Herrero, S. Martínez, A. Marcilla, C. Simón
Development 2015 142: 3210-3221; doi: 10.1242/dev.124289

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.